Prinses Beatrixsluizen

De Prinses Beatrixsluizen liggen in het Lekkanaal bij Nieuwegein. De sluizen zijn de toegangspoort van het Amsterdam-Rijnkanaal en het is het grootste monumentale binnenvaartsluiscomplex van Nederland.

Door de ligging zijn de Prinses Beatrixsluizen onderdeel van de belangrijkste verbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Elk jaar varen er ongeveer 50.000 schepen door de sluizen. Ze reguleren de waterstanden in het Lekkanaal met betonnen sluisbakken. Aanvankelijk waren dit twee identieke bakken, een zogeheten ‘tweelingsluis’. Deze sluisbakken heten de oostelijke en westelijke sluis.

3e kolk

Omdat het vaarverkeer op het Lekkanaal steeds drukker werd én de schepen steeds groter, kwam er in 2019 een derde sluiskolk bij. Hierdoor vormen de Prinses Beatrixsluizen geen knelpunt meer op de route. De nieuwe kolk is langer, breder en dieper dan de 2 bestaande kolken. Met zijn dubbele roldeuren blijft de sluis operationeel als één van de deuren onverhoopt niet werkt. De 3e kolk biedt ruimte om 2 schepen van 135 m lang, te schutten.

Monument in ere hersteld

Met de komst van de 3e kolk werden de 2 oudere kolken, uit 1938, gerenoveerd. Het huidige sluizencomplex lijkt tegenwoordig weer veel meer op de oorspronkelijke situatie. Nieuwere gebouwen en een loopbrug zijn verwijderd. Daardoor springen de oude sluiswachterswoningen en heftorens weer in het oog.

Feiten en cijfers

  • In gebruik sinds: 1938
  • De eerste 2 kolken zijn 225 m lang
  • De 3e kolk is 297 m lang
  • Jaarlijks varen er zo’n 50.000 schepen door de sluis