Scheepvaart

Scheepvaart

Actuele berichtgeving

Actuele scheepvaartberichten

We informeren schippers over onder meer stremmingen, werkzaamheden of bedieningstijden van bruggen en sluizen. Zo bent u altijd op de hoogte van actuele informatie op de vaarroutes.

Waterstanden

Dagelijks meten we de waterstanden in Nederland. Op deze kaart vindt u per meetpunt de actuele standen. Ook vindt u hier de historie en voorspelde waterstanden.

Geplande werkzaamheden aan de vaarweg

Om ervoor te zorgen dat vaarwegen goed begaanbaar zijn, voeren we regelmatig werkzaamheden uit. Bekijk de geplande werkzaamheden op de kaart.

Marifoonweerbericht

Het KNMI verzorgt 4 keer per dag marifoonweerberichten voor de scheepvaart. Rijkswaterstaat geeft elk uur informatie over stremmingen, weersomstandigheden en bijzonderheden.

Recreatievaart

Clickable recreatievaart 640x350 Naar recreatievaart

Bij mooi weer gaan veel recreanten het water op. Bekijk de informatiepagina Recreatievaart voor onder andere tips voor veilig varen, informatie over stewards op de sluizen en veilig zwemmen in open water.

Wetten en regels

De scheepvaart moet voldoen aan allerlei wetten en regels, waarvan de Scheepvaartverkeerswet de basis is. Zo is er bijvoorbeeld het afvalstoffenverdrag. Ook gelden er regels voor het vervoer van gevaarlijke stoffen en zijn soms vergunningen nodig voor activiteiten op vaarwegen.

Verkeersmanagement

Scheepvaartverkeersbegeleiding

De Nederlandse vaarwegen zijn druk bevaren en goede begeleiding is daarom noodzakelijk. Zo verhogen we de veiligheid voor de scheepvaart.

Scheepsongevallenregistratie

Een goede landelijke registratie van scheepsongevallen is nodig voor een goed risicogestuurd beleid, beheer en inspectie.

Vlot en veilig verkeer op zee

Clickable vlot en veilig 640x350 Naar verkeersmanagement
In Nederland zorgen we met verschillende vormen van verkeersmanagement voor vlot en veilig verkeer op het water. Rijkswaterstaat zorgt onder meer voor de plaatsing en onderhoud van vaarwegmarkeringen, zoals lichtboeien, bakens en tonnen. Zo kunnen schippers veilig hun weg vinden.