Vuurtoren Noordwijk vertelt

Vuurtoren Noordwijk vertelt

Ik ben een nakomertje. Hoewel rond 1200 de eerste vissers zich vestigden bij Noordwijk, ontstond pas in 1906 het idee om mij te bouwen. Gelukkig scheen er sinds 1444 al een ander licht voor de lokale visserij.

Dat was een vuurboet, een vierhoekig stenen bouwsel, gebouwd op de plek waar nu Grand Hotel Huis ter Duin staat. Toentertijd werd er nog een ouderwets vuurtje gestookt. De vuurboetstoker zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat het vuur ‘s nachts bleef branden.

Veilig door vuurboet

De kerk zorgde voor de vuurboet, want alle vissers moesten natuurlijk wel veilig thuiskomen. Daarom sloten de vissers en de kerkmeesters een contract waarin stond dat de kerk de vuurboet zou financieren en onderhouden. En om de vuurboet ‘ten eeuwigen dage te laten branden en onderhouden’, moesten de schippers ook jaarlijks hun steentje bijdragen.

Geboorte van de vuurtoren

Eind 1921 werd mijn geboorte dan eindelijk aangekondigd: de vuurtoren van Noordwijk aan Zee. Ook al duurde het nog 2 jaar voordat ik mocht ‘schitteren,’ Noordwijk aan Zee kreeg er wel wat voor terug! Ik werd uit stevig hout gesneden. Of nou ja, ik werd gemaakt van baksteen en gewapend beton. Het was dan ook een opdracht van het Rijk, best wel een eer.

Op 1 augustus 1923 werd mijn licht dus voor het eerst ontstoken. En dat was te merken. Het hele dorp kwam naar me kijken. De inwoners hadden het licht gezien! Ik werd er verlegen van. Opeens stond ik zelf in de spotlight…

Van vuurtoren naar kustwachtstation

In 1953 kreeg ik een nieuwe functie. Ik werd een kustwachtstation. Op 15 m hoogte, ik ben in totaal 25 m hoog, werd een uitkijklokaal gebouwd. Telkens hadden 3 man wisselend dienst. Dirk van Dee was de laatste hoofdlichtwachter. Hij kwam in 1954 in dienst en stopte in 1986. Sindsdien sta ik er weer alleen voor. Maar dat maakt niet uit, want af en toe mag ik tijdens bijzondere bijeenkomsten nog steeds in de spotlight staan.


Open Monumentendag 2021

Die bijzondere bijeenkomsten zijn bijvoorbeeld voor Open Monumentendag 2021. Kom je ook digitaal op bezoek? Je komt er dan meteen achter waarom ik samen met mijn andere monumentale vrienden nog steeds een trots voorbeeld ben van een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland!

Bekijk al onze monumenten