Wegbeheer in Nederland

Wegbeheer in Nederland

Niet alle wegen in Nederland worden beheerd door Rijkswaterstaat. De meeste snelwegen (A-wegen) vallen onder beheer van het Rijk. En ook een aantal autowegen (N-wegen) wordt (gedeeltelijk) door Rijkswaterstaat beheerd. De overige wegen zijn in handen van andere wegbeheerders.

Wegbeheerders

Nederland kent de volgende wegbeheerders:

  • het Rijk
  • provincies
  • waterschappen
  • gemeenten
  • overige (havenbedrijf, huiseigenaren, NS, etc.)

Wie beheert welke weg?

Zie met 1 muisklik wie welke weg beheert met de daarbij horende contactinformatie van de wegbeheerder. Op de kaart Wegbeheerders is dit mogelijk. Alle wegen van Nederland zijn erin opgenomen.

Indien de kaart onjuiste informatie toont, kunt u dat per e-mail melden aan het Nationaal Wegenbestand.

Overzicht van geplande werkzaamheden

Op de pagina Geplande wegwerkzaamheden staan de werkzaamheden van Rijkswaterstaat (snel- en autowegen). Afgelaste werkzaamheden worden verwijderd.

Werkzaamheden aan provinciale en gemeentelijke wegen vindt u niet op deze pagina. Op de website VanAnaarBeter vindt u een overzicht met routeplanners die data van alle wegbeheerders gebruiken.

Weetjes over wegwerkzaamheden

Benieuwd naar de ins en outs van wegwerkzaamheden? In de podcast 'Weetjes over wegwerkzaamheden' kom je te weten waarom we werkzaamheden uitvoeren en waar we allemaal rekening mee houden als we het inplannen.

Weer- en verkeerwaarschuwingen

Als Rijkswaterstaat extreem veel vertraging op de weg verwacht, waarschuwen we weggebruikers voor zeer gevaarlijke rijomstandigheden. Advies is dan om niet de weg op te gaan als dat niet per se noodzakelijk is. Rijkswaterstaat sluit aan bij het weerimpactteam onder leiding van het KNMI.

KNMI

Het KNMI waarschuwt voor extreme weersomstandigheden via een weeralarm. Een weeralarm leidt alleen tot een verkeersalarm als wij verwachten dat het weer extreme vertraging op de weg veroorzaakt.

Onderliggende pagina