Basisschoolleerlingen

Basisschoolleerlingen

Wat leuk dat je deze pagina bezoekt. Ben je misschien op zoek naar informatie over Rijkswaterstaat voor je spreekbeurt of werkstuk? Dan zit je hier goed.

We doen heel veel mooie dingen voor Nederland, dus lees zeker verder! Ook kan je hier toffe filmpjes bekijken en geven we je idee├źn voor leuke dagjes uit.

Spreekbeurten en werkstukken

Rijkswaterstaat beheert 201 km dijken, dammen en duinen

Ga je een spreekbeurt houden of een werkstuk maken? Op deze pagina vind je een aantal onderwerpen waarover je kunt vertellen en die je kunt laten zien! We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet: de Oosterscheldekering, vuurtorens, winter op de (vaar-)weg en de Zandmotor. Kijk snel hieronder.

'Ik vind weginspecteurs stoer, omdat ze op de snelweg durven te staan om pionnen neer te zetten.'

Julian (10 jaar) hield zijn spreekbeurt over Rijkswaterstaat

Algemene informatie over Rijkswaterstaat

We hebben een PowerPointpresentatie met algemene informatie over Rijkswaterstaat. Je mag zelf bepalen wat je wilt gebruiken. Wat je niet nodig hebt, haal je er gewoon uit. Er staat bovendien nog veel meer informatie op de site.

PowerPointpresentatie Rijkswaterstaat basisschool (PPTX, 16 MB)

Winter op de (vaar-)weg

Rijkswaterstaat zorgt er in de winter voor dat auto's vlot en veilig over de weg kunnen blijven rijden. Hiervoor hebben we 546 strooiwagens en 200 miljoen kg strooizout nodig. Bij ijzel komen onze Firestorms in actie, machines die een warme zoutoplossing op de bevroren weg spuiten. Hierdoor verdwijnt het ijs en kunnen auto's weer veilig over de weg rijden. In de winter kunnen rivieren, kanalen en meren dichtvriezen. We zetten dan ijsbrekers in, zodat boten en schepen er kunnen blijven varen.

Oosterscheldekering

Om ervoor te zorgen dat er nooit meer zo'n grote overstroming in Nederland komt zoals in 1953 (de watersnoodramp), hebben we 13 Deltawerken gebouwd. De Oosterscheldekering is het grootste en beroemdste. De kering beschermt grote delen van Nederland tegen overstromingen door de zee als er een zware storm is. Dit doet hij door zijn ontzettend grote ijzeren deuren van 42 m lang en 6 tot 12 m hoog te sluiten. Ter vergelijking: 6 m is net zo hoog als een volwassen giraffe. Het Klokhuis heeft de Oosterscheldekering uitgeroepen tot Het Klokhuis Werelderfgoed.

Vuurtorens

Rijkswaterstaat beheert 6.600 bouwwerken en monumenten, die belangrijk zijn voor de geschiedenis van Nederland. Denk bijvoorbeeld aan vuurtorens. Een tof onderwerp voor je spreekbeurt of werkstuk! Een vuurtoren is een toren die schepen in het donker of met mist de weg wijst. Dit doen ze door met een lamp boven in de toren te knipperen. Iedere vuurtoren knippert op zijn eigen manier. Zo weten de schippers op de boten waar ze zijn.

Zandmotor

Golven en stroming in de zee snoepen steeds een klein stukje van onze kust af. Hierdoor wordt de kust steeds smaller en komt de zee dichter bij de dorpen en steden. De kans op overstromingen wordt zo groter en dat willen we natuurlijk niet. Daarom heeft Rijkswaterstaat de Zandmotor bedacht: we hebben een grote hoop zand voor de kust van Zuid-Holland neergelegd. De zee neemt steeds een beetje zand daarvan mee en verdeelt dit verder langs de kust tussen Hoek van Holland en Scheveningen. Zo beschermen we onze kust op een natuurlijke manier. Het Klokhuis heeft een filmpje over de Zandmotor gemaakt.

Werkstuk of spreekbeurt

Wil je mooie foto's of leuke filmpjes in je spreekbeurt of werkstuk gebruiken? Kijk dan in onze beeldbank of op ons YouTubekanaal. Of neem een echte Rijkswaterstaat-speelgoedauto mee om te laten zien.

Uitjes

Deltapark Neeltje Jans

In Deltapark Neeltje Jans kom je alles te weten over de Deltawerken en hoe sterk wind en water kunnen zijn. Leer van alles over de stormvloedkering de Oosterscheldekering, maak een rondvaart, bekijk de zeeleeuwenshow en word lekker nat in de waterspeeltuin.

Futureland

In Futureland ontdek je wat er gebeurt in de nieuwe haven op de Maasvlakte 2. Maasvlakte 2 is de naam van een nieuw stukje Nederland dat in 2013 gebouwd is. Rijkswaterstaat heeft geholpen om de nieuwe haven beter bereikbaar te maken via de A15. Ga op expeditie met de FutureLand Express of bekijk hoe Maasvlakte 2 er in 2033 vanuit de lucht uitziet met de FutureFlightExperience.

Leuke links

  • Ali de Paling: help in dit spel Ali de Paling en haar vriendjes tijdens hun spannende reis van de Sargassozee naar de Nederlandse rivieren.
  • Het Sluizenspel: ben jij een echte sluiswachter? Ontdek het tijdens het sluizenspel!

Terug naar Rijkswaterstaat voor de jeugd