Weginspecteur Wim
Weginspecteur Wim Blog

Spitsmuis op wintersport

In zijn gele pick-up bewaart weginspecteur Wim spitsmuizen. Deze speelgoedmuizen zijn voor kinderen die betrokken zijn bij een pech- of ongeval.

Eenmaal onderweg voor een avonddienst, kom ik aan op mijn werkplek in Utrecht. Daar krijg ik gelijk al een melding van een pechgeval op de vluchtstrook: een moeder met 2 kinderen. ‘Even mijn spitsmuizen controleren’, denk ik meteen.

Ik kijk of ik de speelgoedmuizen met felle hesjes nog in mijn voertuig heb liggen. Nee dus. Even een paar kleine en grote muizen pakken dan maar, want je weet maar nooit.

Afgekruiste rijstrook

Ik vraag of de verkeerscentrale een aangepaste snelheid op de matrixborden heeft geplaatst en of de berger al is aangestuurd. Dat is inderdaad gebeurd. Snel ga ik op weg. Als ik bijna ter plaatse ben, zie ik dat de centrale voor de veiligheid ook een kruis geplaatst heeft boven de rijstrook naast de vluchtstrook.

Bij het zien van de speelgoedmuisjes zetten de jongens grote ogen op en drukken de beestjes direct tegen hun lichaam aan

Grote ogen

Bij aankomst staat een jonge moeder met haar 2 jongens achter de vangrail. Ze is zichtbaar opgelucht dat ik er ben. Ik reik haar en de jongens de veiligheidsvestjes aan. ‘Wat ben ik blij dat u er bent’, zegt ze, en slaakt een zucht. De beide jongens, ik denk dat ze 4 en 6 jaar oud zijn, hebben zich vastgeklampt aan de broekspijpen van hun moeder. Door alle commotie zijn ze gaan huilen. Ik pak direct de speelgoedmuisjes. Bij het zien van de muizen zetten de jongens grote ogen op en drukken ze de beestjes direct tegen hun lichaam aan. Zo van: 'die is van mij!' Wat een blijdschap!

‘Zo, even rust. Nu kan me ergens anders op focussen’, lijkt moeder te denken. De berger, die inmiddels ook gearriveerd is, vraagt de vrouw naar de sleutel van haar voertuig en sleept de grote groene stationwagen op zijn wagen.

Ook spitsmuizen vinden het leuk om op vakantie te gaan