Aanleg en beheer van wegen
-
Rijkswaterstaat beheert een groot deel van de wegen in Nederland. De overige wegen zijn in handen van andere wegbeheerders.
-
Rijkswaterstaat houdt bij de aanleg van wegen rekening met onder meer omgeving, natuur en cultureel erfgoed.
Incidentmanagement
-
Bij pech of ongevallen zorgen we ervoor dat hulpdiensten snel en veilig hun werk kunnen doen en dat het verkeer weer zo snel mogelijk kan doorrijden. Dit noemen we incidentmanagement.
-
Elke dag sluiten we rijstroken af met rode kruisen. Dat doen we altijd met een reden, zoals bij een pech- of ongeval. Negeren van rode kruisen is dan ook levensgevaarlijk.
-
Onze weginspecteurs zijn dagelijks op pad om ervoor te zorgen dat u vlot en veilig van A naar B kunt. Ze nemen allerlei maatregelen om na een pech- of ongeval de rijbaan zo snel mogelijk vrij te krijgen.
Slim gebruik van wegen
-
Rijkswaterstaat pakt files op verschillende manieren aan. We zorgen dat de wegen zelf meer filebestendig zijn, maar werken ook aan het beter benutten van (vaar)wegen.
-
Een spitsstrook is een rijstrook die alleen tijdens drukke momenten open is voor verkeer. Doordat het verkeer tijdelijk gebruikmaakt van een extra rijstrook, ontstaan er minder files.
Natuur en milieu
-
Het wegennetwerk van Nederland doorkruist meerdere natuurgebieden. Rijkswaterstaat neemt allerlei maatregelen om de natuur en het milieu te beschermen.
Onderzoek en rapportages
-
Elk jaar rapporteert de minister cijfers over het aantal verkeersgewonden en -doden aan de Tweede Kamer. Het Bestand geRegistreerde Ongevallen in Nederland (BRON) is een belangrijke basis.