Interview

Innovatieloket Rijkswaterstaat: snel met de juiste mensen aan tafel

Gepubliceerd op: 19 mei 2020

Rijkswaterstaat staat open voor innovaties en het Innovatieloket is het startpunt. Ondernemers kunnen er eenvoudig een voorstel indienen, zodat kansrijke innovaties snel verder kunnen komen. Michiel Maandag van het bedrijf PrimiusX klopte aan bij het loket met een nieuwe techniek voor videosurveillance.

PrimiusX biedt videosurveillance op basis van kunstmatige intelligentie. ‘Simpel gezegd bekijkt ons systeem beelden zoals een ervaren medewerker in de meldkamer dat doet’, legt medeoprichter Michiel Maandag uit. ‘Het systeem detecteert dus alleen wat het moet detecteren.’ Dit in tegenstelling tot reguliere videosurveillancesystemen. ‘Die werken op basis van bewegingsdetectie. En dat levert nogal eens een vals alarm op. Bijvoorbeeld als er bladeren langs waaien of door schaduwen. Een bewegingsdetector signaleert dit soort zaken nu eenmaal. Ook als er een auto langs rijdt, terwijl de surveillance alleen maar bedoeld is om personen te signaleren, krijgt de meldkamer een seintje.’

Onnodige alarmering voorkomen

Het systeem van PrimiusX is zo ingeregeld dat het, als het bijvoorbeeld alleen personen moet detecteren, enkel een seintje geeft als er ook echt een persoon in beeld komt. Bij hagel, passerende schepen of voorbijvliegende vogels slaat het dus niet aan. ‘Dat scheelt veel onnodige alarmeringen’, vertelt Maandag. ‘Een enorm voordeel, zeker als je je realiseert dat 95% van alle meldingen in meldkamers vals is.’ Ook Rijkswaterstaat maakt gebruik van videosurveillance, bijvoorbeeld om bruggen veilig op afstand te bedienen. Niet zo vreemd dus dat Maandag en zijn collega’s bedachten dat hun systeem interessant zou kunnen zijn voor toepassing bij Rijkswaterstaat.

Innovaties verder brengen

‘Als klein, innovatief bedrijf kom je niet zo gemakkelijk binnen bij een grote overheidsorganisatie als Rijkswaterstaat’, vertelt Maandag. Het Innovatieloket van Rijkswaterstaat bood uitkomst. ‘Met het Innovatieloket wil Rijkswaterstaat innovaties verder brengen. Dat klonk ons als muziek in de oren. Daarom hebben we PrimiusX als voorstel ingediend.’ Maandag was blij verrast met de acties die daarop volgden. ‘Ik kreeg bijvoorbeeld meteen een e-mail met de processtappen die het Innovatieloket doorloopt. Heel helder en duidelijk.’

Kansrijk voorstel

De werkwijze van het Innovatieloket is dat een team van experts de ingediende innovaties op een eenduidige en transparante manier beoordeelt. De voorstellen worden daarbij vooral langs de lat van haalbaarheid en techniek gelegd. ‘Blijkbaar werd ons voorstel als kansrijk gezien’, vertelt Maandag. ‘Want we werden vrij snel uitgenodigd voor een gesprek. Daar hebben we toegelicht hoe ons systeem werkt.’ Vervolgens kreeg PrimiusX begeleiding bij het vervolgtraject. ‘We hebben een proef uitgevoerd met het veilig bedienen van bruggen. Daarvoor hebben we 'gewerkt' met 3 bruggen die op afstand worden bediend. We hebben aan Rijkswaterstaat gedemonstreerd dat ons systeem alleen voetgangers en voertuigen eruit filtert en bijvoorbeeld regen, vogels, licht en schaduw niet als beweging detecteert.’

Aan tafel met juiste mensen

Rijkswaterstaat was te spreken over de resultaten. ‘We zaten midden in het vervolgtraject (de mogelijke opstart van een livetest) toen de coronacrisis roet in het eten gooide. Nu zitten we in de wachtstand.’ Maandag heeft er vertrouwen in dat het proces straks weer wordt opgestart. ‘Ik heb het Innovatieloket leren kennen als een betrouwbare partner, dus ik ga ervan uit dat we met enige vertraging uiteindelijk toch de volgende fase ingaan.’ Hij benadrukt dat PrimiusX zonder het Innovatieloket nooit zover had kunnen komen. ‘Het Innovatieloket heeft ons in contact gebracht met de personen binnen Rijkswaterstaat voor wie onze innovatie relevant zou kunnen zijn. We zaten heel snel aan tafel met de juiste mensen, iets dat we zonder het Innovatieloket nooit hadden kunnen bereiken. Ik zou het iedereen met een relevant en kansrijk innovatief idee aanraden om een voorstel in te dienen bij het loket.’