Scheepvaart

Scheepvaart

Actuele scheepvaartberichten

We informeren schippers over onder meer stremmingen, werkzaamheden of bedieningstijden van bruggen en sluizen. Zo bent u altijd op de hoogte van actuele informatie op de vaarroutes.

Waterstanden

Dagelijks meten we de waterstanden in Nederland. Op deze kaart vindt u per meetpunt de actuele standen. Ook vindt u hier de historie en voorspelde waterstanden.

Geplande werkzaamheden aan de vaarweg

Om ervoor te zorgen dat vaarwegen goed begaanbaar zijn, voeren we regelmatig werkzaamheden uit. Bekijk de geplande werkzaamheden op de kaart.

Marifoonweerbericht

Het KNMI verzorgt 4 keer per dag marifoonweerberichten voor de scheepvaart. Rijkswaterstaat geeft elk uur informatie over stremmingen, weersomstandigheden en bijzonderheden.

Pleziervaart

Bij mooi weer gaan veel recreanten het water op. Bekijk de informatiepagina Pleziervaart voor onder andere tips voor veilig varen, informatie over stewards op de sluizen en veilig zwemmen in open water.

Waterwetten, regels en vergunningen

Het verkeer en vervoer op en over het water zijn geregeld in verschillende wetten en regels. Zo zijn er regels voor het verkeersgedrag op het water en zijn er verplichtingen op het gebied van het vervoer van gevaarlijke stoffen. Ook is het voor bepaalde activiteiten verplicht om een vergunning aan te vragen.

Begeleiding scheepvaartverkeer

De Nederlandse vaarwegen zijn druk bevaren. Door middel van scheepvaartbegeleiding verhogen we de veiligheid voor de scheepvaart.

Registratie scheepsongevallen

Een goede landelijke registratie van scheepsongevallen is nodig voor een goed risicogestuurd beleid, beheer en inspectie.

Vlot en veilig verkeer op zee

Voor vlot en veilig verkeer op zee, zorgt Rijkswaterstaat onder meer voor de plaatsing en onderhoud van vaarwegmarkeringen, zoals lichtboeien, bakens en tonnen. Zo kunnen schippers veilig hun weg vinden.

Vaarweginformatie

In FIS (Fairway Information Services) staan alle gegevens en relevante kenmerken van vaarwegen in Nederland. De belangrijkste gegevens uit de FIS-database zijn per vaarweg gebundeld in een pdf-bestand.