Zuid-Willemsvaart: Beekse en Donkse Brug eind juli-begin augustus 2021 enkele dagen afgesloten voor wegverkeer

Nieuwsbericht

Zuid-Willemsvaart: Beekse en Donkse Brug eind juli-begin augustus 2021 enkele dagen afgesloten voor wegverkeer

Gepubliceerd op: 7 juli 2021 - Laatste update: 29 juli 2021, 13:51

De Beekse Brug in de gemeente Laarbeek is van vrijdag 23 juli 9.00 uur tot en met zondag 25 juli 2021 00.00 uur dicht voor het wegverkeer. Istimewa Elektro vervangt dan in opdracht van Rijkswaterstaat het ICT-systeem voor de bediening van de brug, inclusief de daarop aangesloten camera’s, afsluitbomen, omroepinstallatie en verkeersseinen.

Datzelfde gebeurt bij de Donkse Brug van woensdag 4 augustus 9.00 uur tot en met donderdag 5 augustus 2021 middernacht.

Weinig hinder voor schippers

Tijdens de werkzaamheden worden de bruggen lokaal bediend voor de scheepvaart. Schippers ondervinden zodoende naar verwachting weinig hinder van de werkzaamheden. Na het vervangen van het ICT-systeem zullen de Beekse en Donkse Brug niet langer vanuit de bediencentrale Schijndel worden aangestuurd, maar vanuit de hoofdbediencentrale van Rijkswaterstaat in Tilburg.

De Erpse Brug is afgelopen april al aan de beurt geweest en omgezet naar Tilburg.

Omleiding wegverkeer

De Beekse Brug is gedurende 3 dagen van 23 juli 09:00 uur tot en met 25 juli 2021 00:00 uur geheel afgesloten voor wegverkeer. Er geldt dan een omleidingsroute via de Koppelstraat en Donkse Brug om de Zuid-Willemsvaart over te steken. Deze alternatieve route staat met gele borden aangegeven.

De Donkse Brug is gedurende 3 dagen van woensdag 4 augustus 09:00 uur tot en met donderdag 5 augustus 2021 00.00 uur dicht voor wegverkeer. De omleidingsroute loopt dan omgekeerd via de Koppelstraat en Beekse Brug.

De beweegbare bruggen en sluizen in de Zuid-Willemsvaart en het Wilhelminakanaal kampen de laatste tijd vaker met storingen. Een deel van de storingen heeft te maken met het verouderde bedieningssysteem dat nog op een aantal objecten draait, waaronder de Beekse en Donkse Brug.

Daarom heeft Rijkswaterstaat besloten het ICT-systeem bij deze objecten in 2021 aan te pakken in plaats van tussen 2022 en 2026, zoals oorspronkelijk gepland. De globale planning staat op de overzichtskaart aangegeven. Scheepvaart en/of wegverkeer worden per object tegelijkertijd geïnformeerd over de exacte werkperiode en eventuele hinder. Lees hier het overkoepelende nieuwsbericht van Rijkswaterstaat.

In september regulier onderhoudswerk Beekse Brug

Van 30 augustus tot en met 1 oktober 2021 voert Rijkswaterstaat nog andere werkzaamheden uit aan de Beekse Brug, als onderdeel van 7 kanaalbruggen die worden opgeknapt. Het gaat dan om regulier onderhoud aan de brug zelf, zoals het vervangen van de slijtlaag van het wegdek en schilderwerk.

Dit brengt enige hinder voor scheepvaart en landverkeer met zich mee. Meer informatie daarover volgt tegen die tijd.