Inkoopplanning

Rijkswaterstaat publiceert regelmatig de voorgenomen werkzaamheden en aanbestedingen. De meest recente planning (maart 2023) is nu in te zien.

Opdrachten voor 4 inkoopdomeinen

Met deze publicatie komen we tegemoet aan de wens van de markt om zo vroeg mogelijk op de hoogte te worden gebracht van relevante ontwikkelingen en plannen. Zo kunnen marktpartijen zich hierop voorbereiden.

De inkoopplanning bevat opdrachten voor bedrijven die actief zijn in onderstaande inkoopdomeinen van Rijkswaterstaat:

  • Bedrijfsvoering (ook voor andere rijksoverheden)
  • Informatievoorziening
  • Kennis
  • Grond-, weg- en waterbouw (GWW)

Inkoopplanning Rijkswaterstaat maart 2023

De meest recente editie van de inkoopplanning is nu beschikbaar, net zoals de inkoopplanning ‘Kennis’. De gehele inkoopplanning is beschikbaar als Excel-bestand. Per inkoopdomein is de planning ook als pdf-bestand beschikbaar. De inkoopplanning bevat voorgenomen opdrachten, deze zijn nog niet aanbesteed. Actuele aanbestedingen vindt u op de website TenderNed.

Factsheets met kerninformatie

We publiceren voor meerdere projecten factsheets met kerninformatie. Marktpartijen kunnen hiermee nog beter afwegen welke projecten interessant zijn om op in te schrijven. We actualiseren de informatie op de factsheets regelmatig, zodra er meer bekend is over een project.

Lees hier de factsheets behorende bij de Inkoopplanning Rijkswaterstaat.

Recent aangekondigde aanbestedingen

Sinds de publicatie van de vorige inkoopplanning in november 2022, startte voor meerdere werken de marktbenadering. Onder meer de renovatie van de Krammersluizen, de Zandkreeksluis en Sluiscomplex Hansweert en de verbreding van de A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide. Recent startte ook de aanbesteding van de vernieuwing van de Van Brienenoordbrug.

Onzekerheden in de planning

De inkoopplanning kent veel projecten met een onzekere planning. De stikstofproblematiek, de prijsstijgingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en een gebrek aan arbeidscapaciteit zijn belangrijke oorzaken hiervan. Zo raakt de recente uitspraak van de Raad van State over het Porthos-project bij de Rotterdamse haven onze geplande onderhouds- en renovatieprojecten waarin we gebruik maakten van de bouwvrijstelling. Een tijdje terug presenteerde het kabinet maatregelen die de stikstofproblematiek moeten oplossen. Zodra er meer duidelijk is over de impact hiervan, verwerken we dit. Dit nemen we vervolgens mee in de volgende planning.

De aankomende uitspraak van de Raad van State over de ViA15 zorgt nog altijd voor onzekerheid bij een aantal geplande uitbreidings- en aanlegprojecten. Zolang er nog geen uitspraak is in deze zaak en consequenties nog niet helder zijn, kunnen we voor deze projecten nog geen betrouwbare datum noemen voor de start van de marktbenadering. Bij deze projecten staat daarom P.M. vermeld.

Volgende publicatie inkoopplanning

De eerstvolgende reguliere publicatie van de inkoopplanning verwachten we in juni 2023.