Haringvlietsluizen
De Haringvlietdam, met daarin de Haringvlietsluizen, is het 6e bouwwerk van de Deltawerken. Het bouwwerk sluit het Haringvliet af en houdt hoogwater van de zee tegen. Het complex reguleert ook het waterpeil tussen Stellendam en Dordrecht.
Naast de Haringvlietsluizen zijn de Goereese sluis, enkele bruggen en een viaduct in de N57 onderdeel van het bouwwerk. De Goereese sluis vormt een scheepvaartverbinding tussen de Noordzee en het Haringvliet.
Kraan van Europa
De sluizen voeren water af dat uit de Rijn en Maas toestroomt. De maximale afvoercapaciteit is 25.000 m3 water per seconde. Dankzij deze enorme capaciteit worden de Haringvlietsluizen ook wel de ‘Kraan van Europa’ genoemd. Gemiddeld gaat ongeveer 70% van het afgevoerde water naar de Noordzee en 30% naar de Nieuwe Waterweg.
Het spuisluizencomplex heeft meerdere schuiven. De 17 schuiven aan de kant van het Haringvliet dienen als golfbreker. Aan de rivierkant vormen de schuiven de waterkering.
De maximale afvoercapaciteit is 25.000 m3 water per seconde
Bijzondere bouw
De Haringvlietdam dicht een afstand van 4,5 km tussen Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten. De bouw was dan ook een flinke klus, die 14 jaar duurde (van 1956 tot 1970). In totaal gingen er 21.800 heipalen de grond in.
Voor de bouw van de Haringvlietdam moesten er bovendien zo’n 93.000 grote blokken beton in het water terechtkomen. Hiervoor gebruikte men een metershoge kabelbaan. Hieraan hingen gondels die de blokken in het water lieten vallen.
Op een kier
De Haringvlietsluizen sluiten de Noordzee af. Daardoor is het Haringvliet zoet en heeft het weinig getij. Vissen zoals zalm en zeeforel moeten de sluizen passeren op weg naar hun hoger gelegen paaigebieden. Daarom zijn er vispassages in de pijlers aangebracht.
Op 5 september 2018 gingen de Haringvlietsluizen ook op een kier ten behoeve van vismigratie. Dankzij deze kier ontstaat er een meer natuurlijke overgang tussen zoet en zout water. Hierdoor verandert ook de flora en fauna op en rond het Haringvliet.
Feiten en cijfers
- In gebruik sinds: 1971
- Lengte: 5 km
- Breedte: 56 m
- Spuiopeningen: 17
- Schuiven: 34