De Prinses Beatrixsluizen vertellen

De Prinses Beatrixsluizen vertellen

Heb je het ooit gehoord… Een tweeling die een drieling werd? Nou, daar zijn wij het levende bewijs van: de Prinses Beatrixsluizen! In 1938 werden we geopend als een tweelingsluis: 2 identieke betonnen sluisbakken van 225 m lang.

Met de oostelijke en westelijke kolk reguleerden we de waterstanden bij een hoge of lage afvoer van de Lek waardoor schepen ons konden passeren. We deden alles met z’n tweetjes.

Grootste monumentale binnenvaartsluiscomplex

We zijn het grootste monumentale binnenvaartsluiscomplex van Nederland. We liggen in het Lekkanaal, ter hoogte van Nieuwegein en verbinden de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal. We zijn de belangrijkste hoofdvaarweg tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam en fungeren als toegangspoort. Best een belangrijke rol dus!

We zijn de belangrijkste hoofdvaarweg tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam en fungeren als toegangspoort

Maar de schepen lagen steeds vaker in de rij. Zij moesten steeds langer wachten en de steeds groter wordende schepen moesten zelfs omvaren. Dus kwam er een nieuwe kolk op de planning. We moesten daar wel even aan wennen. Opeens hadden we er een kolk bij, die ook nog eens groter, dieper en met 297 m ook langer was.

Hoog bezoek

Dat gebeurde allemaal tussen 2016 en 2019. Een 3e kolk werd aangelegd en het Lekkanaal zelf werd verbreed voor extra ligplaatsen. Daardoor zijn we gelukkig geen knelpunt meer in de vaarweg tussen Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. En je kunt misschien wel raden wie de laatste kolk officieel kwam openen… Prinses Beatrix. De cirkel is weer rond!


Open Monumentendag 2021

We hebben ook nog veel trotse vrienden! Ben je benieuwd naar hun geschiedenis? Lees dan ook de verhalen van deze rijksmonumenten ter gelegenheid van Open Monumentendag 2021.

Bekijk al onze monumenten