Duurzaamheid en leefomgeving
Duurzaamheid en leefomgeving
Rijkswaterstaat bouwt dagelijks aan Nederland. Hierbij werken we aan een schone, groene en prettige leefomgeving, óók voor volgende generaties. Daarom doen we aan duurzame gebiedsontwikkeling, willen we in 2030 energieneutraal zijn én circulair werken. Wat houdt dit allemaal in?
Duurzame gebiedsontwikkeling
Samen met gebiedspartners werken aan een prettige leefomgeving.
Een gebied duurzaam ontwikkelen betekent: eerst praten met partners wat we met een gebied willen en vervolgens verschillende gebruiksfuncties zoals waterveiligheid, economie of recreatie, slim combineren. En daarbij ook ruimte bieden aan duurzame ideeën, zoals een windenergiepark of een snelfietsroute.
Energie en Klimaat
Evenveel energie opwekken als verbruiken, volledig duurzaam
Rijkswaterstaat wil in 2030 energieneutraal zijn. Dit betekent: evenveel energie opwekken als verbruiken, volledig duurzaam. We verlagen onze CO2-uitstoot, tot uiteindelijk nul. De Ramspolbrug bij de N50 is een voorbeeld van een energieneutraal bouwwerk.
Circulaire Economie
Werken zonder afval te produceren in 2030
Rijkswaterstaat wil in 2030 circulair werken. Dat betekent: werken zonder afval te produceren. Versleten beton bijvoorbeeld eindigt dan niet als afval, maar als nieuw beton op een snelweg. Zo hoeven we minder kostbare grondstoffen aan te spreken.
Fundament onder ons werk
Bij al ons werk aan weg en water willen we de impact op het klimaat zo klein mogelijk houden. Werken aan een duurzame leefomgeving is dan ook het fundament onder ons werk. Werk dat we samen met onze partners tot stand brengen. Voor een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland.
Vragen?
Heeft u vragen over duurzaamheid bij Rijkswaterstaat? Neem contact op met de Servicedesk Zakelijk.