Sluizen en pleziervaart

Nederlandse recreatieschippers komen onderweg regelmatig sluizen tegen. Niet iedere recreatieschipper kent de regels bij het passeren van deze sluizen. Belangrijk is dat grote vrachtschepen en kleine plezierjachten rekening met elkaar houden. Hieronder geven we aanwijzingen om vlot en veilig door een sluis te varen.

De beroepsvaart gaat voor in de sluizen

Maak in de sluis ruimte voor de beroepsvaart en laat deze voorgaan, tenzij anders wordt aangegeven. Een groot schip heeft even tijd nodig om af te meren. We vragen de beroepsvaart de schroeven in de sluis uit te zetten. Zo komen andere vaarweggebruikers niet in hun schroefwater terecht, waardoor zij de controle kunnen verliezen.

Vaar zo ver mogelijk naar voren

Elke schipper wacht op zijn beurt en vaart de sluis in op volgorde van aankomst. Inhalen is verboden bij het naderen van een wachtplaats. Vaar met lage snelheid zo ver mogelijk door naar voren in de sluis en sluit goed aan op de boot voor u. Zo hoeft u in de sluis niet om elkaar heen te varen.

Zet de lijnen niet te strak

Maak het schip voor én achter vast. Zet de lijnen niet te strak, zodat de boot mee kan vieren als het water zakt of stijgt. Zet dan de schroef uit.

Luister naar de sluismeester

Goed met elkaar communiceren is belangrijk. Heeft u een marifoon, luister die dan uit. Volg de aanwijzingen van de sluismeester op.

De beroepsvaart gaat ook eerst naar buiten

Wacht ten slotte met uitvaren totdat de beroepsvaart de sluis uit is. Overigens scheiden we waar mogelijk de beroepsvaart en de pleziervaart in de sluis.

5 Tips om vlot en veilig door de sluizen te kunnen varen

(Jolanda Poog bij een sluis:) JOLANDA POOG: Als recreatieschipper kom je in Nederland heel veel sluizen tegen. Ik heb een aantal tips om hier zo vlot en veilig mogelijk doorheen te komen. (Een binnenschip komt aan.) Ten eerste: laat de beroepsvaart altijd voorgaan. Wacht tot deze schepen stilleggen, vastliggen en hun schroef uit hebben gezet. (Een recreatieschip vaart de sluis in.) Vaar vervolgens de sluis in op volgorde van aankomst. Vaar zo ver mogelijk door naar voren en sluit goed aan. Maak dan je schip voor en achter vast. Zet de lijnen niet te strak, zodat je mee kunt vieren als het water zakt of stijgt. Zet daarna je schroef uit. GEPRAAT DOOR DE MARIFOON Als je een marifoon hebt, luister hem uit en volg eventuele aanwijzingen van de sluismeester goed op. Ten slotte: wacht met uitvaren tot de beroepsvaart uit de sluis is. (Schepen varen de sluis uit.) Als je je aan deze tips houdt, kom je vlot en veilig door de sluis. (Ze loopt weg over een sluismuur. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? www.rijkswaterstaat.nl/recreatievaart. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2016.) RUSTIGE MUZIEK DIE WEGEBT

Stewards op de sluis

Op drukke en complexe sluizen zetten we in de zomerperiode stewards in. Zij geven de juiste plaats in de sluiskolk aan en helpen schippers bij het aanmeren. Zo zorgen we voor een vlotte en veilige doorvaart.

Wachten bij rood en rood/groen licht

Een rood licht op het water betekent net als op de weg dat u moet wachten. Wanneer de lichten rood/groen branden, is dit het teken dat de sluis spoedig open gaat. Schippers moeten nog wel even wachten op groen licht, maar kunnen zich startklaar maken om de sluis in te varen. Als het licht eenmaal op groen springt, mogen zij de sluis in varen.