Weginspecteur Wim
Weginspecteur Wim Blog

Een oogverblindende herfstzon…

Het is herfst, en dat is te merken ook. Zon en felle buien wisselen elkaar af. Ook staat er een stevige wind. Rond 16.00 uur krijg ik een melding van een ongeval op de A27 richting Breda. De wegverkeersleider heeft het over een ongeval met letsel. Een ‘prio1’ dus: met zwaailicht en sirene ga ik er snel op af.

Aangekomen bij oprit Houten zie ik wel 5 auto’s op de rechtervluchtstrook staan. Mooi uitgelicht in het zonnetje, dat hier volop schijnt. Ik zet mijn gele pick-up schuin op de rechtervluchtstrook vóór het ongeval. Dat valt nog niet mee, met die laaghangende zon. Ik stap uit en plaats oranje pylonen voor mijn auto.

Gespinde sedan

Het blijkt een eenzijdig ongeval te zijn: een kleine, lichtgrijze sedan staat met zijn neus in de rijrichting. Een gespind voertuig dus! De andere 4 auto’s waren gestopt om hulp te bieden, maar rijden weer verder als de ambulance arriveert.

Jullie schuld

Ik vermoed dat de bestuurder van de sedan door de combinatie van lage zon, nat wegdek en een te hoge snelheid is gaan spinnen en zo zijn voertuig tegen het verkeer in heeft ‘geparkeerd’. De auto is licht beschadigd, maar de bestuurder heeft gelukkig geen verwondingen. Wel wordt hij uit voorzorg door het ambulancepersoneel even nagekeken.

Ú heeft toch niet in die kleine sedan gezeten?

Na de check-up komt er een ontzettend lange man uit de ambulance gestapt. ‘Ú heeft toch niet in die kleine sedan gezeten?’, grap ik vol ongeloof. Hij moet een beetje glimlachen, maar kan niet nalaten mij de schuld te geven van zijn ongeval. ‘Jullie moeten de wegen eens vaker schoonmaken, want het is hier spekglad!’ Op dat moment komt de berger aanrijden om het voertuig veilig te stellen.

Excuses

Als ik de banden van de sedan bekijk, begrijp ik dat er nóg een aanleiding is voor het ongeval. Ik neem de man mee naar zijn auto en laat hem de gladde banden zien. Daar schrikt hij wel van, en hij biedt zijn excuses aan. Toch een klein beetje genoegdoening voor de uitbrander die hij me gaf. Ik geef hem de tip altijd op de weg te letten. Of het nu zonnig is, of regent. Tijdens en na een flinke regenbui kan er namelijk zomaar aquaplaning ontstaan: een dun laagje water op het wegdek waardoor je auto heel even de grip met het wegdek verliest.

De herfst veroorzaakt elk jaar weer problemen op de weg

De berger sleept de beschadigde auto weg en geeft de bestuurder een lift. Ik haal mijn oranje pylonen binnen, meld de weg weer vrij, en rijd naar de verkeerscentrale. Terwijl ik me opwarm bij een kop hete soep, bedenk ik dat de herfst elk jaar weer problemen veroorzaakt op de weg. En extra drukke spitsen. Een lage herfstzon geeft dan wel mooie plaatjes, maar is voor automobilisten vaak oogverblindend. Vooral als je ruiten niet schoon zijn en je geen zonnebril op hebt. Poetsen dus en een zonnebril mee, ook als het regent. Want herfstweer is vaak heel wisselvallig. En áls de zon gaat schijnen, gebruik dan de zonneklep in je auto.

Nu maar afwachten wat de winter voor ons in petto heeft...

Zie ook