Actuele scheepvaartberichten

We informeren schippers over onder meer stremmingen, werkzaamheden of bedieningstijden van bruggen en sluizen. Zo bent u altijd op de hoogte.

Waterstanden

Dagelijks meten we de waterstanden in Nederland. Op deze kaart vindt u de actuele standen. Ook vindt u hier de historie en voorspelde waterstanden.

Geplande werkzaamheden aan de vaarweg

Om ervoor te zorgen dat vaarwegen goed begaanbaar zijn, voeren we regelmatig werkzaamheden uit. Bekijk de geplande werkzaamheden op de kaart.

Bediening op afstand

Een groot gedeelte van de bruggen en sluizen in ons land bedienen we op afstand, met behulp van cameratoezicht.

Pleziervaart

Lees op de pagina Pleziervaart onder andere tips voor veilig varen, informatie over stewards op de sluizen en veilig zwemmen in open water.

Waterwetten, regels en vergunningen

Op het water gelden wetten en regels die het drukke vaarverkeer veilig moeten houden en de uitvoering van projecten in goede banen moeten leiden.

Scheepvaartverkeersbegeleiding

De Nederlandse vaarwegen zijn druk bevaren. Door middel van scheepvaartbegeleiding verhogen we de veiligheid voor de scheepvaart.

Scheepsongevallenregistratie

Een goede landelijke registratie van scheepsongevallen is nodig voor een goed risicogestuurd beleid, beheer en inspectie.

Vlot en veilig verkeer op zee

Voor vlot en veilig verkeer op zee, zorgen we onder meer voor de plaatsing en onderhoud van vaarwegmarkeringen, zoals lichtboeien, bakens en tonnen.

Vaarweginformatie

In FIS staan alle gegevens en relevante kenmerken van vaarwegen in Nederland. De belangrijkste gegevens zijn per vaarweg gebundeld in een pdf-bestand.