Nieuwsbericht

Vervanging bruggen bij Uitwellingerga, Spannenburg en Kootstertille stap dichterbij

Gepubliceerd op: 10 juli 2025, 15.53 uur

De bruggen bij Uitwellingerga, Spannenburg en Kootstertille worden volledig vervangen. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Robert Tieman heeft hierover recent een voorkeursbesluit genomen.

De 3 bruggen blijven beweegbaar met een doorvaarthoogte van minimaal 7,40 m. Ze worden samen met brug Oude Schouw opgenomen in een renovatieprogramma van Rijkswaterstaat dat wordt uitgevoerd door het Programmateam Beweegbare Bruggen.

Besluit bruggen Friesland

Dit besluit is in de afgelopen weken gedeeld met de verschillende bestuurders van gemeenten en de provincie Friesland. Er is verheugd gereageerd op het besluit.

Matthijs de Vries, gedeputeerde van de provincie Friesland, reageerde kort: ‘We zijn blij met dit besluit. Hiermee staan 4 van de 5 Rijksbruggen in Friesland nu op de planning om aangepakt te worden.’ Van brug Oude Schouw was eerder al bekend dat deze aangepakt wordt. Over brug Schuilenburg, de laatste van de 5 bruggen, lopen de gesprekken tussen de provincie en het Rijk nog.

Ook Mieke Langedijk, directeur netwerkontwikkeling bij Rijkswaterstaat Noord-Nederland, is blij met het besluit van de minister: ‘Nu met dit besluit de verkenningsfase is afgerond, kan gestart worden met de planfase en vervolgens de realisatiefase van de bruggen. Ook in deze fases verheug ik me op een nauwe samenwerking met de regio en de bestuurders.’

Waarom moeten de Friese bruggen vervangen worden?

De Friese bruggen Kootstertille, Oude Schouw, Spannenburg en Uitwellingerga voldoen niet meer aan de eisen voor een hoofdvaarweg en zijn aan vervanging toe. Het Rijk en de provincie Fryslân spraken over de mogelijkheden om in plaats van bruggen aquaducten te bouwen. De aanleg van aquaducten bleek echter te duur, en daardoor niet haalbaar. Daarom wordt nu verder gewerkt aan de bouw van beweegbare bruggen met een minimale doorvaarthoogte van 7,40 m.

Wat komt er kijken bij de vervanging van een brug?

De vervanging van een brug bestaat uit verschillende fases. De 1e stap is het verkennen van de beste optie, vervolgens wordt het vervangingsplan uitgewerkt en de sloop en bouw voorbereid. En daarna begint de bouw. Gemiddeld duurt het proces van verkenning tot oplevering van een brug zo’n 8 tot 10 jaar. Totdat een brug vervangen wordt, houden we de conditie van de brug in de gaten en worden werkzaamheden uitgevoerd om de brug in goede staat te houden.

Wat is het Programmateam Beweegbare Bruggen?

Het Programmateam Beweegbare Bruggen is een landelijk team van Rijkswaterstaat dat werkt aan het vernieuwen en renoveren van beweegbare bruggen die we beheren. Doel van het programma is het verhogen van het werktempo en efficiënt omgaan met onder andere budget en (bouw)capaciteit. Zowel Rijkswaterstaat als betrokken aannemers leren van deze gebundelde aanpak.

Verder ontstaat er ruimte voor standaardisatie en innovatie. Deze werkwijze helpt om, na de bouw van de eerste brug, de bouw van de opvolgende bruggen sneller en efficiënter uit te voeren.

Wanneer worden de bruggen vervangen?

De planning voor de vervanging verschilt per brug. Het voorbereiden en uitvoeren van vervanging neemt meerdere jaren in beslag. Het programmateam Beweegbare Bruggen komt in het najaar met een voorlopige planning voor de voorbereidings- en uitvoeringsfase van de vervanging van de Friese bruggen.

Belangrijke vaarweg

De Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl (HLD) loopt door Friesland en Groningen en is een van de belangrijkste vaarwegen van Nederland. De waterweg is van groot belang voor de regionale en nationale economie.

We zijn sinds 2014 eigenaar en beheerder van de vaarweg en werken de komende tientallen jaren aan verschillende verbeteringen. Zo zorgen we nu en in de toekomst voor een veilige, vlotte en duurzame doorvaart voor onder andere klasse Va-schepen (110 bij 11,4 m en maximaal 3,5 m diepgang).