Innovatie

Innovatie

Innovatie is nodig om Nederland op een duurzame en betaalbare manier leefbaar, bereikbaar en veilig te houden. Zo staat Rijkswaterstaat voor de grootste onderhoudsopgave in zijn geschiedenis: veel bruggen, tunnels en viaducten zijn toe aan vervanging of renovatie.

Tegelijk vragen klimaatverandering en toenemende verkeersdrukte om slimme, duurzame en veilige oplossingen. Ook willen we in 2030 energieneutraal zijn en circulair werken.

Launching customer

Zoals afgesproken in het regeerakkoord, stelt Rijkswaterstaat zich in innovatieprojecten op als launching customer. Dit betekent dat Rijkswaterstaat de eerste partij is die innovaties grootschalig inkoopt en toepast. Rijkswaterstaat heeft uit een breed palet aan 9 innovatieve trajecten geselecteerd. Zo stimuleren we de markt om te innoveren.

Daarnaast leert Rijkswaterstaat van deze 9 trajecten, hoe we onze organisatie kunnen aanpassen om vlot en succesvol te innoveren, om ook voor andere innovaties de rol van launching customer te kunnen vervullen.

In het regeerakkoord staan ten aanzien van innovatie 2 opgaven die gaan over de inkoopfunctie van Rijkswaterstaat:

  • De overheid gaat als launching customer innovaties aanjagen door meer gebruik te maken van de Small Business Innovation Research regeling (SBIR), bijvoorbeeld vanuit Defensie en Rijkswaterstaat.
  • De overheid gaat zijn inkoopkracht beter benutten voor het versnellen van duurzame transities, inschakelen van kwetsbare groepen en om innovatief in te kopen.

Rijkswaterstaat is met deze opgaven aan de slag gegaan en zet de inkoopkracht nu nog meer in om innovaties te versnellen. Onze opdracht is om niet alleen de ontwikkeling van innovaties te vergroten, maar ook om de innovaties die bedrijven ontwikkelen veel sneller een plek te geven in onze processen, werkwijzen en contracten.

Negen innovatieprojecten uitgelicht

9 innovatieprojecten zijn geselecteerd om hiermee versneld aan de slag te gaan het circulaire viaduct bij Kampen, duurzaam asfalt en duurzaam beton, innovaties in de kustlijnzorg, de innovatiestrook op de A58 bij Kloosters, circulair wegmeubilair, voorspelling asfaltonderhoud met big data, remote sensing met satellieten, ultrastil wegdek, circulaire catering. Een overzicht met alle innovaties vind je op de website Rijkswaterstaat innoveert.

Contact

Bent u ook met innovatie bezig en wilt u met ons in gesprek over een eventuele samenwerking? Neem dan contact met ons op via het contactformulier Servicedesk Zakelijk. Wilt u een innovatievoorstel indienen? Kijk dan voor meer informatie op de pagina Innovatieloket Rijkswaterstaat.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld u dan aan voor het digitaal magazine Zakelijk & Innovatie en de Nieuwsbrief Zakelijk.

Documenten

Innovatienieuws

Meer innovatienieuws