Wegbeheer in Nederland

Niet alle wegen in Nederland worden beheerd door Rijkswaterstaat. We beheren de meeste snelwegen (A-wegen) en ook een aantal autowegen (N-wegen). De overige wegen zijn in handen van andere wegbeheerders.

Wegbeheerders

Nederland kent de volgende wegbeheerders:

  • het Rijk
  • provincies
  • waterschappen
  • gemeenten
  • overige (havenbedrijf, huiseigenaren, NS, etc.)

Wie beheert welke weg?

Bekijk met 1 muisklik wie welke weg beheert met de daarbij horende contactinformatie van de wegbeheerder. Op de kaart Wegbeheerders is dit mogelijk. Alle wegen van Nederland zijn erin opgenomen.

Indien de kaart onjuiste informatie toont, kunt u dat per e-mail melden aan het Nationaal Wegenbestand.

Geplande en actuele werkzaamheden

Op de pagina Verkeersinformatie en werkzaamheden vindt u een overzicht van de geplande werkzaamheden. Voor actuele verkeersinformatie kunt u de website Rijkswaterstaat verkeersinformatie raadplegen.

Weetjes over wegwerkzaamheden

Benieuwd naar de ins en outs van wegwerkzaamheden? In de podcast 'Weetjes over wegwerkzaamheden' kom je te weten waarom we werkzaamheden uitvoeren en waar we allemaal rekening mee houden als we het inplannen.

Verkeerscentrum Nederland (VCNL)

Verkeerscentrum Nederland (VCNL) zorgt samen met 5 regionale centrales voor een veilige en vlotte doorstroming op het Nederlandse hoofdwegennet.

Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBd)

De Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBd) is een samenwerking tussen alle publieke wegbeheerders en zorgt voor bewegwijzering langs alle openbare wegen in Nederland.

Weer- en verkeerwaarschuwingen

Als Rijkswaterstaat extreem veel vertraging op de weg verwacht, waarschuwen we weggebruikers voor zeer gevaarlijke rijomstandigheden. Advies is dan om niet de weg op te gaan als dat niet per se noodzakelijk is. Rijkswaterstaat sluit aan bij het weerimpactteam onder leiding van het KNMI.

KNMI

Het KNMI waarschuwt voor extreme weersomstandigheden via een weeralarm. Een weeralarm leidt alleen tot een verkeersalarm als wij verwachten dat het weer extreme vertraging op de weg veroorzaakt.