Waterbeheer
Waterbeheer
Bescherming tegen het water

Maatregelen om overstromingen te voorkomen
Hoogwater vormt een constante dreiging voor Nederland. Rijkswaterstaat neemt diverse maatregelen om grote hoeveelheden water nu en in de toekomst aan te kunnen.
Deltawerken
3 sluizen, 6 dammen en 4 stormvloedkeringen vormen samen de Deltawerken. Ze zijn Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoogwater langs de kust.
-
Zwemmen in rivieren en kanalen
Het kan gevaarlijk zijn om te zwemmen in grote rivieren en kanalen. Dit geldt ook voor springen van bruggen. Scheepvaart, stromingen en objecten in het water vormen hierbij de grootste bedreigingen. Rijkswaterstaat waarschuwt daarom voor de risico’s. -
Maatregelen waterkwaliteit
Helaas is de waterkwaliteit in Nederland op veel plekken onvoldoende. Rijkswaterstaat neemt verschillende maatregelen om dit te verbeteren. -
Zwemwater en blauwalgen
Sommige blauwalgen zijn giftig en zorgen in de zomer voor veel overlast. Ze kunnen het zwemplezier sterk verminderen en massale vissterfte en stank veroorzaken. Rijkswaterstaat houdt de kwaliteit van het water daarom goed in de gaten.
Beheer en ontwikkeling van rijkswateren

Beter benutten
Rijkswaterstaat probeert bestaande infrastructuur beter te benutten. Zo verbeteren we de bereikbaarheid, zonder dat we daar nieuwe vaarwegen voor aan moeten leggen.

Natura 2000
Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden, waarvan er 162 in Nederland liggen. Zo beschermen we diersoorten en hun natuurlijke leefomgeving.
Natuur en milieu
-
Natuurmaatregelen
De toestand van de Nederlandse kusten en oevers is door menselijk handelen verslechterd. Rijkswaterstaat richt zich op het herstel van natuurlijke processen en op de bescherming van bedreigde en zeldzame diersoorten. -
Calamiteiten en het milieu
Rijkswaterstaat staat 24 uur per dag paraat om in actie te komen bij calamiteiten. Denk aan het opruimen van olie en andere vervuiling, het bergen van gestrande schepen of het helpen bij brand aan boord.