Timelapse - Inschuiven zuidelijke tunneldeel onderdoorgang Ede onder A12 De barriers langs de A12 worden verwijderd. Het asfalt wordt weggefreesd en afgevoerd. De wegfundering wordt weggegraven en afgevoerd. De grond wordt ontgraven en verderop op de A12 in depot gezet. De geleiding waarover de tunnel wordt ingeschoven wordt aangelegd. Langzaam wordt de tunnel op zijn plaats geschoven. De tunnel wordt geplaatst en de geleiding wordt verwijderd. De grond rondom de tunnel wordt aangevuld. De damwandplaten worden aansluitend aan de tunnel in de bodem getrild. Rondom de tunnel wordt de grond opnieuw aangevuld en verdicht. De betonnen overgang tussen het dijklichaam en de tunnelbak wordt aangelegd. De tunnel wordt afgedekt met grond- en funderingsmateriaal. Het asfalt wordt opnieuw aangebracht. De wegmarkeringen worden aangebracht. De nieuwe barriers worden langs de weg geplaatst De nieuwe weg is weer geopend voor wegverkeer.
Rijkswaterstaat voor de jeugd
Rijkswaterstaat voor de jeugd
Wat doet Rijkswaterstaat?
Wegen
Wist je dat we ook nieuwe wegen aanleggen en bestaande wegen breder maken? Een voorbeeld daarvan is de A12 bij Ede. Op dat stuk van de A12 was het heel erg druk. Daarom hebben we de weg breder gemaakt door een extra rijstrook aan te leggen. Tegelijkertijd is ook een nieuw stuk weg aangelegd in de vorm van een tunnel, die we onder de weg schoven. Hoe? Dat zie je in het filmpje hieronder. De tunnel weegt 3.600 ton, is 70 m lang en 13,5 m breed. Een hele klus!
Bij het aanleggen van wegen kan de nieuwe weg door een natuurgebied lopen. We vinden het belangrijk om de natuur te beschermen en doen daar veel aan. Dieren kunnen veilig de weg oversteken via speciale dierentunnels en groene viaducten die we aanleggen. Faunapassages en ecoducten noemen we ze. We zorgen bijvoorbeeld ook voor verlichting, die niet vervelend is voor vleermuizen (batlampen), want zij zijn gevoelig voor fel licht. Soms leggen we een nieuw stukje natuur aan. Bovendien helpen we mee om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren.
De langste snelweg in Nederland is de A7 met 235,102 km
Water
Bekijk al onze rivieren, kanalen, meren en zeeën
Rijkswaterstaat zorgt ervoor dat schepen vlot en veilig op rivieren en langs de Nederlandse kust kunnen varen. Toen in 2012 het vrachtschip Baltic Ace op de Noordzee voor de Nederlandse kust zonk, was het voor andere schepen lastig om bij de Rotterdamse haven te komen. Het schip lag namelijk in de weg. Het gezonken schip had meer dan 1.400 auto’s aan boord, die allemaal in zee terecht zijn gekomen. Dat was natuurlijk niet goed voor het milieu. Daarom hebben we het schip en de auto’s uit de Noordzee gehaald. Bekijk hieronder het filmpje over hoe we dat hebben gedaan.
Maar dat is nog niet alles wat we doen. Rijkswaterstaat zorgt namelijk ook voor voldoende schoon en gezond water in onze rivieren, meren en zeeën. Dat betekent water zonder afval, dat geschikt is om drinkwater van te maken en waarin planten en dieren kunnen leven. Ook controleren we het zwemwater. Als je in natuurwater gaat zwemmen, wil je natuurlijk wel dat het schoon is en er geen blauwalgen in zitten, waar je ziek van kunt worden.
Het 21 km lange Noordzeekanaal is tussen 1865 en 1876 helemaal met de hand uitgegraven
Weginspecteurs
Je hebt ze misschien wel eens gezien: de mannen en vrouwen met hun grote, gele auto’s op de snelweg. Dit zijn onze weginspecteurs. Bij pech- of ongevallen zijn zij vaak als eerste aanwezig en helpen ze het verkeer veilig langs het pechgeval of ongeluk te leiden. Ook helpen ze met opruimen van afval op de wegen en geven het door als een weg gerepareerd moet worden.
Mobiel verkeersleiders
De mobiel verkeersleiders vind je op het water. Zij varen in stoere boten op rivieren, kanalen en meren om te helpen als er iets gebeurt op het water, bijvoorbeeld een aanvaring of een schip dat zinkt. Ze kijken of er schade is aan de vaarwegen, helpen het verkeer veilig te laten varen en het water schoon te houden.
Korte geschiedenis van Rijkswaterstaat
In 1945 was er nog maar 100 km weg in Nederland, in 1965 was dat al 600 km
Vanaf de jaren 60 groeide het aantal auto’s en gingen mensen er steeds vaker op uit. Rijkswaterstaat nam daarom maatregelen om het verkeer veiliger te maken. Vandaag de dag is het verbeteren van wegen nog steeds een belangrijke taak van Rijkswaterstaat, net als bescherming tegen hoogwater.
Wil je meer weten over de geschiedenis van Rijkswaterstaat? Kijk dan op de pagina Onze historie.
Rijkswaterstaatquiz
Wat weet jij allemaal al van Rijkswaterstaat? Test je kennis en doe de Rijkswaterstaatquiz!
Veelgestelde vragen
Stel je vraag
Leuke filmpjes
- Hoe dan?! - Een videoreeks waarbij Rijkswaterstaatreporter Bart Kuijpers op onderzoek uitgaat en je meeneemt voor een kijkje achter de schermen bij Rijkswaterstaat.
- Een waterreis door de tijd - Ontdek in deze film hoe al honderden jaren lang water een grote rol speelt in Nederland.
- Dwaalfilm - Ga in 260 natuurfilmpjes op ontdekkingsreis in en op Maas, Rijn, Waal, Kempen-Broek, Geuldal en Delta.
- Het Klokhuis - Verkeerscentrum NL - Rijd mee over het drukste verkeersknooppunt van Nederland (knp Oudenrijn) en neem een kijkje in Verkeerscentrum Nederland.
- Het Klokhuis - Maasvlakte 2 - Bekijk hoe uit het niets een nieuw stukje Nederland is gebouwd: de Maasvlakte 2. De Maasvlakte 2 hoort bij de Rotterdamse haven.
- Het Klokhuis - Sluizen - Rivieren en kanalen zijn in Nederland op een slimme manier met elkaar verbonden. Die moeten op verschillende waterstanden overbrugd worden en dit filmpje legt uit hoe.
- Het Klokhuis - Waterverkeer - Er stromen veel belangrijke rivieren door ons land en er varen dagelijks veel grote schepen door Nederland. Dit filmpje vertelt meer over het waterverkeer in Nederland.