RIANNE FIK: Ga jij binnenkort het water op? Bereid je dan goed voor, met onze Trossen-los-lijst. Vink alles af en voorkom gedoe. Zo vaart u veilig en relaxed. (Aldus Rianne Fik, varend verkeersleider Rijkswaterstaat. Beeldtitel: Trossen-los-lijst.) LEVENDIGE MUZIEK Fris je kennis over de vaarregels op. Houd stuurboordswal, rechts dus, ken je snelheidslimiet en draag een dodemanskoord. Let goed op binnenvaartschepen. Die gaan sneller dan je denkt en kunnen niet zomaar uitwijken. Kijk daarom vaak achterom. (Tegen een man:) RIANNE: Heeft u de vaarregels een beetje scherp hier in Amsterdam? Jawel, jawel. -We laten het allemaal aan hem over. Die heb ik wel scherp. RIANNE: Vooral het stuurboord houden zo veel mogelijk. MAN: Dat zouden ze hier wat meer... RIANNE: Vaak achterom kijken... MAN: Vooral die kleine bootjes blijven in het midden varen en dan komt er beroepsvaart en dan... Ja, spannende dingen zie je soms. Check je route. Zijn er nog stremmingen of werkzaamheden? Weet u de bedientijden van bruggen en sluizen? Check het vooraf op vaarweginformatie.nl. VROUW: Dat is een van de eerste dingen die we bekijken, hoog- of laagwater, bruggen, sluizen, en dan je plan maken. Maak een planning. Houd rekening met het weer en vaar niet met slecht zicht. Check je verlichting. Of zorg dat je voor zonsondergang veilig in de haven ligt. Jullie zijn op doorvaart? -Nee, gewoon door de stad aan het varen. We varen een rondje van Groningen naar Zuid-Holland en dan terug. Wij waren van plan vandaag over zee te gaan, maar gistermiddag zagen we dat het heel erg hard ging waaien, dus we zijn 's nachts doorgevaren om juist rustige zee te hebben. Check je uitrusting. Hapjes en drankjes, ook belangrijk, maar heb je ook voor iedereen een reddingsvest aan boord? Werken je navigatie en marifoon? En je telefoon, is die opgeladen? Dat is wel zo handig. Qua uitrusting, hebben jullie speciale dingen mee? Vier zwemvesten. Reddingsvlot, lijnen. RIANNE: Waarom vinden jullie het van belang dat jullie echt goed voorbereid op reis gaan? Veel scheepvaart, er kan van alles gebeuren. Een beetje aan je veiligheid denken, dan blijft het hartstikke leuk. Gebruik de Vaarbewaarkaart, het ideale spiekbriefje waar vaarregels, vaartekens en nog veel meer op staat. Download hem gratis op varendoejesamen.nl. Had u al gehoord van de Vaarbewaarkaart? Ik heb hem wel gezien, maar ik heb hem niet aan boord. Die is nieuw voor mij. Ik ga hem meegeven. -Dank je wel. Hartstikke mooi. -Mooi. Dus ga jij het water op? Check dan eerst de Trossen-los-lijst. Met een goede voorbereiding geniet je des te meer op het water. Veel plezier! (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op rijkswaterstaat.nl/voorbereidvaren. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2025.) DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT VERDER EN STOPT DAN
Goed voorbereid het water op
Een ontspannen en veilige vaartocht begint met een goede voorbereiding. Rijkswaterstaat houdt de vaarwegen veilig en toegankelijk. Maar als schipper ben je zelf verantwoordelijk voor een veilige reis. Of je nu een ervaren schipper bent, of een dagje gaat varen met vrienden: een goede voorbereiding is het halve werk.
Onze varend verkeersleider Rianne Fik helpt je daarbij. In deze video legt ze uit wat je moet checken voordat je vertrekt. Vink de Trossen-los-lijst af voordat je gaat varen en voorkom dat je vaardag in het water valt! Onder de video lees je meer informatie over de punten op de Trossen-los-lijst.
Stap 1: Fris je kennis over vaarregels op
Op het water gelden regels. Zorg dat je bekend bent met de geldende vaarregels, zoals voorrangsregels en snelheidsbeperkingen. Meer informatie vind je op Varen Doe Je Samen.
Stap 2: Check je route
Controleer vooraf je route, houd rekening met drukke knelpunten. Voorkom onnodig wachten door vooraf de bedientijden van bruggen en sluizen te checken. Bekijk de actuele informatie over bedientijden, werkzaamheden en stremmingen op de website van Vaarweginformatie.
Stap 3: Maak een planning
Een goede reisplanning voorkomt verrassingen. Pas je planning aan op de verwachte (weer)omstandigheden. Heb je slecht zicht of wordt het al donker? Zonder radar mag je niet verder varen. Zorg daarom dat je op tijd weer bij de haven bent. Lees meer over varen met slecht zicht.
Stap 4: Check je uitrusting
Veiligheid aan boord begint bij de juiste uitrusting. Denk aan:
- voldoende reddingsvesten voor alle opvarenden
- een goed werkende marifoon, of ander communicatiemiddel
- navigatieverlichting en noodsignalen voor zichtbaarheid
- een EHBO-kit en brandblusser
Een handige checklist voor een goede uitrusting vind je op de website Varen Doe Je Samen.
Stap 5: Gebruik de Vaarbewaarkaart
Heb je de vaarbewaarkaart van Varen Doe Je samen al aan boord? Deze kaart biedt handige vaartips en regels die je onderweg kunt raadplegen. Voor beginnende vaarders is het een nuttige hulpbron en voor de ervaren schipper fungeert het als een ‘spiekbriefje’ om snel te checken hoe het ook alweer zat.
Bewaar de kaart fysiek of digitaal voor een veilige en zorgeloze vaartocht. Download gratis de Vaarbewaarkaart met handige informatie.
Nieuwsgierig naar meer vaartips van onze mobiel verkeersleiders? Ga naar Vaarregels en -tips voor de pleziervaart.
De trossen-los-lijst
Met een goede voorbereiding vaar je veilig én ontspannen. Dus voor je het water op gaat: check even de Trossen-los-lijst.