Sluizen en pleziervaart

Nederlandse recreatieschippers komen onderweg regelmatig sluizen tegen. Niet iedere recreatieschipper kent de regels bij het passeren van deze sluizen. Belangrijk is dat grote vrachtschepen en kleine pleziervaartuigen rekening met elkaar houden. Op deze pagina geven we aanwijzingen om vlot en veilig door een sluis te varen.

Houd rekening met elkaar

De sluis invaren doet u op volgorde van aankomst. Vaart u op een kleiner schip en zijn er ook grote schepen tijdens uw sluisbezoek? Vaar dan na de grote schepen naar binnen, tenzij het door de operator anders wordt aangegeven. Een groot schip heeft even tijd nodig om af te meren.

We vragen de beroepsvaart de schroeven in de sluis uit te zetten. Zo komen andere vaarweggebruikers niet in hun schroefwater terecht, waardoor zij de controle kunnen verliezen.

Vaar zo ver mogelijk naar voren

Elke schipper wacht op zijn beurt en vaart de sluis in op volgorde van aankomst. Inhalen is verboden bij het naderen van een wachtplaats. Vaar met lage snelheid zo ver mogelijk door naar voren in de sluis en sluit goed aan op de boot voor u. Zo hoeft u in de sluis niet om elkaar heen te varen.

Zet de lijnen niet te strak

Maak het schip voor én achter vast. Zet de lijnen niet te strak, zodat de boot mee kan vieren als het water zakt of stijgt. Zet dan de schroef uit.

Luister naar de operator

Goed met elkaar communiceren is belangrijk. Heeft u een marifoon, luister die dan uit. Volg de aanwijzingen van de sluismeester op. Heeft u geen marifoon? Gebruik dan de meldpaal bij de sluis.

Stewards op de sluis

Op drukke en complexe sluizen zetten we in de zomerperiode stewards in. Zij geven de juiste plaats in de sluiskolk aan en helpen schippers bij het aanmeren. Zo zorgen we voor een vlotte en veilige doorvaart.

Wachten bij rood en rood/groen licht

Een rood licht op het water betekent net als op de weg dat u moet wachten. Wanneer de lichten rood/groen branden, is dit het teken dat de sluis spoedig open gaat. U moet nog wel even wachten op groen licht, maar kunnen zich startklaar maken om de sluis in en uit te varen. Als het licht eenmaal op groen springt, kunt u de reis voortzetten.