Basisschoolleerlingen

Wat leuk dat je deze pagina bezoekt. Ben je misschien op zoek naar informatie over Rijkswaterstaat voor je spreekbeurt of werkstuk? Dan zit je hier goed.

We doen heel veel mooie dingen voor Nederland, dus lees zeker verder! Ook kan je hier toffe filmpjes bekijken en geven we je ideeën voor leuke dagjes uit.

Spreekbeurten en werkstukken

Rijkswaterstaat beheert 204 km aan dijken, dammen en duinen

Ga je een spreekbeurt houden of een werkstuk maken? Op deze pagina vind je een aantal onderwerpen waarover je kunt vertellen en die je kunt laten zien! We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet: de Oosterscheldekering, vuurtorens, winter op de (vaar-)weg en de Zandmotor. Kijk snel hieronder.

'Ik vind weginspecteurs stoer, omdat ze op de snelweg durven te staan om pionnen neer te zetten.'

Julian (10 jaar) hield zijn spreekbeurt over Rijkswaterstaat

Algemene informatie over Rijkswaterstaat

We hebben een PowerPointpresentatie met algemene informatie over Rijkswaterstaat. Je mag zelf bepalen wat je wilt gebruiken. Wat je niet nodig hebt, haal je er gewoon uit. Er staat bovendien nog veel meer informatie op de site.

PowerPointpresentatie Rijkswaterstaat basisschool (PPTX, 16 MB)

Oosterscheldekering

Om ervoor te zorgen dat er nooit meer zo'n grote overstroming in Nederland komt zoals in 1953 (de watersnoodramp), hebben we 13 Deltawerken gebouwd. De Oosterscheldekering is het grootste en beroemdste. De kering beschermt grote delen van Nederland tegen overstromingen door de zee als er een zware storm is. Dit doet hij door zijn ontzettend grote ijzeren deuren van 42 m lang en 6 tot 12 m hoog te sluiten. Ter vergelijking: 6 m is net zo hoog als een volwassen giraffe. Het Klokhuis heeft de Oosterscheldekering uitgeroepen tot Het Klokhuis Werelderfgoed.

Vuurtorens

Rijkswaterstaat beheert 6.600 bouwwerken en monumenten, die belangrijk zijn voor de geschiedenis van Nederland. Denk bijvoorbeeld aan vuurtorens. Een tof onderwerp voor je spreekbeurt of werkstuk! Een vuurtoren is een toren die schepen in het donker of met mist de weg wijst. Dit doen ze door met een lamp boven in de toren te knipperen. Iedere vuurtoren knippert op zijn eigen manier. Zo weten de schippers op de boten waar ze zijn.

Winter op de (vaar-)weg

Rijkswaterstaat zorgt er in de winter voor dat auto's vlot en veilig over de weg kunnen blijven rijden. Hiervoor hebben we 577 strooiwagens en 250 miljoen kg strooizout nodig. Bij ijzel komen onze Firestorms en Lavastorms in actie, machines die een warme zoutoplossing op de bevroren weg spuiten. Hierdoor verdwijnt het ijs en kunnen auto's weer veilig over de weg rijden. In de winter kunnen rivieren, kanalen en meren dichtvriezen. We zetten dan ijsbrekers in, zodat boten en schepen er kunnen blijven varen.

Zandmotor

Golven en stroming in de zee snoepen steeds een klein stukje van onze kust af. Hierdoor wordt de kust steeds smaller en komt de zee dichter bij de dorpen en steden. De kans op overstromingen wordt zo groter en dat willen we natuurlijk niet. Daarom heeft Rijkswaterstaat de Zandmotor bedacht: we hebben een grote hoop zand voor de kust van Zuid-Holland neergelegd. De zee neemt steeds een beetje zand daarvan mee en verdeelt dit verder langs de kust tussen Hoek van Holland en Scheveningen. Zo beschermen we onze kust op een natuurlijke manier. Het Klokhuis heeft een filmpje over de Zandmotor gemaakt.

Werkstuk of spreekbeurt

Wil je mooie foto's of leuke filmpjes in je spreekbeurt of werkstuk gebruiken? Kijk dan in onze beeldbank of op ons YouTubekanaal.

Praatjesmakers - Kinderen over de toekomst van Rijkswaterstaat

Kinderen kijken op een andere manier naar problemen. Daarom vroegen we hoe zij files zouden aanpakken of hoe we water schoon kunnen houden. In dit filmpje beantwoorden ze een aantal vragen met verschillende oplossingen. 

(Beeldtitel: Kids over de toekomst van Rijkswaterstaat. Zes kinderen gaan twee aan twee naast elkaar zitten. Beeldtekst: Hoe lossen we de files op? Jady, 7 jaar:) LEVENDIGE MUZIEK Ik weet een hele goeie. Kijk, dan heb je een soort van speciale app en dan zeg je: Deze file duurt veel te lang voor me en ik heb haast. En dan komen er een soort van robots, die komen dan zo aanvliegen en dan pakken ze zo je auto op. En dan zeg je: Ik moet hier- of daarnaartoe rijden en dan gaat-ie daarnaartoe, omdat hij dat zo in z'n hersenen ziet. Het zijn een soort van automatische hersenen. ((Beeldtekst:)Hoe maken we de weg veiliger?) Ik weet het. Eén fietser komt van rechts en één fietser komt van links. Dan moeten we eigenlijk een soort brug maken met een weg eronder. Dan komt degene die rechtdoor reed, over de brug heen en dan kunnen de twee fietsers zo. (Aldus Kenza (van zes). Maxi (van zeven):) Iets zachts langs de weg, dat als je ergens tegenaan botst, dat je auto niet kapotgaat. ((Beeldtekst: Hoe houden we het water tegen?) Hoe stoppen we water?) Een muur bouwen. Een muur laten bouwen, superhoog nog hoger dan de tsunami, en dan houdt de muur hem tegen, de tsunami. Nou, als het bijvoorbeeld binnenkomt, zou ik een grote gracht bouwen en als het er toch overheen gaat, zou ik het in een heel groot, diep gat doen en dan zou ik het, als het goed stroomt, in een buis doen een hele grote, dikke buis en die zou ik laten eindigen in een zwembad waar iedereen kan zwemmen en dat machines dan het water schoonmaken waar je in kan zwemmen. ((Hoe houden we het water schoon?) Goos (van zeven):) Dat je vissersboten alles laat al het plastic dus als ze plastic zien, dan gooien ze het net in het water en dan hijsen ze het plastic op. En dan zou ik gewoon zo snel mogelijk willen maken maar dat kan ik dan niet, dus dan maak ik een drankje van dat je zo snel mogelijk alles kan bouwen. En dat drankje heet dan: Zo snel mogelijk bouwen. En dan drink ik het op en dan word ik veel sneller met bouwen. (Maxi, Amir, Goos, Jady, Kenza en Skye zwaaien in veel te grote, feloranje werkkleren. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat.) OERWOUDGELUIDEN DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN STOPT

Uitjes

Madurodam

Madurodam is leuk én leerzaam. Wat betekent een rood kruis boven de weg en waarom moet je niet appen tijdens het rijden?

Scheepvaartmuseum

Oog in oog staan met een walvis? Aan boord stappen van een VOC schip? Het kan in het Scheepvaartmuseum! Zie en beleef 500 jaar aan geschiedenis.

Deltapark Neeltje Jans

In Deltapark Neeltje Jans kom je alles te weten over de Deltawerken en hoe sterk wind en water kunnen zijn. Leer van alles over de keringen.

Futureland

In Futureland ontdek je wat er gebeurt in de nieuwe haven op de Maasvlakte 2. Maasvlakte 2 is de naam van een nieuw stukje Nederland dat in 2013 gebouwd is.

Leuke links

  • Schaap Sieb: Om overstromingen in Nederland te voorkomen hebben de rivieren meer ruimte nodig. Maar hoe doe je dat dan? Sieb laat het zien.
  • Rijkswaterstaatquiz: Hoeveel weet jij van Rijkswaterstaat? Ontdek het in deze quiz!

Terug naar Rijkswaterstaat voor de jeugd