Opruimen olie Noordzee verloopt voorspoedig

Nieuwsbericht

Opruimen olie Noordzee verloopt voorspoedig

Gepubliceerd op: 28 maart 2019, 12:11

Op 27 maart 2019 is een olievlek geconstateerd op de Noordzee. Het gaat om een relatief kleine hoeveelheid olie van ongeveer 4 tot 17 m3 die zich op ongeveer 11 km ten westen van Texel bevindt. De olie wordt opgeruimd door Rijkswaterstaat.

Om duidelijkheid te krijgen over de grootte en exacte locatie zijn er inspectievluchten uitgevoerd door de Kustwacht. Uit de laatste inspectie vanochtend is geconstateerd dat er nog 2 olieslierten zo’n 7 km van de westkust van Texel zijn aangetroffen. Deze slierten worden door het bestrijdingsvaartuig Hein opgeruimd. Een klein deel van de vlek is zo flinterdun dat deze niet met de veegarm opgezogen kan worden. Het Kustwachtvaartuig 'Visarend' vaart door deze dunne olie heen om het sneller te laten verdampen en op natuurlijke wijze af te laten breken.

Voorzorgsmaatregelen

Vanwege de zwakke wind en stroming op de Noordzee beweegt de olievlek zich op dit moment langzaam. Rijkswaterstaat houdt de stranden van Texel in de gaten op aanspoelen van olieresten. Als voorzorgsmaatregel zet Rijkswaterstaat een beachcleaner op Texel stand-by om eventuele olieverontreiniging gelijk op te ruimen.

Inspectievlucht Kustwacht

De volgende inspectievlucht door de Kustwacht zal eind van de middag (28 maart 2019) plaatsvinden. Dan is ook inzichtelijk hoeveel olie er al geruimd is. Olieverontreinigingen komen vaker voor, de Kustwacht signaleert dit 10 tot 15 keer per jaar bij inspectievluchten.