Gratis pont tijdens onderhoud aan fietspad Merwedebrug N3 Papendrecht

Nieuwsbericht

Gratis pont tijdens onderhoud aan fietspad Merwedebrug N3 Papendrecht

Gepubliceerd op: 12 januari 2022 - Laatste update: 12 januari 2022, 17:52

Van 31 januari tot en met 30 april 2022 is het fietspad op de Merwedebrug bij Papendrecht (autoweg N3) in beide richtingen afgesloten voor onderhoudswerkzaamheden.

(Brom)fietsers moeten rekening houden met circa een half uur extra reistijd. Tijdens de afsluiting vaart er doordeweeks vanaf 06.15 tot 18.00 uur elk half uur een gratis veerpont tussen Dordrecht en Papendrecht. Met deze gratis veerpont probeert Rijkswaterstaat de vertraging voor (brom)fietsers zo beperkt mogelijk te houden. Op zaterdag vaart de pont tussen 08.00 en 17.45 uur. Hiervoor komen 2 tijdelijke aanlegsteigers bij de brug tussen Papendrecht Huys de Merwede en Dordrecht Kerkeplaat (ruïne Huis te Merwede).

De dienstregeling van de pont is te vinden op borden bij de steigers en via de website van de vervoerder Riveer.

Met de gratis veerpont zijn er voor (brom)fietsers straks verschillende alternatieve routes:

  • Gratis pont tussen Huys de Merwede Papendrecht en Dordrecht Kerkeplaat (ruïne Huis te Merwede).
  • De reguliere waterbus lijn 22 tussen Papendrecht en Dordrecht.
  • Omfietsen via de Baanhoekbrug.

Op het onderstaande kaartje is de vaarroute van de veerpont aangegeven. Daarop staan ook de fietsroutes naar de pont. Op de Kerkeplaat legt de gemeente Dordrecht een tijdelijk vrijliggend fietspad aan.

Hoe blijf ik op de hoogte?

Algemene informatie over de omleidingsroutes voor fietsers is te vinden op de website Ways2Go of via de website N3 Werkzaamheden.

De veerverbinding wordt uitgevoerd door Riveer, in opdracht van Rijkswaterstaat. Voor actuele informatie over de tijdelijke pontverbinding kunnen (brom)fietsers een app gebruiken: de Riveer-app. Deze is gratis te downloaden via de Apple Store of Google Play. Hier is ook de dienstregeling te vinden. De app stuurt een pushbericht als de vaartijden van de pont veranderen of als de pont vanwege slechte weersomstandigheden tijdelijk niet kan varen. Ook op de website van Riveer is meer informatie te vinden.

Werkzaamheden aan de brug

Aannemer Hollandia Services vervangt in opdracht van Rijkswaterstaat de oude houten balken voor nieuwe balken en brengt een nieuwe verflaag aan op de stalen oplegpunten die vrijkomen bij het verwijderen van de oude balken. De nieuwe houten balken worden tenslotte voorzien van een rode asfaltlaag. De werkzaamheden vinden alleen plaats aan het fietspad, niet op de weg.

Er wordt gedurende 3 maanden gewerkt vanaf een ponton op het water. Hollandia Services maakt voor dit project vlak voor 31 januari een projectpagina aan in De BouwApp. Deze app is gratis te downloaden via de Apple Store of Google Play. Wie zich aanmeldt in deze app voor ‘Vervanging fietspad Papendrechtsebrug’ blijft op de hoogte van de bouwwerkzaamheden en de planning.

Stremming scheepvaart

De onderhoudswerkzaamheden starten met het fietspad op de basculebrug. Hierdoor wordt de brug niet bediend voor de hoge scheepvaart van maandag 31 januari 2022 tot en met zondag 27 februari 2022.

Er zijn steeds 2 onderdoorvaartopeningen voor lage scheepvaart beschikbaar. Gedurende deze periode geldt er een hoogte- en breedte beperking. De scheepvaart wordt onder andere geïnformeerd via de berichten aan de scheepvaart (BAS-bericht).