Smart shipping: de toekomst van onze scheepvaart

Bij Rijkswaterstaat werken we samen aan het varen van de toekomst. Hier leest u hoe u de vereiste toestemming kan aanvragen voor experimenten met Smart Shipping.

Verregaand geautomatiseerd varen

Verregaand geautomatiseerd varen, smart shipping genoemd, wordt het varen van de toekomst en is volop in ontwikkeling. Denk daarbij aan automatisering van vaartaken en slimme autopiloten die de schipper helpen veiliger en efficiënter te navigeren.

Binnenvaartschepen worden bijvoorbeeld uitgerust met trackpiloten, zodat ze een vooraf vastgelegde lijn (een ‘track’) volgen. Maar er zijn ook al varende drones: kleine schepen zonder kapitein of schipper aan boord.

Verder werken ontwikkelaars aan besturing op afstand om schepen vanaf land te besturen en volgen. Verwacht wordt dat de trend zich op langere termijn doorzet, zodat ook volledig zelfstandig varende schepen onderdeel zullen zijn van het verkeersbeeld.

Meer informatie over Smart Shipping en de ontwikkelingen kunt u terugvinden op de website van de Rijksoverheid.

Experimenten

U kunt een voortrekkersrol vervullen door met slimme toepassingen te gaan experimenteren. Om daarin concrete stappen voorwaarts te maken, biedt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat experimenteerruimte. Deze hebben we nader uiteengezet in de Beleidsregel experimenten vergaand geautomatiseerd varen rijksvaarwegen.

Voor experimenten met Smart Shipping over een vaarweg is toestemming vereist. Lees hieronder hoe u dat kunt doen.

Toestemming aanvragen

Bent u op zoek naar een mogelijkheid om te experimenteren met vergaand geautomatiseerd varen op rijksvaarwegen of territoriale zee? Vul dan dit formulier voor vergaand geautomatiseerd varen in.

Bent u op zoek naar een mogelijkheid om te experimenteren met vergaand geautomatiseerd varen op CCR-Aktewateren binnen Nederland of grensoverschrijdend? Op de website voor de Centrale Commissie van de Rijnvaart vindt u meer informatie over de procedure. U kunt uw aanvraag indienen door te mailen naar toestemming.smartshipping@rws.nl.

Termijn

Nadat wij uw aanvraag volledig hebben ontvangen, neemt het Loket Smart Shipping binnen 8 weken een besluit. U heeft zelf een belangrijke verantwoordelijkheid voor het tijdig indienen van de aanvraag.

Vragen over Smart Shipping

Voor vragen of informatie kunt u op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur rechtstreeks contact opnemen met het Loket Smart Shipping via 088-7974050. U kunt ook gebruikmaken van het contactformulier van Rijkswaterstaat.