Langdurig hinder op de Afsluitdijk vanaf 24 juni 2019

Werkzaamheden

Langdurig hinder op de Afsluitdijk vanaf 24 juni 2019

Gepubliceerd op: 17 juni 2019, 09:09 - Laatste update: 17 juni 2019, 09:30

Op 1 april 2019 startte Rijkswaterstaat met de versterking van de Afsluitdijk. Op verschillende plekken was dat al merkbaar en had het verkeer soms al een rijstrook minder tot de beschikking. Vanaf 24 juni 2019 tot 2023 gaat het wegverkeer continu hinder ondervinden van de werkzaamheden.

Er is in die hele periode steeds op een ander deel van de dijk één rijbaan afgesloten. Het verkeer uit beide richtingen wordt dan over de beschikbare rijbaan geleid. Ook is het fietspad vanaf 24 juni 2019 tot eind 2019 in zijn geheel afgesloten.

Hinder wegverkeer Afsluitdijk

Met name tijdens de spits en bij brugdraaiingen kan de vertraging oplopen. Ook bij de start of het einde van de vakantie is het vaak extra druk waardoor verkeer met extra reistijd rekening moet houden. Houd de verkeersinformatie in de gaten voor de actuele reistijden.

Afsluiting fietspad langs Afsluitdijk

Tot eind 2019 is het fietspad langs de dijk gesloten. Vanaf 2020 tot april 2022 is het fietspad soms helemaal en soms gedeeltelijk afgesloten. Voor (brom)fietsers en wandelaars zet Rijkswaterstaat fietsbussen in. Op de zondagen 23 juni, 21 juli, 4 augustus en 18 augustus 2019 is het fietspad over de hele dijk wel open voor (brom)fietsers en wandelaars.

Versterking Afsluitdijk en uitbreiding spuicomplexen

Tussen 2019 en 2023 versterkt Rijkswaterstaat de Afsluitdijk. Dat is nodig om ook in de toekomst Nederland te blijven beschermen tegen de kracht van het water. De 32 km lange dijk wordt 2 m hoger en krijgt een nieuwe bekleding van 75.000 golfbrekende blokken. Er komen keersluizen en extra spuisluizen in de Afsluitdijk en grote pompen, waarmee bij extreme weersomstandigheden snel water kan worden afgevoerd uit het IJsselmeer naar de Waddenzee. Het werk aan de dijk wordt gecombineerd met andere werkzaamheden: de snelweg A7 wordt verbeterd met onder meer nieuw asfalt en een bredere vluchtstrook, er komt een permanente opening in de Afsluitdijk voor vissen (Vismigratierivier) en Windpark Fryslân in het IJsselmeer.

Meer informatie werkzaamheden Afsluitdijk

Rijkswaterstaat, bouwconsortium Levvel, regionale overheden (De Nieuwe Afsluitdijk) en Windpark Fryslân hebben gezamenlijk het Loket Afsluitdijk ingericht. Hier kan men terecht voor alle vragen en suggesties over de werkzaamheden op de Afsluitdijk door te bellen op 0800-6040 of mailen naar Loket Afsluitdijk. Voor meer informatie kunt u ook kijken op de pagina Geplande wegwerkzaamheden. Meer informatie over de projecten op de Afsluitdijk en over de dienstregeling van de fietsbus is te vinden op de website van de Afsluitdijk.