Nieuwsbericht

Meer werkzaamheden door de grootste onderhoudsopgave ooit

Gepubliceerd op: 1 juli 2025, 18.32 uur

Vandaag is het eerste Meerjarenplan Instandhouding van Rijkswaterstaat toegezonden aan de Tweede Kamer. Dit plan wordt vanaf nu ieder jaar aangeboden.

Rijkswaterstaat werkt aan de grootste onderhoudsopgave ooit om de kwaliteit van onze infrastructuur te behouden. Het Meerjarenplan Instandhouding vormt daarbij de koers. 

Nederland draait op sterke infrastructuur, van bruggen en tunnels tot sluizen en waterkeringen. Veel van deze bouwwerken stammen uit de jaren ’50 en ’60 en zijn dringend toe aan renovatie of vervanging. Onze netwerken zijn de afgelopen decennia steeds intensiever en zwaarder belast.

Door uitgesteld onderhoud neemt het aantal storingen, beperkingen en ongeplande afsluitingen toe. Daar komt bij dat het veranderende klimaat met hitte, droogte en hevige neerslag nieuwe eisen aan onze infrastructuur stelt.

Sneller en slimmer

De instandhoudingsopgave van Rijkswaterstaat is fors gegroeid en wordt alleen maar groter. De gevolgen van jarenlang intensief gebruik, veroudering en uitgesteld onderhoud zijn goed merkbaar. Als noodzakelijk onderhoud en vernieuwing niet op tijd wordt uitgevoerd, neemt het risico op storingen en beperkingen verder toe.

Dat zorgt weer voor onverwachte hinder en overlast voor de omgeving. Om deze risico’s beter te beheersen, moet het werk sneller van de grond komen. Rijkswaterstaat maakt daarom tempo, werkt soberder en standaardiseert waar mogelijk. Tegelijkertijd wordt intensiever samengewerkt met marktpartijen, kennisinstituten en medeoverheden.

Veiligheid en betrouwbaarheid staan voorop. Rijkswaterstaat plant strak, bundelt opdrachten en werkt nauw samen met partners. Als consequentie wordt er vaker en op meer plekken tegelijkertijd gewerkt. Vanwege de omvang zullen grote werkzaamheden, naast in de autoluwe perioden (nachten, weekenden, vakanties) vaker ook overdag plaatsvinden.

Hinder is onvermijdelijk met de enorme opgave die er ligt, tegelijkertijd probeert Rijkswaterstaat die zoveel mogelijk te beperken.

Midden in de grote opgave

Rijkswaterstaat werkt al langere tijd aan de opgave. Tientallen projecten zijn gestart, in voorbereiding of in planfase gegaan; sommige zijn zelfs al opgeleverd. Zo zijn bijvoorbeeld de Kooijbrug-renovatie en damwanden in het Wilhelminakanaal opgeleverd.

In voorbereiding zijn bijvoorbeeld de Veerinrichting Texel en de Kunstwerken A44. Gestart is, naast andere projecten, met de renovatie van de Marijkesluis en Spijkenisserbrug. Ook voor dit en volgend jaar staat er veel werk in de planning.

Urgentie en effecten. Uitdagingen en keuzes.

Naast al die projecten zijn ook de nodige projecten in voorbereiding die wel noodzakelijk zijn, maar waarover nog financiële besluitvorming moet plaatsvinden. Als noodzakelijk onderhoud en vernieuwing niet tijdig wordt uitgevoerd, is de kans op uitval groter wat voor onverwachte hinder en overlast voor de omgeving kan zorgen.

Om de veiligheid te garanderen, kunnen ingrijpende beperkingen of zelfs langdurige afsluitingen nodig zijn. Voor weggebruikers leidt dit tot files en hinder. Omrijden over lokale wegen leidt tot belasting van wegen die daar niet voor zijn ontworpen en geven overlast in dorpen en gemeentes.

Scheepvaart heeft vaak geen mogelijkheid tot omvaren, die wordt dan gestremd. Rijkswaterstaat ziet kansen om de productie verder te verhogen. We zijn er van overtuigd dat deze instandhoudingsopgave, hoe fors ook, uitvoerbaar is. 

Maar dit kan alleen als we blijven investeren in een betrouwbare, veilige en toekomstbestendige infrastructuur voor Nederland.