Nieuwsbericht

Zeldzame prehistorische boerderij ontdekt bij Susteren

Gepubliceerd op: 9 juli 2025, 10.00 uur

Bij opgravingen in de buurt van Susteren hebben archeologen een bijzondere ontdekking gedaan: de restanten van een 5.500 jaar oude boerderij.

De vondst werd gedaan tijdens de voorbereidingen voor de verbreding van de A2. Het is de eerste boerderij uit de late steentijd die in Zuid-Limburg is gevonden. In die tijd gingen mensen voor het eerst op vaste plekken wonen en landbouw bedrijven.

Bijzondere vondst door een graankorrel

De opgegraven boerderij stamt uit de periode van de Hazendonkcultuur, ongeveer 3600 voor Christus. Archeologen vonden paalkuilen, aardewerk en vuurstenen werktuigen. Dankzij een graankorrel die in een paalkuil werd aangetroffen en met koolstofdatering is onderzocht, kon de ouderdom van de boerderij nauwkeurig worden vastgesteld.

Reconstructie van de boerderij

Na duizenden jaren is er natuurlijk niet veel meer overgebleven van de boerderij. Toch lukt het archeologen om een goed beeld te schetsen van hoe de boerderij er mogelijk ooit uitzag. Ook gebruiken ze informatie van andere vindplaatsen in Europa uit deze tijd.

De boerderij was vermoedelijk ongeveer 9 m lang, met wanden van vlechtwerk en leem, en een rieten dak tot aan de grond. Een 3D-reconstructie geeft een beeld van hoe het gebouw eruit moet hebben gezien.

Zeldzame vondst

Volgens projectleider Marc Ruijters van RAAP is het een uitzonderlijke vondst: ‘Toen we de eerste paalkuilen zagen, voelde ik meteen dat we iets bijzonders op het spoor waren. Zo’n goed bewaarde huisplattegrond uit deze vroege periode vinden we maar zelden in Nederland. Huisplattegronden van de Hazendonkcultuur zijn zeer zeldzaam in Nederland. Ze zijn vrijwel alleen in het westen van het land gevonden. Susteren voegt zich nu bij dat rijtje. Ook in Europa zijn er weinig parallellen.’

Archeoloog Boudewijn Goudswaard van de Missing Link bevestigt dit beeld: ‘Het is dus een zeer bijzondere vondst, al kunnen we die niet in een vitrine in een museum stoppen. Zo’n goed bewaarde huisplattegrond uit deze tijd is in Nederland bijna niet te vinden.’