Projecten

Naast het reguliere onderhoud voert Rijkswaterstaat ook regelmatig beheer- en onderhoudsprojecten uit aan de rivieren en kanalen.

Het te onderhouden gebied in Gelderland en Overijssel bestaat uit:

Jaarlijks verwerken we onder meer:

  • 1.000.000 m3 baggerinspectie

Overzicht projecten

Projecten prestatiecontracten

Vanaf 2021 voert Rijkswaterstaat binnen het prestatiecontract Vaarwegen, naast het reguliere onderhoud, de volgende activiteiten uit:

  • Kribben, langsdammen, verharde oevers: we herstellen stenige kribben en oevers met ongeveer 20.000 ton stenen.
  • Vaarwegmeubilair: we hebben de toestand van het vaarwegmeubilair (borden, verlichting en elektrische installaties) geïnspecteerd en vervangen het vaarwegmeubilair dat in slechte staat is.
  • Damwanden en dierentrappen: we inspecteren welk onderhoud nodig is voor damwanden en zogeheten FUP’s: fauna-uittreedplaatsen, oftewel constructies in de damwand waarmee dieren makkelijk in en uit het water kunnen komen.
  • Vreemde objecten op de bodem: we verwijderen objecten die niet op de bodem horen uit de vaargeul.
  • Afmeervoorzieningen overnachtingshavens Haaften en IJzendoorn: we doen groot onderhoud in deze 2 havens, onder meer door de afmeervoorzieningen te verven en delen van het hout te vervangen.
  • Baggerwerkzaamheden Kampen: door te baggeren brengen we de bodem van de IJssel op diepte tussen de Stadsbrug en de Molenbrug. Zo houden we de bodem stabiel en zorgen we dat er bij hoogwater voldoende wordt afgevoerd om de stad te beschermen.

Andere projecten

Andere projecten op de rivieren en kanalen in Oost-Nederland zijn:

Aanleg overnachtingshaven Spijk

Tussen de Duitse grens en Tiel is er een tekort aan overnachtingsplaatsen. Daarom zijn we bezig met de aanleg van een nieuwe overnachtingshaven in de Bijenwaard bij Spijk. Schippers kunnen zich hierdoor beter aan de wettelijke vaar- en rusttijden kunnen houden. Zo zorgen we voor een vlotte en veilige doorstroming van het scheepvaartverkeer. De nieuwe haven biedt ongeveer 50 ligplaatsen voor de binnenvaart.

Projectpagina Boven-Rijn: aanleg overnachtingshaven Spijk

Verruiming Twentekanalen fase 2

De Twentekanalen zijn een belangrijke logistieke schakel voor het vervoer van goederen over water naar de havens van Almelo, Hengelo en Enschede. Het transport over de Twentekanalen neemt de komende jaren toe. Door het kanaal te verruimen kunnen grotere en zwaarder beladen schepen straks vlotter en veiliger varen op de Twentekanalen.

De havens zijn door de verruiming beter bereikbaar. Dit is een stimulans voor de regionale economie en werkgelegenheid. In de tweede fase van de verruiming van de Twentekanalen pakken we de stukken tussen de IJssel en sluis Eefde, tussen Delden en Enschede en de zijtak richting Almelo aan. Deze werkzaamheden zitten nu in de afrondende fase.

Projectpagina Twentekanalen: verruimen vaarweg

Groot onderhoud en renovatie sluizen Heumen en Weurt

De sluizen Heumen en Weurt dateren van 1927. Een aantal onderdelen heeft het einde van de technische levensduur bereikt. Daarom krijgen de sluizen momenteel een stevige onderhoudsbeurt en werken we toe naar volledige renovatie en vervanging. Zo zorgen we ervoor dat ze voor de komende jaren weer beschikbaar en veilig zijn.

Projectpagina Maas-Waalkanaal: onderhoud sluizen Heumen en Weurt

Renovatie Spooldersluis en Spoolderbrug

De Spooldersluis en de Spoolderbrug zijn gebouwd in 1963. Door lang en intensief gebruik is er steeds meer kans op storingen. Daarom renoveert Rijkswaterstaat het hele sluiscomplex grondig. Zo blijven de sluis en de ophaalbrug veilig beschikbaar voor scheepvaart en wegverkeer.

Ook blijft de sluis goed werken als onderdeel van de primaire waterkering. De werkzaamheden starten in 2025.

Projectpagina Zwolle-IJsselkanaal: renovatie Spooldersluis en Spoolderbrug

Verbeteren riviernatuur

In en om de grote rivieren Waal, Nederrijn/Lek en IJssel werken we, samen met onder meer provincies, waterschappen en Staatsbosbeheer, aan het herstellen en verbeteren van de riviernatuur. Zo geven we invulling aan de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) en maken we van de rivier weer een goed leefgebied voor dieren en planten.

We voeren onder meer maatregelen uit bij het Zwarte Water, Uiterwaarden Wamel, Dreumel en Heerewaarden, Wolderwijd en Cortenoever.

Website Samenwerken aan riviernatuur