Vuurtoren het Lage Licht

Vuurtoren het Lage Licht in het Zeeuwse Westkapelle onderging door de jaren heen een kleurrijke transformatie. Oorspronkelijk pronkte de toren met een roodbruine tint, maar in 1939 kreeg het een camouflageschildering. Na de oorlog keerde de vertrouwde roodbruine kleur weer terug en in 1959 kreeg de toren een witte band.

Ontdek het kleurrijke verleden van vuurtoren het Lage Licht.

Een kleurrijk verleden

De vuurtoren heeft als bijnaam het ijzeren torentje

In de jaren voordat er vuurtorens waren in Westkapelle waren de nachten donker op de Schelde. De vaart op de rivier was cruciaal voor de handel, maar zonder betrouwbare navigatiepunten was het gevaarlijk.

Daarom werd tussen 1875 en 1876 een nieuwe vuurtoren gebouwd op het Noorderhoofd van Westkapelle. Het was een robuuste, roodbruine toren die bekend zou worden als het Lage Licht. Met deze toevoeging konden schippers beter navigeren en veilig de haven bereiken, zelfs bij nacht. 

Wat men toen nog niet wist, was dat de toren een kleurrijke transformatie kreeg.

In camouflage tijdens de oorlog

Het lot van het Lage Licht nam een onverwachte wending tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het ijzeren torentje werd beschilderd om het te camoufleren en werd onderdeel van de beruchte Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie langs de kusten van de Atlantische Oceaan en de Noordzee.

Het vuurtorentje bevond zich ineens in het midden van de frontlinie tijdens de hevige Slag om de Schelde in 1944. Gelukkig overleefde het Lage Licht de gruwelen van de oorlog en kwam het na de bevrijding weer terug in zijn oorspronkelijke kleur en functie als gids voor schepen op zee.

Een baken van trots

Om de herkenbaarheid bij daglicht te vergroten is in 1959 een witte band toegevoegd en dat is de kleur van de vuurtoren die vandaag de dag nog schittert op het strand. Door de jaren heen werd het Lage Licht een baken van trots voor de inwoners van Westkapelle.

De lokale bevolking noemt het liefdevol 't iesdere torentje, naar het ijzeren karakter van de vuurtoren. Sinds 2017 herbergt de vuurtoren tentoonstellingen over de rijke maritieme geschiedenis van de regio en de natuurlijke omgeving van Westkapelle.

Terug naar