Vuurtoren het Hoge Licht

Vuurtoren het Hoge Licht in Westkapelle is al sinds 1818 het herkenningspunt voor schepen bij de kust van Walcheren in Zeeland. De toren heeft door de jaren heen te maken gehad met hoog water, brand en oorlogsgeweld, maar verlicht nog steeds met trots het Zeeuwse dorpje.

Tijdens Open Monumentendag 2023 was dit symbool van onverzettelijkheid en trouw te bezoeken.

Maak een wandeling langs andere monumenten

Vanaf vuurtoren het Hoge Licht wandel je door het centrum van Westkapelle zo naar andere monumenten, zoals Molen De Noorman en de Moriakerk. Via de Zeedijk loop je binnen een klein half uur naar onze andere vuurtoren: het Lage Licht.

Van kerk naar vuurtoren

Het verhaal van Vuurtoren het Hoge Licht begint in 1421 met de Sint-Willibrorduskerk. Deze kerk stond te dicht bij de zee en moest gered worden van het hoge water. Uiteindelijk mocht in 1432 de kerk ergens anders opnieuw opgebouwd worden. 

De 38 m hoge kerktoren werd even later omgedoopt tot vuurtoren en staat vandaag de dag nog fier overeind in het hart van het dorp.

De steeds verder opdringende zee is niet het enige obstakel dat de vuurtoren heeft moeten doorstaan. In de nacht van 14 op 15 maart 1831 brak er brand uit in de vuurtoren. Door wegstromende, brandende olie sloeg de brand over naar de kerk, die geheel uitbrandde en als ruïne achterbleef. 

De kerktoren bleef overeind en het lichttoestel was slechts licht beschadigd. Al na 3 dagen kon het licht weer worden ontstoken.

Herovering van Walcheren

Ruim 100 jaar later, in 1944, werd Westkapelle verwoest door bombardementen. De Nazi's, die de vuurtoren als observatiepost gebruikten, sloegen op de vlucht. Het bovenste gedeelte van de toren staken ze nog snel met benzine in brand. 

De gehele verlichtingsinstallatie werd hierbij vernield. Toch bleef de kerktoren wederom overeind staan.

Geleidelicht en museumlocatie

Vuurtoren het Hoge Licht, die door de eeuwen heen stand heeft gehouden tegen water, brand en oorlogsgeweld, is een symbool van onverzettelijkheid en trouw voor de Westkappelaars. De vuurtoren is nog steeds actief en, samen met vuurtoren het Lage Licht, vooral van belang als geleidelicht voor de scheepvaart die via het Oostgat naar de Westerschelde vaart, richting Antwerpen. 

In 2016 werd de vuurtoren opgeknapt en ingericht als museumlocatie waar wisselende tentoonstellingen te zien zijn.