Uitgelicht

Jaaroverzicht 2021: Rijkswaterstaat in beeld

Spectaculaire brugverplaatsingen zoals de Suurhoffbrug en Boogbrug Vianen, het inzetten van de eerste elektrische en zelfvoorzienende strooiwagen, het hoogwater in de Maas en Rijn van afgelopen zomer en de renovatie van de Haringvlietbrug waren slechts een aantal bijzondere gebeurtenissen in 2021. De meest opvallende hebben we op een rijtje gezet.

Zeesluis IJmuiden in beeld: oefenen met de nieuwe sluis

Op 26 januari 2022 gaat Zeesluis IJmuiden officieel in gebruik. Tot die tijd oefenen en testen sluisbedienaars volop. Zo lagen op 6 december 2021 nog een groot cruiseschip en een vrachtschip tegelijk in de kolk. Dat paste gelukkig makkelijk!

Herstel riviernatuur het Zwarte Water bijna van start

Er zijn 2 natuurdoelen als het om het herstel van de riviernatuur van het Zwarte Water ten noorden van Zwolle gaat. Zo wordt er aan de onderwaternatuur gewerkt, door het creƫren van luwtezones. Daarnaast staat het verbeteren van de biodiversiteit van het Natura 2000-gebied op de planning. Dat gebeurt met de aanleg van een nevengeul. De aannemer verwacht in de zomer van 2022 te starten.


Nieuws

 • Werkzaamheden aan bruggen Stevincomplex op Afsluitdijk

  Werkzaamheden 13 januari 2022

  Rijkswaterstaat werkt van donderdag 20 tot en met zaterdag 22 januari en op vrijdag 4 en zaterdag 5 februari 2022 aan de bruggen van het Stevincomplex (Den...

 • Schuiven stuw Roermond weer geplaatst

  Nieuwsbericht 13 januari 2022

  Woensdagavond, 12 januari 2022, heeft Rijkswaterstaat een deel van stuw Roermond kunnen zetten vanaf een kraanschip.

 • Koning opent Zeesluis IJmuiden

  Nieuwsbericht 13 januari 2022

  Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander opent op 26 januari 2022 Zeesluis IJmuiden. Het is de ingebruikname van de grootste zeesluis ter wereld.


Projecten

Foto: © Ramon van Flymen (ANP)

Vuurtoren Lange Jaap

Momenteel zijn er onderzoeken gaande in een ultieme poging om de vuurtoren te behouden. Door onder andere scheuren in de vloeren en wandpanelen en zwelroest in de voegen is de Lange Jaap onveilig. De kans bestaat zelfs dat de toren omvalt. Voor de veiligheid van de omgeving is het nemen van actie noodzakelijk.

Bekijk de projectpagina

Corridorcentrale Scheepvaart Amsterdam (CCSA)

Vanaf 2027 moet de bediening van 14 sluizen en bruggen en 100 km aan vaarwegen vanuit een nieuwe bediencentrale plaatsvinden; de Corridorcentrale Scheepvaart Amsterdam (CCSA). Door meer afstemming tussen sluizen, bruggen en planning van de scheepvaart, is er een vlottere en veiligere begeleiding van de schepen mogelijk op de drukke vaarroute tussen IJmuiden en Tiel.

Bekijk de projectpagina