Strooien en zout

Strooien en zout

Het landelijk dekkend Gladheidmeldsysteem waarschuwt automatisch wanneer er kans op gladheid ontstaat. Op basis van die informatie besluiten we of we moeten strooien. Ook de weersverwachting en de hoeveelheid strooizout dat eventueel al op de weg ligt, wegen mee in die beslissing.

Naar de strooikaart (LIVE)

Bij kans op gladheid wordt er preventief zout gestrooid om deze wegen veilig te houden. Rijkswaterstaat zet hiervoor ruim 500 strooiwagens in, die we ook kunnen voorzien van een sneeuwschuiver, en 350 sneeuwploegen.

Om goed voorbereid te zijn op komende winter(s) heeft Rijkswaterstaat een aantal maatregelen genomen. De zoutvoorraad is bijvoorbeeld verhoogd tot ruim 200 miljoen kg. Rijkswaterstaat is hierdoor minder afhankelijk van ad hoc-contracten met leveranciers. Ook zijn de contracten met leveranciers aangescherpt wat betreft levertijden en boetes bij het niet nakomen van gemaakte afspraken.

Zout

Alle soorten wintergladheid worden bestreden door zout te strooien. Zout verlaagt het vriespunt met een aantal graden. Hierdoor wordt de weg minder snel glad en ontdooit bestaande sneeuw of ijzel.

Hieronder staan de veelgestelde vragen over strooien en zout. Alle veelgestelde vragen over winter op de weg vindt u hier.

Veelgestelde vragen over strooien en zout

Strooien

Zout