Onze monumenten door de jaren heen

Onze monumentale vuurtorens, sluizen en tunnels hebben sinds hun bouw tot nu toe heel wat meegemaakt. Ieder monument heeft een uniek verhaal. Door de jaren heen kregen zij te maken met restauraties, functieveranderingen, overstromingen en oorlog.

Open Monumentendag 2023 is inmiddels achter de rug. In 2025 doen we weer mee. Op deze pagina vertellen we over de 9 deelnemende monumenten in 2023 en hun verschillen door de jaren heen. 

Rijkwaterstaat beheert meer dan 200 monumenten zoals sluizen, stuwen, bruggen, vuurtorens en tunnels. Deze bouwwerken spelen allemaal een belangrijke rol, bijvoorbeeld in de scheepvaart of het verkeer. Ze zijn allemaal door de jaren heen veranderd. Dat is te danken aan hun functie, hun ontwerpers én aan de loop van de geschiedenis.

Beleef het ultieme vuurtorengevoel

Over de vuurtoren in de Hoek van Holland hebben we een podcastaflevering gemaakt. René Vas, de beheerder van de toren, en Botte Jellema klimmen samen omhoog in dit monument. Benieuwd naar dit ultieme vuurtorengevoel? Luister dan naar deze aflevering.

Het ultieme vuurtorengevoel

In deze podcast vertelt René Vas werkelijk álles over de geschiedenis van vuurtorenwachters en hun torens.

Deelnemende monumenten Open Monumentendag 2023

Op Open Monumentendag kon je 1 van de 5 vuurtorens beklimmen, de Haringvlietsluizen verkennen en het historische verleden ontdekken in de bunkerschuilkelder van de Hollandsche IJsselkering.

Op onderstaande kaart vind je de monumenten die deelnamen. Klik op het monument om meer over de geschiedenis te weten te komen.

Haringvlietsluizen Haringvlietsluizen Velsertunnel Velsertunnel Vuurtoren het Hoge Licht Vuurtoren het Hoge Licht Vuurtoren Noordwijk Vuurtoren Noordwijk Vuurtoren het Lage Licht Vuurtoren het Lage Licht Vuurtoren Westerlicht Vuurtoren Westerlicht Hollandse IJsselkering Prinses Beatrixsluis Vuurtoren Urk

Nieuws