Rijkswaterstaat en GelreGroen ondertekenen contract A12 en A15
Rijkswaterstaat en GelreGroen hebben op 3 juli 2025 een geactualiseerd contract ondertekend voor het project ViA15. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de doortrekking van de A15 naar de A12, de verbreding van de snelweg A12 tussen aansluiting Westervoort en knooppunt Oud-Dijk en de verbreding van de A15 tussen de knooppunten Valburg en Ressen.
Voorbereidende werkzaamheden starten in het najaar van 2025. Als alles volgens planning verloopt, zijn de wegen in 2031 klaar.
ViA15
In 2020 tekenden beide partijen al eerder een contract voor de realisatie, maar de wettelijke basis voor het project ViA15 en de realisatie daarvan liet op zich wachten. Pas in oktober 2024 verklaarde de Raad van State het Tracébesluit ViA15 onherroepelijk. Het afgelopen half jaar voerden Rijkswaterstaat en GelreGroen intensieve gesprekken over de voortzetting van het contract.
Directeur-generaal Martin Wijnen ondertekende namens Rijkswaterstaat. Namens GelreGroen ondertekenden Alexander Hofmann, algemeen directeur HOCHTIEF PPP Transport Westeuropa GmbH en Martijn Lunneker, directeur John Laing.

Eindelijk duidelijkheid ViA15
Martin Wijnen over ViA15: ‘Wij zijn blij dat we na een lange periode van wachten en onzekerheid, nu duidelijkheid hebben. We kunnen samen met GelreGroen aan de slag om de nieuwe A15 te bouwen en de bestaande A12 en de A15 te verbreden. Na de definitieve uitspraak van de Raad van State in oktober 2024 hebben we constructieve gesprekken gevoerd met GelreGroen over de voortgang van het project, het contract en de planning van de werkzaamheden. We hebben alle vertrouwen in een goede samenwerking de komende jaren.’
Martijn Lunneker zegt: ‘Het heeft lang geduurd voordat er duidelijkheid kwam over het project Via15. Ik heb groot respect voor alle betrokkenen en teams, die in het project zijn blijven geloven en hier aan hebben bijgedragen. Dat is geen vanzelfsprekendheid. Een project met een bouwperiode van bijna 6 jaar met daaropvolgend 20 jaar onderhoud 5 jaar doorschuiven, is geen eenvoudige opgave. Ook al is het project nagenoeg onveranderd, het vraagt om een herbeschouwing van de impact op de plannen, aanpak en het contract.'
'Ik wil mijn waardering uitspreken voor het getoonde commitment van Rijkswaterstaat om hier samen met ons, en op alle niveaus, de noodzakelijke stappen in te blijven zetten. Een mooi voorbeeld voor hoe samenwerking je verder brengt, ook als het lastig is. Wij zien er naar uit om buiten gezamenlijk aan de slag te kunnen met dit mooie project.’
GelreGroen
GelreGroen is een consortium van Dura Vermeer, BESIX, HOCHTIEF, Van Oord en John Laing. Het ontwerp, de bouw, de financiering en het 20-jarige onderhoud van het project ligt bij GelreGroen. De naam GelreGroen refereert aan een natuurinclusief ontwerp van deze nieuwe wegverbinding, waarbij Groen staat voor zorgzaamheid richting de omgeving met als doel tevreden bewoners, natuurorganisaties, weggebruikers en bestuurlijke stakeholders.
Project ViA15
In het wegenproject ViA15 werken Rijkswaterstaat en provincie Gelderland samen aan een betere verkeersdoorstroming in de regio Arnhem – Nijmegen, de Liemers en de Achterhoek. Hierdoor staat men hier straks minder vaak in de file. Door de A15 door te trekken naar de A12 en delen van beide wegen te verbreden, neemt de bereikbaarheid toe en realiseren we een directe verbinding tussen de Rotterdamse haven en Duitsland. Hiermee verbetert het vestigingsklimaat. Daarnaast realiseert GelreGroen parallel aan de A15 een snelfietsroute in opdracht van provincie Gelderland.
Meer weten over het project ViA15? Kijk dan op de website van ViA15. U kunt zich daar ook aanmelden voor onze nieuwsbrief.