Stewards op de sluizen

Met mooi weer neemt de drukte op de vaarwegen toe. Dat vraagt om extra oplettendheid van zowel de beroeps- als recreatieschipper, bijvoorbeeld bij sluizen.

Grote vrachtschepen en kleine plezierjachten moeten hier samen manoeuvreren in een beperkte ruimte. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties en lange wachttijden. Daarom zet Rijkswaterstaat in de zomerperiode op drukke en moeilijke sluizen stewards in.

De stewards worden met name ingezet bij sluizen waar beroep- en recreatievaart samen schutten of die lastig te passeren zijn voor recreanten, zoals bij getrapt schutten of een groot verval.

Bekijk waar de stewards in 2024 staan

Zo helpen de stewards watersporters bij het kiezen van een goede plaats in de sluiskolk en bij het afmeren. Op die manier dragen ze bij aan vlot en veilig scheepvaartverkeer. Meer informatie vindt u ook op de website Varen doe je samen.

Ook vaarweggebruikers zelf geven aan dat de aanwezigheid van stewards in drukke periodes gewenst is. Hun aanwezigheid zorgt ervoor dat het veiligheidsgevoel en het vaarplezier toenemen.

Vlot en veilig door de sluis met de inzet van stewards

Het kan best spannend zijn om door een sluis te varen. Jolanda Poog, sluisbedienaar van de Oranjesluizen bij Amsterdam, vertelt over de werkzaamheden van de stewards.

JOLANDA POOG: Omdat het best spannend kan zijn om door een sluis te varen, zet Rijkswaterstaat in de zomer op drukke en moeilijke sluizen stewards in. (Een man gebaart.) MAN: Goeiemiddag, zou u door het midden naar voren willen gaan, alstublieft? POOG: De steward geeft aan waar je je boot kan aanmeren in de sluis. Eventueel helpt hij je ook met aanleggen. STEWARD: Dank u wel. POOG: Zo zorgen we ervoor dat de boten goed op elkaar aansluiten en er meer boten in de sluis passen. STEWARD: Jolanda, hoeveel komen er nog bij? POOG: Vanuit de bedienpost geef ik als sluismeester aanwijzingen aan de steward. POOG: Er komen er nog twee bij en dan is de sluis vol. STEWARD: Oké, dank je wel. POOG: Zo helpen we de schippers vlot en veilig door de sluis te varen. STEWARD: Tot ziens, fijne dag. (Boten varen de sluis uit. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? www.rijkswaterstaat.nl/recreatievaart. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2016.)

Stewards aanvulling op sluisbedienaar

De inzet van sluisstewards is een extra service van Rijkswaterstaat. Daarbij is het niet relevant of de sluis lokaal of op afstand wordt bediend. De steward heeft geen bijzondere bevoegdheden en kan niet dwingend optreden, wat voor sluisbedienaars wel geldt. De sluisbedienaar heeft supervisie over de stewards.

Hieronder vindt u de taken die een sluisstewards mag uitvoeren:

  • instructies en orders van de sluisbedienaar doorgeven, bijvoorbeeld met betrekking tot de volgorde van het invaren en plaatsnemen in de kolk
  • aannemen en losgooien van lijnen
  • vragen beantwoorden, foldermateriaal uitdelen, informatie geven over het vaargebied en sluisomgeving en verwijzen naar de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat.

Sluissteward worden

We werven nieuwe stewards via de website Werken voor Nederland en social media. Een steward moet affiniteit hebben met watersport, vaarervaring hebben, klantgericht zijn en over teamspirit beschikken. Ook zijn er stewards die opnieuw aan de slag gaan voor Rijkswaterstaat.

Overzicht inzet stewards in 2024

Regio

Sluiscomplex (plaats)

Aantal stewards

Periode

Bezetting Hemelvaart/Pinksteren

IJsselmeergebied

Nijkerkersluis (Nijkerk)

4

19 juli - 25 augustus

Ja

Reevesluis (Dronten)

4

19 juli - 25 augustus

Ja

Lorentzsluizen (Afsluitdijk)

4

26 juli - 1 september

Ja

Houtribsluizen, 1e en 2e kolk (Lelystad)

4

19 juli - 25 augustus

Ja

Oranjesluizen (Amsterdam)412 juli - 1 septemberNee
Midden-NederlandSluis Hagestein (Hagestein)419 juli - 25 augustusJa
Sluis Amerongen (Amerongen)419 juli - 25 augustusJa

Zeeland

Grevelingensluis (Bruinisse)

4

19 juli - 25 augustus

Ja

 

Zandkreeksluis (Kats)

4

19 juli - 25 augustus

Ja

Noord-Nederland

Prinses Margrietsluis (Lemmer)

4

26 juli - 1 september

Ja

Sluis Farmsum (Delfzijl)4

10 juni - 17 juni (Delfsail)

13 juli - 1 september

Ja

Limburg

Sluis Linne (Heel)

4

12 juli - 18 augustus

Ja

 

Sluis Roermond

4

12 juli - 18 augustus

Ja

 

Sluis Panheel

4

12 juli - 18 augustus

Ja

Hemelvaart: donderdag 9 mei 2024

Pinksteren: zondag 19 en maandag 20 mei 2024

Inzet met Hemelvaart en Pinksteren is weersafhankelijk.