Vuurtoren Westerlicht door de jaren heen

De rood-witte spiraal van Vuurtoren Westerlicht is uniek en komt bijna nergens ter wereld voor. De toren was niet altijd rood met wit. Tot 1922 was de toren grijs en tijdens de Tweede Wereldoorlog zelfs groen.

Tijdens Open Monumentendag op 9 september waren deze bijzondere vuurtoren te bezoeken.

Nieuw licht aan de kust

In 1837 werd de eerste steen gelegd voor vuurtoren Westerlicht, een imposante toren die een nieuw licht zou brengen aan de kust. Jaren van hard werk en toewijding volgden en in 1840 ontstak de vuurtorenwachter het eerste licht van de grijze toren. 

Met zijn hoogte van maar liefst 53 m is deze vuurtoren een van de hoogste in Nederland.

Rode spiraal

Na ruim 100 jaar begon de toren zich te onderscheiden van andere vuurtorens door zijn unieke beschildering. Het nabijgelegen vliegveld Haamstede gaf aanleiding tot deze bijzondere keuze. Om de toren beter herkenbaar te maken voor piloten kreeg hij in 1935 een opvallende make-over. 

Een rode spiraal werd geschilderd op een witte achtergrond, die alleen op het middengedeelte van de toren te zien was. De boven- en onderkant werden in een opvallende rode kleur gehuld.

Camouflage tijdens de oorlog

Maar de geschiedenis van de vuurtoren werd ook getekend door duistere tijden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog besloten de Duitsers de toren groen te schilderen om hem te camoufleren voor mogelijke vijanden. De kwaliteit van de verf bleek erg slecht en na de oorlog spoelde een groot deel van het groen weg, waardoor de kenmerkende rode en witte banden weer zichtbaar werden.

In de jaren 50 kreeg de vuurtoren opnieuw zijn kenmerkende rode en witte uitstraling, waarbij de rode spiraal nu helemaal naar beneden doorgetrokken werd. Het werd een symbool van hoop, veiligheid en navigatie voor zeelieden en piloten.