De Haringvlietsluizen vertellen

De Haringvlietsluizen vertellen

Wij komen uit een groot gezin: de familie Haringvlietdam. Wij zijn het 6e bouwwerk van de Deltawerken. Het is een drukke boel bij ons thuis. De Goereese sluis, een paar bruggen, een viaduct…

En dan zijn wij er nog: de Haringvlietsluizen. Samen beschermen wij jou tegen het hoogwater van de zee! Tijdens flinke stormen zorgen wij ervoor dat jij dus gewoon rustig door kunt blijven slapen.

De Kraan

Ze noemen ons ook wel de Kraan van Europa. Onze 17 spui-openingen, met 34 stalen schuiven, liggen tussen de Noordzee en de monding van het Haringvliet. We regelen het waterpeil, alsof je een kraan open- en dichtdraait. Maar je kunt ons niet vergelijken met een simpele huis-, tuin-, en keukenkraan.

We voeren namelijk jaarlijks wel 30 miljard m3 water af. Gelukkig helpt Rijkswaterstaat met het bedienen van onze 34 schuiven. Dat gebeurt namelijk 24 uur per dag. En ja, dat loopt bij ons ook wel eens de spuigaten uit…

We werden gebouwd met gewapend beton en 22.800 heipalen, dat was vooruitstrevend, dus we zijn best trendsetters

Vooruitstrevend

We werden gebouwd tussen 1958 en 1970, van gewapend beton en gefundeerd op 22.800 heipalen. Voor díe tijd was dat best vooruitstrevend. Je kunt ons dus gerust een trendsetter noemen. Het was wel een complexe operatie die maar liefst 12 jaar duurde! We moesten namelijk een gat opvullen van 4,5 km tussen Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten.

En de schepen moesten tijdens de bouw gewoon blijven passeren; die konden we niet zomaar voor een dichte (sluis)deur laten staan. Het meest spectaculaire van onze bouw was toch wel de superhoge kabelbaan naar Voorne-Putten. Vanaf dat eiland werden wel 93.000 supergrote blokken van beton in het water gegooid.

Extra functie als stormvloedkering

Maar misschien zijn we nog wel het meest trots op onze extra functie als stormvloedkering. Sinds 2018 vormen we geen harde barrière meer tussen zoet en zout water waardoor vissen in de problemen kunnen komen. Want dat moeten we niet hebben.

Daarom gaan enkele van onze schuiven nu bij vloed op een kier, zodat de trekvissen met het zoute water mee het Haringvliet op kunnen zwemmen. We hebben al miljoenen palingen, zalmen en zeeforellen voorbij zien zwemmen!


Open Monumentendag 2021

Ken je onze andere monumentale vrienden bij Rijkswaterstaat al? Ook zij hebben het een en ander meegemaakt. Lees ter gelegenheid van Open Monumentendag 2021 ook de verhalen van andere rijksmonumenten!

Bekijk al onze monumenten