(Een animatie. Beeldtitel: O, zit dat zo! Een vogel vliegt over water. Voice-over:) RUSTIGE MUZIEK VOICE-OVER: Ah, de visdief. Deze beschermde vogel komt... (Vissen verdwijnen.) Wacht even, wat is hier aan de hand? O, een dam. Ja, die houdt natuurlijk al dat water tegen maar het blokkeert ook de doorgang voor het leven hier. (Vissen aan weerszijden van de dam.) Kijk, in de natuur zwemmen trekvissen van zout naar zoet water en andersom. Maar ook tussen rivieren en meren is deze doorstroom heel belangrijk. (Wegwijzers onder water.) Als dat niet meer kan, verliezen we niet alleen een hoop vis maar ook dieren die daarvan afhankelijk zijn, en dat is niet de bedoeling. (De visdief vervaagt.) Daarom leggen we op dit soort plekken steeds vaker vispassages aan een soort vistunnels. En daar verderop, daar zetten we af en toe de sluizen op een kiertje. (Een vis zwemt onder een sluisdeur door.) Zo houden we de natuur in beweging, creëren we ruimte voor de dieren en genieten we zelf ook een beetje mee. (Op een uitkijkpunt staat een informatiebord over de zeeforel en de visdief. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op www.rijkswaterstaat.nl/ruimbaanvoorvis. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2020.) DE RUSTIGE MUZIEK EBT WEG
Ruim baan voor vis
Ruim baan voor vis
Vissen zijn een belangrijk onderdeel van schone, gezonde wateren. Dammen, stuwen, sluizen en gemalen zijn nodig om ons tegen overstromingen te beschermen, maar maken de wateren tegelijkertijd moeilijker bereikbaar voor vissen.
Om vissen ongehinderd doorgang te bieden, hebben Rijkswaterstaat en de waterschappen de afgelopen decennia in het hele land vispassages aangelegd. Zo kunnen vissen van het ene naar het andere water trekken en zelfs via beken en rivieren de grens over naar Duitsland en België.
Op de onderstaande kaart zijn een aantal voorbeelden uitgelicht waar de vis ongestoord zijn trektocht kan vervolgen. Ook staan er voorbeelden van nevengeulen waar het goed toeven is voor de vis.

Gezonde visstand
Ook op andere manieren dragen waterschappen en Rijkswaterstaat bij aan een gezonde visstand. Ze zorgen ervoor dat de wateren in Nederland een goed leefgebied vormen voor vissen. Door eerdere ingrepen zijn soms natuurlijke leefgebieden veranderd of verdwenen. Samen nemen we maatregelen om dit te herstellen, bijvoorbeeld door stenen oevers te vervangen voor natuurvriendelijke oevers.
Een goede visstand draagt bij aan en hoort bij een gezond ecosysteem in en rond de Nederlandse wateren. Als voedsel zijn vissen van grote betekenis voor (overwinterende trek)vogels en andere viseters zoals de visotter.
In de podcast ‘Vissen zonder grenzen’ legt visexpert Margriet Schoor uit wat Rijkswaterstaat doet om de vissen te helpen.
Rijkswaterstaat podcastaflevering #18 Vissen zonder grenzen
Barrières passeerbaar maken voor vis
We maken barrières passeerbaar door sluizen op een kier te zetten en we leggen vispassages aan. Zo proberen we de migratie van vis te bevorderen en trekvissen weer terug te brengen. Dit zijn vissen die, afhankelijk van hun levensstadium, zowel zoet als zout water nodig hebben om te overleven. Denk aan paling/(glas)aal, spiering, zalm, zeeforel, bot, stekelbaars, fint, rivierprik en zeeprik.
Hoe werken vispassages?
Vispassages zijn constructies in dammen of gemalen die deze blokkades in waterwegen toch passeerbaar maken voor migrerende vissoorten. Ze zorgen dat vissen het hoogteverschil kunnen overbruggen, dat stroming wordt afgezwakt of dat er simpelweg een opening is waardoor de trekkende vis kan zwemmen.
Ook zetten we sluizen speciaal voor de vissen af en toe open. Sluizen langs de kust van ons land, zoals de Afsluitdijk en de Haringvlietdijk zijn als het ware de ‘voordeur’ voor de vis. Via een kier in de sluis kan een vis uit zee naar het achterland zwemmen, of andersom.
Nieuws
-
Start aanbesteding groot onderhoud tunnels A73
De aanbesteding van het groot onderhoud van de Roertunnel en Tunnel Swalmen in de A73 is van start. De werkzaamheden staan gepland voor de zomer van 2023. -
Publicatie Notitie Reikwijdte en Detailniveau A4 Burgerveen – N14
Van 9 april t/m 20 mei 2021 kunnen geïnteresseerden reageren op het voornemen voor de start naar een milieueffectenonderzoek voor project A4 Burgerveen - N14. -
Heiwerkzaamheden voor knooppunt Vlaardingen A20; 10 - 11 april 2021
Op 10 en 11 april 2021 worden tussen 07.00 en 19.00 uur voor de fundering van het nieuwe knooppunt Vlaardingen op de A20 heipalen aangebracht.