Vuurtoren het Hoge Licht

Inwoners van Westkapelle zagen in 1421 het water gevaarlijk dichtbij de Sint-Willibrorduskerk komen. Deze kerk, waar het dorp zijn naam aan dankte en waar de inwoners zo trots op waren, moest gered worden.

vuurtoren sinds 1818

Gravin Jacoba van Beieren kwam in 1432 met het verlossende woord: de kerk mocht ergens anders opnieuw opgebouwd worden. De 38 m hoge kerktoren van deze kerk werd even later omgedoopt tot vuurtoren en staat vandaag de dag nog fier overeind in het hart van het dorp.

Kerk afgebrand, toren fier overeind

De steeds verder opdringende zee is niet het enige obstakel dat de vuurtoren heeft moeten doorstaan. In de nacht van 14 op 15 maart 1831 brak er brand uit in de vuurtoren. Door wegstromende, brandende olie sloeg de brand over naar de kerk, die geheel uitbrandde en als ruïne achterbleef. De kerktoren bleef overeind en het lichttoestel was slechts licht beschadigd. Al na 3 dagen kon het licht weer worden ontstoken.

Herovering van Walcheren

Tijdens de herovering van Walcheren door de geallieerden in 1944 werd het gehele dorp verwoest door bombardementen. De Duitsers, die de vuurtoren als observatiepost gebruikten, sloegen op de vlucht. Het bovenste gedeelte van de toren staken ze nog snel met benzine in brand. De gehele verlichtingsinstallatie werd hierbij vernield. Toch bleef de kerktoren wederom overeind staan.

De vuurtoren is een symbool van onverzettelijkheid en trouw voor Westkapelle

Geleidelicht en museumlocatie

Vuurtoren het Hoge Licht, die door de eeuwen heen stand heeft gehouden tegen water, brand en oorlogsgeweld, is een symbool van onverzettelijkheid en trouw voor de Westkappelaars. De vuurtoren is nog steeds actief en, samen met vuurtoren het Lage Licht, vooral van belang als geleidelicht voor de scheepvaart die via het Oostgat naar de Westerschelde vaart, richting Antwerpen. In 2016 werd de vuurtoren opgeknapt en ingericht als museumlocatie waar wisselende tentoonstellingen te zien zijn.

Feiten vuurtoren het Hoge Licht

  • Vuurtoren sinds 1818
  • Hoogte: 52,3 m
  • Verdiepingen: 6
  • Treden: 197

Terug naar