Hoeveel weet jij van Rijkswaterstaat? (Tip: alle antwoorden op onderstaande vragen zijn te vinden op onze website.) Wil je het antwoord checken? Klik dan op de vraag en kom er achter!
In 1798 is Rijkswaterstaat opgericht, maar nog onder de naam Bureau voor den Waterstaat. In 1848 krijgt de organisatie zijn huidige naam Rijkswaterstaat. Lees meer over de geschiedenis van Rijkswaterstaat op de pagina Onze historie.
Ruim 9.000 medewerkers. Als al die medewerkers in het stadion De Kuip in Rotterdam zouden gaan zitten, zou het stadion nog lang niet vol zijn. Daar kunnen namelijk ongeveer 47.500 toeschouwers in. Maar als alle medewerkers naar het stadion van FC Den Bosch zouden gaan, zouden ze daar niet allemaal inpassen. Daar kunnen namelijk maar 8.500 toeschouwers in.
Rijkswaterstaat beheert 3.077 km weg. Als je dat achter elkaar zou leggen, kan je met de auto van Amsterdam helemaal naar de Noordkaap, het noordelijkste puntje van Europa in Noorwegen, rijden.
Dat is zo'n 65.000 km, wat meer dan 1,5 keer om de aarde is! Een rondje om de aarde is namelijk 40.000 km. Op de pagina van de weginspecteurs lees je meer over hun werk.
Als er per uur meer dan 1.350 auto’s op een rijstrook van een weg rijden, gaat de spitsstrook open. Doordat spitsstroken open gaan als het druk is, heeft het verkeer meer ruimte. Zo ontstaan er minder files.
Ongeveer 250 miljoen kg strooizout. Rijkswaterstaat zorgt er namelijk voor dat het wegverkeer vlot en veilig op de weg kan rijden. Ook als het winter op de weg is. 250 miljoen kg is trouwens echt heel veel. Het is net zoveel als het gewicht van 50.000 olifanten!
Rijkswaterstaat beheert 90.187 km2 oppervlaktewater. Nederland heeft een oppervlakte van 41.543 km2. We beheren dus oppervlaktewater dat ruim 2 keer zo groot is als Nederland. Het Klokhuis heeft een filmpje over oppervlaktewater gemaakt.
Ieder jaar varen ruim 100.000 schepen over het Amsterdam-Rijnkanaal. Daarmee is het kanaal een van de drukst bevaren kanalen ter wereld. Het Amsterdam-Rijnkanaal is een belangrijk onderdeel van de verbinding van de Amsterdamse haven met Duitsland.
Er zijn 13 Deltawerken in Nederland. In 1954 begon Rijkswaterstaat met de bouw van het 1e Deltawerk, de Hollandsche IJsselkering. In 1997 was het laatste Deltawerk, de Maeslantkering, af. De Deltawerken bestaan uit 3 sluizen, 6 dammen en 4 stormvloedkeringen.
Een boete van € 150,-. In de zomer is zwemmen in rivieren en kanalen natuurlijk heel erg lekker. Maar zwemmen is op veel plaatsen niet alleen gevaarlijk, maar ook verboden. Hetzelfde geldt voor springen van bruggen. Plekken waar je niet mag zwemmen zijn bijvoorbeeld rivieren en in kanalen waar grote schepen of veerponten varen, in de buurt van een brug of sluis en in gebieden waar boten snel mogen varen. Wil je weten waar je veilig kan en mag zwemmen? Kijk dan op de Zwemwater.nl.