Ongeval en pech

Ongeval en pech

Rijkswaterstaat zorgt ervoor dat u vlot en veilig over onze snel- en autowegen kunt rijden. Als u met pech langs de weg komt te staan, een ongeval krijgt of schade heeft, staan we ook voor u klaar. We geven u tips over wat u in deze gevallen kunt doen.

Ongeval of pech? Rijkswaterstaat helpt

Na een incident zorgen weginspecteurs van Rijkswaterstaat, samen met de hulpdiensten, dat de weg zo snel mogelijk weer veilig en vrij is. Voor uw eigen veiligheid is het van belang dat u weet hoe te handelen bij pech.

Veilig een pechgeval melden

Hoe u veilig een pechgeval kunt melden, wordt ook uitgelegd in onderstaande video.

VOICE-OVER: De praatpaal. GETOETER In oude tijden dé held van elke weggebruiker met pech en na jaren trouwe dienst vervangen. Want: revolutie! De mobiele telefoon. BELTOONTJE Eh, ja, eh, sorry, praatpaal. Ja, héél zielig. Deze mobiele telefoon is hét instrument voor elke weggebruiker met pech. Eh, moet hij wél opgeladen zijn. Met het juiste nummer erin. Wel zo handig. Heb je pech, rij dan naar het dichtstbijzijnde tankstation of naar een parkeerplaats. Kan dat niet, rij dan de vluchtstrook op en draai de wielen naar rechts. Ga zo dicht mogelijk tegen de vangrail staan. GEBONK Ja, eh, niet té dicht. Zo, ja. GETOETER En altijd rechts uitstappen. Ga achter de vangrail staan, pak je mobiel en schakel hulp in. TOONTJES Kortom: praatpaal weg, mobiel bij de hand. Ga goed voorbereid op weg, zorg dat je kunt bellen bij pech. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? www.rijkswaterstaat.nl/praatpaal. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2017.) JAZZY MUZIEK

We geven u ook instructies hoe u moet handelen als u pech krijgt in specifieke situaties:

 • Pech op de snelweg

  Als u pech krijgt op de snelweg, dan gelden er specifieke regels. Meer informatie over hoe u moet handelen bij pech op de snelweg.
 • Pech op de provinciale weg

  Rijdt u op een provinciale weg en krijgt u te maken met pech? Lees dan wat u moet doen om onveilige situaties te voorkomen.
 • Pech op de spitsstrook

  Bij drukte op de snelweg, openen we spitsstroken. Meer informatie over wat u moet doen als u pech krijgt op de spitsstrook.
 • Pech of ongeval in een tunnel

  Als u te maken krijgt met pech in een tunnel, is het belangrijk dat u weet wat u moet doen. Lees de instructies hoe u onveilige situaties kunt vermijden.

Vraag en antwoord ongeval en schade

Folder Ongeval of pech: wat doe jij?

Bekijk de folder Ongeval of pech: wat doe jij? voor meer informatie over ongeval of pech op de weg.