Alle blogs van de waterexperts

Alle blogs van de waterexperts

Waterexpert Vincent Beijk

‘Jij bent toch van droogte?’

Het is de vroege ochtend van 3 februari 2021 en het regent. Alweer. Ik zit een beetje te mijmeren over winters met veel sneeuw en kou. Gaat dat nog eens komen? Mogelijk dit weekend al en volgende week, volgens de weersverwachting. Daar houd ik me dan maar aan vast. Water om te bevriezen is er in ieder geval genoeg.

Waterexpert Carola van Gelder

Zon, zee en (geen) strand?!

Zomer 2016. Ik heb net een veldexcursie gehad, als afsluiting van een congres over de Zandmotor: een opgespoten schiereiland ter hoogte van Ter Heijde, bedoeld om de kust daar op een natuurlijke manier te beschermen. Moe van het lopen ga ik even zitten en geniet van het uitzicht. Opeens tikt er iemand op mijn schouder.

Waterexpert Vincent Beijk

Waterbeheer: blijven leren van elkaar

Het is maandagochtend en ik zit in de trein naar Barendrecht. Er staat veel wind en de regen striemt tegen de ramen. In gedachten neem ik de komende dag door, dat geeft me wel wat spanning. Ik ga namelijk een workshop geven, over waterbeheer.

Waterexpert Carina Verbeek

Oof mag mee!

Vandaag precies 25 jaar geleden begint één van de grootste evacuaties uit de Nederlandse geschiedenis. Op 31 januari en 1 februari 1995 worden 250.000 mensen en 1 miljoen dieren geëvacueerd. Eerst gebeurt dat vanuit de Bommelerwaard, daarna uit de Tieler- en Culemborgerwaard. Ik ben dan pas 8 jaar oud en één van die kwart miljoen evacués.

Waterexpert Carina Verbeek

Japans bezoek aan de Noordwaard

Het is een zonnige zaterdagochtend in juni. Ik voel me net een reisleider als ik door mijn microfoon een groep van 10 Japanners toespreek. Samen rijden we per bus door de Noordwaard. De Japanse delegatie wil alles weten over dit succesvolle waterveiligheidsproject.

Waterexpert Vincent Beijk

Droge zomers

Donderdagochtend, 15 maart 2018. Ik ben onderweg naar Dordrecht voor de jaarlijkse startbijeenkomst van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW). Met zo’n 25 vertegenwoordigers van waterschappen, provincies, KNMI en Rijkswaterstaat bereiden we ons voor op het ‘droogteseizoen’. In waterbeheertermen de periode van 1 april tot 1 oktober.

Waterexpert Carina Verbeek

Bo zoekt het uit!

Het is woensdagochtend, ik heb een afspraak met een groep trainees. Ze doen sinds maandag mee aan de Rijkswaterstaat Trainee Trophy en werken aan een opdracht over bodemdaling versus waterkeren. Donderdag moet die af zijn. Als ik aankom, vuren ze direct allerlei vragen op me af. De druk is duidelijk hoog!

Waterexpert Harold van Waveren

Help, de zeespiegel stijgt!

Rotterdam, 4 juni. Namens Rijkswaterstaat ben ik op de Gebiedsconferentie van het Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden. Om 15.15 uur betreedt Peter Kuipers Munnike het podium voor de aftrap van ons gezamenlijke optreden.