Rijkswaterstaat doet dit vanuit veiligheidsoverwegingen in principe nooit en heeft ervoor gekozen dit tijdens de renovatie van de Heinenoordtunnel ook niet te doen.
Nederland heeft geen tunnels waarin tweerichtingsverkeer in 1 tunnelbuis mogelijk is. Dit vraagt om een speciaal ventilatiesysteem. een soort afzuigsysteem.
Tunnels voldoen aan zeer strenge veiligheidseisen en om tweerichtingsverkeer bij (onderhouds)werkzaamheden wel toe te laten, moet een tunnel aan deze veiligheidseisen blijven voldoen. Bijvoorbeeld eisen aan de ventilatiesystemen. Die moeten dan voor twee rijrichtingen geschikt zijn. En het gaat ook om detectielussen in de weg, die files en stilstaand verkeer opmerken. Deze zouden eerst aangepast en getest moeten worden voordat er verkeer in 2 richtingen toegestaan is. Als het al zou kunnen, dan kost dit veel tijd en dat is voor een relatief korte afsluiting niet reëel.
Stel dat RWS het voor de renovatie wel zou doen, dan lost het qua hinder helaas niets op. Voor het aanpassen en testen van de systemen moet de tunnel ook dicht. En vanwege de breedte van de tunnelbuis en vanuit veiligheidsoverwegingen zou dan slechts 1 rijstrook per rijrichting beschikbaar zijn. Het wordt dan misschien rustiger op de N217, maar doordat er dan minder auto’s tegelijk door de tunnel kunnen, zorgt dit voor files op zowel de A29 als de wegen rond Rotterdam. De hinder wordt dan dus ‘verplaatst’. Een tunnelbuis waar verkeer in 2 rijrichtingen door kan, kan ook invloed hebben op het doorgaande (vracht)verkeer. Dat zal dan nog minder bereid zijn de omleiding te volgen.
Daarnaast vergroot tweerichtingsverkeer in 1 buis het risico van frontale botsingen en wordt toegang tot vluchtwegen/-uitgangen sterk belemmerd.
De Kiltunnel (niet van Rijkswaterstaat) is een stuk korter dan de Heinenoordtunnel. Daarom was er daar geen extra ventilatiesysteem nodig en kon daar tijdens de renovatie wel tegenverkeer worden toegelaten, zodat de werkzaamheden buis voor buis werden gedaan.
In het buitenland kan verkeer soms wel in 2 rijrichtingen door een 1 tunnelbuis. Elk land heeft zijn eigen veiligheidseisen. Andere overweging kan zijn dat omleidingen anders extreem lang worden En in veel landen is het niet zo druk op de weg als bij ons.
We hebben ervoor gekozen de renovatie in beide buizen tegelijk uit te voeren. Dat gebeurt in perioden met minder verkeer, waardoor de renovatie een stuk korter duurt dan wanneer we het per buis zouden doen. Hiermee beperkt RWS uiteindelijk ook de totale verkeershinder.