Winter op de weg

Winter op de weg

Rijkswaterstaat bereid zich goed voor op de winter. Winterse situaties als vorst, ijzel, sneeuw en mist zijn van invloed op de wegen en het verkeer. Ze kunnen veel overlast veroorzaken voor de weggebruikers.

Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan om bij winterse omstandigheden de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden. Gaat u de weg op? Pas dan uw rijstijl aan de situatie aan: verlaag waar nodig uw snelheid, houd voldoende afstand en wissel niet onnodig van rijstrook.

Wat doet Rijkswaterstaat?

Rijkswaterstaat bereid zich goed voor op de winter. Het materieel is getest, de routes van de strooiwagens zijn vooraf gereden en er is ruim 200 miljoen kg strooizout op voorraad.

Gladheid

We proberen het ontstaan van gladheid, door de winterse omstandigheden, zoveel mogelijk te voorkomen. Dit doen we met het oog op de veiligheid van de weggebruiker en de doorstroming van het verkeer.

Rijkswaterstaat zet daarvoor 546 strooiwagens in, die we ook kunnen voorzien van een sneeuwschuiver. Daarnaast staan er 350 sneeuwploegen klaar. Met dit materieel leggen onze strooiwagens, binnen 2 uur, 10.000 km af. Zo strooien we op alle snelwegen, op- en afritten en verzorgingsplaatsen meegeteld, om gladheid voor te zijn. Dat gebeurt met 1.200 man personeel (800 chauffeurs en 400 man voor organisatie en laden/lossen). Tijdens perioden met sneeuw zetten we de strooiwagens en sneeuwschuivers steeds in.

Lees meer over gladheid 

Strooien en zout

Het landelijk dekkend Gladheidmeldsysteem waarschuwt automatisch wanneer er kans op gladheid ontstaat. Via die informatie besluiten we of we moeten strooien. Ook de weersverwachting en de hoeveelheid strooizout, dat mogelijk al op de weg ligt, wegen mee in die beslissing.

Bij kans op gladheid strooien we preventief om de snelwegen veilig te houden. Naast vooraf te strooien tegen verwachte gladheid, strooit Rijkswaterstaat ook tijdens sneeuwval. Zout verlaagt het vriespunt met een aantal graden. Hierdoor wordt de weg minder snel glad en ontdooit sneeuw of ijzel. Rijkswaterstaat heeft deze winter ruim 200.000 ton zout in Nederland opgeslagen.

Lees meer over strooien

Vorstschade

Als de weersomstandigheden in de winter extremer worden, kan vorstschade ontstaan. Door vorst raken steentjes los van het wegdek. Deze steentjes kunnen schade veroorzaken aan voertuigen. Hoe langer de lage temperatuur door blijft zetten, des te groter de kans op het loslaten van steentjes.

Lees meer over vorstschade

Nieuws

 • Rijkswaterstaat vult zoutvoorraad aan

  Nieuwsbericht 19 augustus 2021

  We zijn al druk bezig met de voorbereiding voor de winter. In de week van 19 augustus 2021 komen de eerste schepen aan om de strooizoutvoorraad aan te vullen.

 • Rijkswaterstaat heeft afgelopen winter veel moeten strooien

  Nieuwsbericht 1 mei 2021

  De strooiwagens van Rijkswaterstaat zijn de afgelopen winter vaker uitgereden dan voorgaande jaren, met in het weekend van 6 tot 9 februari 72 uur lang...

 • Rijkswaterstaat in de winter en lente

  Nieuwsbericht 1 april 2021

  Wat doet adviseur Gladheidbestrijding Tom Roelofs nu de lente voor de deur staat? In ieder geval voorbereiden voor het komende winterseizoen. Lees meer.

Onderliggende pagina's