Duurzaamheid en leefomgeving

Duurzaamheid en leefomgeving

Rijkswaterstaat bouwt dagelijks aan Nederland. Hierbij werken we aan een schone, groene en prettige leefomgeving, óók voor volgende generaties. Daarom doen we aan duurzame gebiedsontwikkeling, willen we in 2030 energieneutraal zijn én circulair werken. Wat houdt dit allemaal in?

Duurzame gebiedsontwikkeling

Samen met gebiedspartners werken aan een prettige leefomgeving.

Een gebied duurzaam ontwikkelen betekent: eerst praten met partners wat we met een gebied willen en vervolgens verschillende gebruiksfuncties zoals waterveiligheid, economie of recreatie, slim combineren. En daarbij ook ruimte bieden aan duurzame ideeën, zoals een windenergiepark of een snelfietsroute. 

Lees meer over Duurzame gebiedsontwikkeling

Energie en Klimaat

Evenveel energie opwekken als verbruiken, volledig duurzaam

Rijkswaterstaat wil in 2030 energieneutraal zijn. Dit betekent: evenveel energie opwekken als verbruiken, volledig duurzaam. We verlagen onze CO2-uitstoot, tot uiteindelijk nul. De Ramspolbrug bij de N50 is een voorbeeld van een energieneutraal bouwwerk. 

Lees meer over Energie en Klimaat

Circulaire Economie

Werken zonder afval te produceren in 2030

Rijkswaterstaat wil in 2030 circulair werken. Dat betekent: werken zonder afval te produceren. Versleten beton bijvoorbeeld eindigt dan niet als afval, maar als nieuw beton op een snelweg. Zo hoeven we minder kostbare grondstoffen aan te spreken.

Lees meer over Circulaire Economie

Fundament onder ons werk

Bij al ons werk aan weg en water willen we de impact op het klimaat zo klein mogelijk houden. Werken aan een duurzame leefomgeving is dan ook het fundament onder ons werk. Werk dat we samen met onze partners tot stand brengen. Voor een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland.

Vragen?

Heeft u vragen over duurzaamheid bij Rijkswaterstaat? Neem contact op met de Servicedesk Zakelijk.