Veilig snelvaren in Nederland
Met een motorboot, waterscooter of jetski het water op? Of een sportief dagje waterskiën? Om veilig te kunnen snelvaren, gelden er regels. Hieronder vindt u de belangrijkste op een rij.
Deze regels voor snelvaren gelden voor alle schepen die korter zijn dan 20 m en harder kunnen varen dan 20 km/u. Dus ook voor waterscooters en jetski’s. In hoofdstuk 8 van het binnenvaartpolitiereglement leest u meer over de regels voor snelvaren.
Als bestuurder en schipper van een snelle motorboot, waterscooter of jetski:
- bent u tenminste 18 jaar;
- heeft u een geldig vaarbewijs (aan boord). Voor de meeste binnenwateren is het Klein Vaarbewijs deel 1 voldoende. Voor de Oosterschelde, Westerschelde, IJsselmeer, Markermeer, Waddenzee, Eems en Dollard is het Klein Vaarbewijs deel 2 verplicht;
- heeft u een registratiebewijs (Y-nummer) van uw vaartuig (aan boord). Het Y-nummer moet aan beide kanten van de boot te zien zijn;
- houdt u zich aan de snelheidsregels;
- heeft en gebruikt u een dodemanskoord (of vergelijkbare voorziening), die ervoor zorgt dat de motor automatisch afslaat als de bestuurder plotseling overboord valt;
- draagt u een reddingsvest als u staand het vaartuig bestuurt;
- heeft u voor elke opvarende een reddingsvest binnen handbereik.
Verantwoordelijkheid bij snelvaren
De schipper mag iemand anders van boven de 18 jaar de snelle motorboot laten besturen. Voorwaarde is dat de schipper kan ingrijpen als dat nodig is en dat is in veel gevallen niet mogelijk. Dat geldt in ieder geval voor een waterscooter en jetski. De schipper is (mede) verantwoordelijk voor het gedrag en eventuele overtredingen van de bestuurder, omdat hij een wettelijke zorgplicht heeft.
Maximumsnelheid motorboten
Op het water geldt voor snelle motorboten een landelijke maximumsnelheid van 20 km/u, tenzij ter plekke iets anders is aangegeven. Er zijn veel plaatsen waar de snelheid afwijkt. Op brede rivieren en grote meren mogen kleine schepen vaak sneller varen. In minder brede wateren en op drukke vaarroutes geldt vaak een lagere maximumsnelheid. Binnen daarvoor aangewezen snelvaargebieden mag u sneller varen.
Waar is snelvaren toegestaan?
In de Regeling snelle motorboten Rijkswateren 1995 staat waar u op de rijksvaarwegen sneller dan 20 km/u mag varen. Ook vindt u deze informatie en de snelvaargebieden op provinciale en gemeentelijke wateren op de overzichtskaart snelvaaargebieden van Varen doe je Samen. In deze documenten staat ook in welke gebieden waterskiën is toegestaan. De bebording langs de vaarweg is altijd leidend. Op de Bewaarkaart voor waterrecreanten kunt u zien waar de borden te vinden zijn.
Snelheid in snelvaargebieden
In principe mag u in een snelvaargebied zo snel varen als u wilt, behalve:
- binnen 20 m uit de oever, tenzij borden iets anders aangeven;
- binnen 50 m van een zwemplaats of aanlegplaats;
- in de buurt van wedstrijden, waterfeesten, demonstraties of soortgelijke evenementen;
- bij minder dan 500 m zicht;
- in een haven;
- binnen 100 m van haveningangen;
- in de buurt van pontveren.
Het is niet toegestaan in het donker en ‘s nachts te snelvaren, behalve op de volgende locaties:
- Oude Maas vanaf km 998.000;
- Nieuwe Maas vanaf km 989.000;
- Nieuwe Waterweg;
- Noord.
Waterskiën: altijd op de uitkijk
Wilt u waterskiën? Dan gelden dezelfde regels als voor het varen met een snelle motorboot. Ook moet er ten minste één extra persoon van 15 jaar of ouder aanwezig zijn op de boot om de waterskiër(s) en de omringende gebieden in de gaten te houden.
Houd snelvaren leuk en veilig
Houd tijdens het waterskiën, jetskiën en varen met een motorboot rekening met andere recreanten op het water. Zorg ervoor dat u hen niet in gevaar brengt of hindert door veel herrie of golven te maken.
Op de grote vaarwegen kunt u ook grote beroepsvaart tegenkomen. Binnenvaartschepen hebben vaak een dode hoek van wel 350 m en kunnen niet zomaar voor u uitwijken. Houd stuurboordwal en vaar niet voor een schip. Houd ook rekening met de golfslag en zuiging die een schip kan veroorzaken.
Handhaving op de rijksvaarwegen
Rijkswaterstaat en de politie handhaven de regels op de rijksvaarwegen. Beide diensten letten vooral op vaargedrag en vaarbewijzen. De politie let daarnaast ook op bijvoorbeeld alcoholgebruik. Zowel Rijkswaterstaat als de politie zijn bevoegd om bij overtreding boetes uit te schrijven. Meer informatie hierover vindt u in de boetebase van het Openbaar Ministerie.