Vraag en antwoord renovatie Heinenoordtunnel (A29)
Vraag en antwoord
De Heinenoordtunnel (A29) is toe aan een flinke renovatie. Veel vragen en antwoorden daarover leest u op deze pagina.
-
We renoveren buis voor buis. Zoals in de weekenden waarbij de tunnel in 1 rijrichting dicht is. Maar we kunnen niet alles buis voor buis doen. Voor sommige werkzaamheden moet de tunnel in beide rijrichtingen dicht. In mei en augustus 2023 bijvoorbeeld.
Veel van de werkzaamheden die we in mei hebben uitgevoerd, waren ter voorbereiding op het maken van een middentunnelkanaal waarvoor de tunnel in augustus 2023 in beide richtingen dicht was.
In mei 2023 hebben we onder andere in de middenwand uitsparingen gemaakt voor de nieuwe vluchtdeuren, kabels en leidingen. We moesten tegelijkertijd in beide buizen van de tunnel werken. In augustus bouwden we onder andere het middentunnelkanaal en was de tunnel daarvoor ook in beide richtingen dicht. We werkten in beide buizen tegelijkertijd.
In augustus hebben we bijvoorbeeld ook in beide tunnelbuizen nieuw asfalt aangelegd. Omdat de tunnel toch in beide richtingen dicht was, konden we efficiënter werken en konden we ook andere werkzaamheden sneller doen dan bij een buis voor buis afsluiting.
Omdat we aan de middenwand van de tunnel aan het werk waren, waren ook de vluchtdeuren geblokkeerd en was er geen vluchtroute/vluchtgang meer. Omdat mensen dan niet meer van de ene naar de andere buis kunnen vluchten, was de tunnel dus in beide richtingen dicht. Nu de middentunnel er is, kunnen we daarin werken terwijl het verkeer door de tunnel rijdt. Dat scheelt uiteindelijk veel afsluitingen.
In de toekomst kunnen we ook via het middentunnelkanaal onderhoud aan de installaties uitvoeren, terwijl de tunnel openblijft. Dit scheelt dus ook hinder voor de weggebruikers.
In de zomer van 2024 is de tunnel in beide richtingen nog een keer dicht. Dan testen we de nieuwe installaties en systemen. Tijdens deze testen kan de tunnel niet gebruikt worden. Door vooraf al veel te testen buiten de tunnel beperken we de tijd dat de tunnel dicht moet.
Als de tunnel toch in beide richtingen dicht is, kunnen we efficiënter werken en kunnen we ook andere werkzaamheden sneller doen dan bij een buis voor buis afsluiting.
Bekijk ook onze video waarin we het antwoord op deze vraag toelichten.
-
Rijkswaterstaat doet dit vanuit veiligheidsoverwegingen niet. Om tweerichtingsverkeer bij (onderhouds)werkzaamheden wel toe te laten, moet een tunnel aan zeer strenge veiligheidseisen blijven voldoen. Bijvoorbeeld eisen aan de ventilatiesystemen. Dit moet dan voor 2 rijrichtingen geschikt zijn. En het gaat ook om detectielussen in de weg, die files en stilstaand verkeer opmerken. Deze zouden eerst aangepast en getest moeten worden voordat er verkeer in 2 richtingen toegestaan is. Dit kost veel tijd en dat is voor een relatief korte afsluiting niet reëel.
Daarnaast vergroot tweerichtingsverkeer in 1 buis het risico van frontale botsingen en wordt toegang tot vluchtwegen/-uitgangen sterk belemmerd.
Stel dat Rijkswaterstaat het voor de renovatie wel zou doen, dan lost het qua hinder helaas niets op. Om de tunnel geschikt te maken voor verkeer in 2 rijrichtingen moet deze ook dicht. En vanwege de breedte van de tunnelbuis en vanuit veiligheidsoverwegingen zou dan slechts 1 rijstrook per rijrichting beschikbaar zijn. Doordat er dan minder auto’s tegelijk door de tunnel kunnen, zorgt dit voor files op zowel de A29 als de wegen rond Rotterdam. De hinder wordt dan dus ‘verplaatst’.
Een tunnelbuis waar verkeer in 2 rijrichtingen door kan, kan ook invloed hebben op het doorgaande (vracht)verkeer. Dat zal dan nog minder bereid zijn de omleiding te volgen.
Dat dit bij de Kiltunnel (niet van Rijkswaterstaat) wel kon, is omdat deze een stuk korter is dan de Heinenoordtunnel. Daarom was er daar geen extra ventilatiesysteem nodig en kon daar tijdens de renovatie wel tegenverkeer worden toegelaten.
In het buitenland kan verkeer soms wel in 2 rijrichtingen door een 1 tunnelbuis. Elk land heeft zijn eigen veiligheidseisen. Andere overweging kan zijn dat omleidingen anders extreem lang worden En in veel landen is het niet zo druk op de weg als bij ons.
Bekijk ook onze video waarin we het antwoord op deze vraag toelichten.
-
U moet rekening houden met extra reistijden die op werkdagen en in de spits kunnen oplopen tot meer dan een uur. In de weekenden is de extra reistijd minder omdat er dan minder woon-werkverkeer is. Preciezer kunnen we niet zijn. De extra reistijd hangt af van veel factoren. Niet alleen van uw herkomst en bestemming, de gekozen route, maar ook van weersomstandigheden, pech en ongevallen en de mate waarin mensen bereid zijn hun reisgedrag aan te passen.
-
Nee, helaas is dat niet mogelijk. Als de buis voor het landbouwverkeer gebruikt wordt voor bussen kunnen scooters en (brom)fietsers en bromfietsers door de fietsbuis en moeten ze gebruikmaken van de roltrappen en de lift. Alleen bij een storing van de roltrappen en lift kan de fietsbuis worden bereikt of verlaten via een speciaal afgezet stuk op de hellingbaan.
Bij gebruik van de hellingbaan is het advies: pas uw snelheid aan, fiets/rijd achter elkaar, let op tegenliggers en houdt rekening met elkaar. Zeker nu het drukker is, omdat veel mensen fietsen.
Omdat lijnbussen en de nood- en hulpdiensten tijdens de afsluiting van de Heinenoordtunnel gebruikmaken van de buis voor landbouwverkeer en over de hellingbaan rijden, is er een stuk afgezet voor scooters en (brom)fietsers. Dit afgezette stuk kan niet breder.
Bekijk ook onze video waarin we het antwoord op deze vraag toelichten.
-
Voorbeelden van de maatregelen zijn:
- Uitvoering zoveel mogelijk buis voor buis
- Nieuwe installaties in systemen naast de bestaande opbouwen. Pas aan het einde, als de nieuwe installatie getest zijn en goed werken overschakelen van oud en nieuw. Hierdoor behoudt de tunnel de installaties die nodig zijn voor de veiligheid van de gebruikers en hoeft de tunnel dus niet langdurig (maanden) dicht.
- Uitvoering van de werkzaamheden in verkeersluwe perioden, zoals weekenden en vakanties. Dan is er minder woon-werkverkeer.
- Grootschalige omleidingsroutes en bergingsvoertuigen stand-by om pech- en ongevallen
- Aanpassingen bestaande infrastructuur (door andere wegindeling meer rijstroken beschikbaar op bepaalde stukken) en verbetering afstelling verkeerslichten
- Tijdelijk aanpassen van de Tweede Heinenoordtunnel om deze geschikt te maken voor de (pendel)bussen tussen busstation Heinenoord en Rotterdam Zuidplein, Lombardijen en Barendrecht
- Gebruik van de fiets en e-bike op de kortere afstanden stimuleren, aanleg extra tijdelijke fietsenstallingen bij overstappunten OV en carpoolplaatsen en aanpassing vaartijden fietsponten
- Samen met het bedrijfsleven kijken hoe de hinder voor bedrijven beperkt kan blijven en wat zij zelf kunnen doen voor hun medewerkers, bezoekers en/of logistiek
- Afkoop tol Kiltunnel. Rijkswaterstaat betaalt tijdens afsluitingen de tol voor de Kiltunnel
- Fietsers reizen tijdelijk gratis op verschillende ponten/veerdiensten van en naar de Hoeksche Waard
- Het gebruik van het ov aantrekkelijker maken doordat de bussen kunnen blijven rijden door de tunnel. Pendelbussen met een actietarief en sparen voor leuke beloningen met een speciale app.
- Tijdens lange afsluitingen, aanpassing lijndiensten van Connexxion en uitbreiding van het aantal plaatsen op treindiensten vanuit Zeeland en Brabant naar Rotterdam.
- Fietsacties en acties om anders reizen te stimuleren. Bekijk de website van Ways2Go.
- Intensieve communicatie en reisinformatie
Hoe succesvol de maatregelen zijn, hangt sterk af van de bereidheid en mogelijkheden van de weggebruikers om hun reisgedrag aan te passen en ook echt van de geboden alternatieven gebruik te maken. Vandaar dat we de samenwerking zoeken met bedrijven, (zorg)instellingen en publiekstrekkers. We moeten het samen doen! En als we blijven doen wat we nu doen, wordt de hinder – ondanks alle maatregelen – enorm.
-
Als we de renovatie in 1 keer doen, zou de tunnel maanden in beide richtingen dicht moeten. Door juist buis voor buis en in de nachten, de weekenden en vakanties te werken, proberen we de hinder voor het wegverkeer te beperken. Er is dan minder verkeer op de weg. In het weekend is er wel minder tijd om werkzaamheden uit te voeren, vandaar dat het veel afsluitingen zijn.
-
Hinder is vervelend, maar helaas onvermijdelijk omdat er afsluitingen nodig zijn om werkzaamheden uit te kunnen voeren. We doen er alles aan om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Niet alles is mogelijk en wat voor de een een oplossing is, is dat voor de ander niet. Lees ook het interview met Leonie Zeestraten, directeur Netwerkmanagement bij Rijkswaterstaat over de oplossingen om de hinder te kunnen beperken.
Een belangrijke maatregel om de hinder tegen te gaan, is dat we werken in perioden dat er minder verkeer op de weg is. Dat wil zeggen: nachten, weekenden en vakanties.
Andere belangrijke maatregel om de hinder te voorkomen, is dat we parallel ombouwen. Dat wil zeggen dat oude installaties en systemen blijven werken, totdat nieuwe geïnstalleerd en getest zijn. Pas dan verwijderen we de oude. Om dit te kunnen doen, bouwen we in zomer van 2023 eerst een middentunnelkanaal (een afgesloten vluchtgang waarin bijvoorbeeld ook alle bekabeling van de installaties zit). Hierin kunnen we werken, terwijl het verkeer kan blijven doorrijden. Groot voordeel hiervan is dat we de tunnel niet voor maanden hoeven te sluiten. En door de planning op tijd door te geven, hebben mensen de tijd om zich goed voor te bereiden en alternatieven te zoeken.
In de eerste fase van de renovatie bekijken we na iedere afsluiting of we maatregelen moeten aanpassen, borden moeten (ver)plaatsen, of teksten moeten aanpassen en of we bijvoorbeeld de verkeerslichten anders moeten/kunnen afstellen voor een betere.
Voor de grotere afsluitingen in beide richtingen (mei en augustus) pasten we het bestaande wegennet aan door bestaande wegen op bepaalde stukken anders in te delen.
Een overzicht van alle maatregelen vindt u op de pagina Hinder en maatregelen. De planning van de werkzaamheden vindt u op de pagina Planning.
Hinder is vanzelfsprekend heel vervelend voor elke weggebruiker. Helaas is hinder onvermijdelijk bij werkzaamheden. En die werkzaamheden zijn belangrijk om de tunnel te onderhouden en veilig te houden voor de toekomst.
-
Na een afsluiting kijken we altijd wat we kunnen verbeteren en of we bijvoorbeeld verkeerslichten anders kunnen afstellen, zodat het verkeer beter doorrijdt.
De verkeerslichten zijn eerder al anders afgesteld. Voor de afsluiting is de rijstrookindeling tijdelijk aangepast. De huidige gecombineerde rijstrook voor links- en rechtsaf werd alleen voor rechtsaf, de huidige middelste strook voor linksaf werd een gecombineerde rijstrook voor links- en rechtsaf. De huidige rijstrook voor linksaf bleef ongewijzigd.
-
Deze optie hebben we tijdens de voorbereidingen inderdaad ook onderzocht. Uiteindelijk is de afweging gemaakt dit niet te doen. De Moerdijkbrug is een oudere brug en het verkeer is tegenwoordig veel zwaarder. De brug is niet berekend op een extra rijstrook en bijkomende extra verkeersbelasting.
Door een 4e rijstrook te creëren (vluchtstrook wordt dan rijstrook) verplaatsen we het zware vrachtverkeer naar de voor verkeersbelasting meest kwetsbare deel van de brug. Uit verkeersveiligheidsoogpunt is dit als een te groot risico aangemerkt.
Lees ook het interview met Leonie Zeestraten, directeur Netwerkmanagement bij Rijkswaterstaat over de oplossingen om de hinder te kunnen beperken.
-
Rijkswaterstaat leidt doorgaand verkeer om via eigen wegen, zoals de A17 en A16, omdat de snelwegen geschikt zijn voor extra verkeer.
Lokaal verkeer in en uit de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de N217. In de afgesloten rijrichting koopt Rijkswaterstaat de tol van de Kiltunnel af. Extra verkeer op de lokale wegen zorgt voor extra reistijd. De wegen naar de pont (aan de kant van Hekelingen en Spijkenisse) zijn niet geschikt als omleiding voor extra verkeer vanwege de beperkte capaciteit. En files richting de pont zorgen ervoor dat Nieuw-Beijerland en Spijkenisse minder goed bereikbaar zijn voor de nood- en hulpdiensten.
De capaciteit van de pont uitbreiden, kan niet. Als we de pont tolvrij zouden maken, kan dat voor meer verkeer zorgen. De pont tolvrij maken lost het probleem van drukte dus niet op.
Desondanks staken velen juist daar met de auto het Spui over, met lange files en volledig vaststaand verkeer als gevolg. Voor de nood- en hulpdiensten bracht en brengt dit grote risico’s met zich mee. Vandaar dat er extra maatregelen zijn getroffen en wegen afgezet. Lees het nieuwsbericht van de gemeente Nissewaard voor informatie over de extra maatregelen.
Daarom willen we mensen op het hart drukken: gaat u met de auto op pad, volg dan de gele borden. Die geven de officiële omleidingen aan.
Lees ook het artikel Veerpont Nieuw-Beijerland - Hekelingen is geen omleiding voor auto’s.
De Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel zijn niet tegelijkertijd dicht. Via de Haringvlietbrug het eiland verlaten richting het zuiden is mogelijk. Dat kan de N217 ook ontlasten.
-
Ja, de Kiltunnel is tolvrij in de afgesloten rijrichting van de tunnel.
-
Ja, nood- en hulpdiensten (hoogste prioriteit/levensbedreigende ritten) kunnen altijd door de tunnel. Ze kunnen of door het werkvak van de afgesloten tunnel in de A29 of door de buis voor landbouwvoertuigen in de naastgelegen Tweede Heinenoordtunnel.
-
Nee, dat is niet mogelijk. Voorrangsvoertuigen/nood- en hulpdiensten (met de bekende kleuren en strepen en blauwe zwaailichten) hebben voor spoedritten (levensbedreigend) een ontheffing om door het werkvak of door de Tweede Heinenoordtunnel te rijden. Dit zijn bijvoorbeeld ambulances en donortransporten. Verloskundigen hebben ook een ontheffing, als ze voor een spoedbevalling naar het ziekenhuis in Rotterdam moeten.
Door de afsluitingen tijdig bekend te maken, kunnen mensen met bijvoorbeeld het maken van afspraken rekening houden met de afsluiting en extra reistijd.
Geen ontheffing voor storingsdiensten en spoeddiensten
Helaas kunnen we niet iedereen die binnen een bepaalde tijd ergens moet zijn een ontheffing geven. Wellicht kunt u voor deze tijdelijke situatie een samenwerking aangaan met vergelijkbare partijen en storingsdiensten of spoeddiensten onderling verdelen, zodat de omleidingen zoveel mogelijk vermeden kunnen worden.
-
Gezien de locatie van de Heinenoordtunnel zijn de mogelijkheden om als de tunnel dicht is met de auto van/naar de Hoeksche Waard te komen, beperkt. We hebben gekeken hoe we de capaciteit van de weg het beste kunnen benutten en voor welke verkeersstromen. Openbaar vervoer, al dan niet gecombineerd met de fiets, is een goed en sneller alternatief voor omrijden met de auto. Hoe meer mensen de auto laten staan, hoe minder druk en hoe minder de extra reistijd voor de mensen die geen alternatief hebben.
Omdat de Tweede Heinenoordtunnel niet gebouwd is voor bussen voor personenvervoer is deze daarvoor tijdelijk geschikt gemaakt en zijn aanpassingen gedaan in afstemming met Bevoegd Gezag, Tunnelveiligheidsbeambte en de Veiligheidsregio’s. Dit heeft geleid tot een openstelling voor personenvervoer met bussen onder strikte randvoorwaarden:
- Als er bussen door de Tweede Heinenoordtunnel rijden, staat er ter plaatse een team van de hulpdiensten klaar in geval er een incident mocht optreden.
- Er mag maar 1 bus tegelijk in de Tweede Heinenoordtunnel rijden.
- De bussen worden voordat ze de Tweede Heinenoordtunnel ingaan (visueel) gecheckt op gebreken.
- Er zijn extra brandblusinstallaties aanwezig.
- Er zijn extra ventilatoren aangebracht.
- Iedere buschauffeur heeft een speciale veiligheidstraining gehad.
- Testen zijn uitgevoerd en ‘wat als, dan…’- scenario’s zijn doorlopen.
Keuze voor alleen openbaar vervoer overdag betekent beperkingen voor landbouwverkeer dat in een normale situatie 24/7 toegang tot de Tweede Heinenoordtunnel heeft. Zij hebben bij afsluitingen toegang in de uren dat er geen bussen rijden, namelijk:
- doordeweeks: tussen 01.00 en 05.00 uur
- van vrijdag op zaterdag: tussen 01.00 en 06.30 uur
- van zaterdag op zondag: tussen 01.00 en 08.00 uur
Naast de nood- en hulpdiensten, die in geval van nood (levensbedreigende situaties) altijd door de tunnel mogen, hebben we ook samen met de zorgaanbieders gesprekken gevoerd. Er zijn veel zorginstanties die geen voertuigen hebben met signaalgevers (blauw-blauw), maar voor wie het wel essentieel is snel op bestemming te kunnen zijn.
Samen, maar vooral door de zorgaanbieders zelf, is de afweging gemaakt welke situaties levensbedreigend zijn en waarvoor zorgmedewerkers snel ter plaatse moeten kunnen zijn en doorgang door de Tweede Heinenoordtunnel dus van belang is. In alle niet levensbedreigende situaties moeten zij ook omrijden. Er zijn circa 200 tijdelijke ontheffingen verleend.
-
Het eenvoudige antwoord is dat dat niet mogelijk is, omdat er geen ruimte voor is om dit veilig te kunnen doen. Er zijn een drietal doelgroepen waarvoor doorgang wel toegestaan is:
1. Nood- en hulpdiensten: Ambulances, brandweer en politie moeten bij alle wegwerkzaamheden (en dus ook hier) altijd doorgang kunnen krijgen in geval van spoedritten voor levensbedreigende situaties. Is er geen levensbedreigende situatie dan moeten ook de nood- en hulpdiensten omrijden en de omleidingsroutes volgen.
2. Andere spoeddiensten voor levensbedreigende situaties: Naast de nood- en hulpdiensten zijn er ook andere voorrangsvoertuigen die voor levensbedreigende situaties een ontheffing hebben. Dit zijn bijvoorbeeld GGZ-crisisdiensten, trauma-artsen die opgeroepen worden of donororgaantransporten en verloskundigen die voor een spoedbevalling naar Rotterdam moeten. Zij kunnen in dat geval door de Tweede Heinenoordtunnel.
3. Openbaar vervoer: Openbaar vervoer, al dan niet gecombineerd met de fiets, is een goed en sneller alternatief voor omrijden met de auto. Hoe meer mensen de auto laten staan, hoe minder druk en hoe minder de extra reistijd op de omleidingsroutes voor de mensen die geen alternatief hebben. Daarom kunnen de lijnbussen over een speciaal vrijgehouden rijstrook door de tunnel in de A29 of door de Tweede Heinenoordtunnel (altijd van zuid naar noord) die daarvoor tijdelijk geschikt is gemaakt in afstemming met Bevoegd Gezag, Tunnelveiligheidsbeambte en de Veiligheidsregio’s. Gebruik van Tweede Heinenoordtunnel kan namelijk alleen onder strikte randvoorwaarden.
Er zijn ook -soms kwetsbare- doelgroepen voor wie het extra vervelend is om geconfronteerd te worden met een langere reistijd. Denk aan mensen die reguliere, geplande medische zorg nodig hebben of speciaal (taxi)vervoer van mensen met een beperking van en naar een dagverblijf of school, thuiszorgverleners, enzovoort. Het is echter niet mogelijk om iedereen die binnen een bepaalde tijd ergens moet zijn een ontheffing te geven. De ontheffingen zijn alleen voor genoemde spoedritten in levensbedreigende situaties.
Met de verschillende (zorg)doelgroepen heeft Rijkswaterstaat specifieke afspraken gemaakt. Zo is bijvoorbeeld afgesproken om poliklinische bezoeken waar mogelijk slim te plannen (buiten de spits en idealiter zelfs buiten de afsluitingsperiode), telefonische consulten te overwegen of indien mogelijk de zorg op een andere locatie aan te bieden.
Doordat tijdig bekend is wanneer er afsluitingen zijn, kan iedereen hier zo goed mogelijk op anticiperen, en weten mensen wanneer ze moeten rekening houden met een extra reistijd.
We zien in de praktijk dat veel mensen rekeninghouden met de afsluitingen en hun reisgedrag hebben aangepast. Dat is heel fijn, vooral voor de mensen die die keuze niet hebben en afhankelijk zijn van een auto of taxi, want hierdoor zijn er minder auto’s op de weg en is de extra reistijd op de weg dus minder.
We willen iedereen die thuiswerkt of gekozen heeft voor de fiets of het ov bedanken en vragen dit nog even vol te houden.
-
Nee, dat kan helaas niet. Alleen voertuigen met een ontheffing, zoals nood- en hulpdiensten, kunnen in geval van spoed door de tunnel.
De meeste verloskundigen in de Hoeksche Waard hebben die ontheffing wel. Vraag het na als u een verloskundige heeft.
Heeft u geen verloskundige? Bel dan 112, want de nood- en hulpdiensten kunnen altijd door de tunnel in de A29 of door de Tweede Heinenoordtunnel.
-
We leiden doorgaand verkeer om via de rijkswegen; navigatiekaarten geven deze routes aan. Verkeer van en naar de Hoeksche Waard gaat via de N217. We willen mensen op het hart drukken om de aangegeven omleidingen te volgen.
Toch zijn er mensen die een andere weg nemen, waardoor sluipverkeer ontstaat. Samen met de andere wegbeheerders houden we de drukte op de sluipwegen in de gaten. Een aantal lokale wegen kunnen worden afgesloten, als sluipverkeer voor onveilige situaties zorgt. Zie ook onze pagina Hinder en maatregelen.
Ook waren er maatregelen in Moerdijk om sluipverkeer tegen te gaan. Lees daar meer over op de website van de gemeente Moerdijk.
-
Nee, dat kan helaas niet. De buis voor het landbouwverkeer zetten we in voor de lijnbussen en de nood- en hulpdiensten (met spoed).
Er mag vanwege de veiligheid ook maar 1 voertuig per keer in de tunnel zijn. Het is ook niet veilig om op de motor door de fietsbuis te gaan, zelfs niet met gepaste snelheid. Deze buis is al drukker, omdat de scooters daar nu ook doorheen gaan en meer mensen de fiets pakken om de files te vermijden.
Motoren moeten net als auto’s de omleidingen op het hoofdwegennet gebruiken. Motoren kunnen wel gratis met de pont bij tussen Nieuw-Beijerland en Hekelingen. Of dat een gunstige route is, is natuurlijk afhankelijk van uw herkomst en bestemming.
-
Tussen busstation Heinenoord en Rotterdam en Barendrecht reden op doordeweekse dagen pendelbussen. De frequentie van de bussen was afgestemd op het aantal bussen dat door de Tweede Heinenoordtunnel kan rijden.
In de Hoeksche Waard zelf en vanaf Goeree-Overflakkee werden de routes en de dienstregeling op doordeweekse dagen aangepast. Alle buslijnen reden naar Heinenoord Busstation en de bussen rijden vaker. Zo willen we het voor inwoners van Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee aantrekkelijk maken om het ov te gebruiken in plaats van de auto. In de weekenden reden de bussen volgens de normale dienstregeling.
Er reden 3 pendelbuslijnen rechtstreeks van en naar Heinenoord Busstation:
- Pendel A Rotterdam Zuidplein (metro RET)
- Pendel B Rotterdam Station Lombardijen (trein/tram RET)
- Pendel C Barendrecht Station (trein)
In de bussen kunt u ook in- en uitchecken met een contactloze betaalpas, creditcard of met de mobiele telefoon.
De bussen reden in ongeveer 20 minuten naar hun eindbestemming. Op de stations Rotterdam Zuidplein, Lombardijen en Barendrecht kon u overstappen op trein, metro, tram of andere bus.
Informatie over de exacte dienstregelingen is te vinden op www.connexxion.nl/renovatieheinenoordtunnel.
-
Tijdens de renovatie van de Heinenoordtunnel is er meer onderhoud aan de roltrappen en liften. Dit onderhoud moet storingen voorkomen. Met de storingsdienst zijn afspraken gemaakt om de oplostijd voor storingen te verkorten.
Als de Heinenoordtunnel dicht is, staan er bij de roltrappen en liften verkeersregelaars om u te begeleiden. Doen de liften en roltrappen het niet? Dan kunnen scooters en bromfietsers via de hellingbaan die ernaast ligt door het hek naar de naastgelegen fietsbuis.
Wanneer we de landbouwbuis tijdens afsluitingen van de Heinenoordtunnel inzetten voor bussen, wordt hiervoor een strook op de hellingbaan afgezet.
We voeren op dit moment groot onderhoud uit aan de liften en roltrappen van de Tweede Heinenoordtunnel.
-
De opritten blijven net zo lang open als de tunnel (dat is tot 22.00 uur of tot 00.00 uur).
De voorbereidingen van een afsluiting beginnen wel eerder. Dat wil zeggen dat de gele borden met de omleiding al voor een deel worden omgedraaid en (een deel van) de wegafzetting al wordt klaargezet. Het lukt namelijk niet om alles tegelijkertijd om te draaien of af te zetten. Dit kan verwarrend zijn, maar u kunt tot kort voor de daadwerkelijke afsluiting in principe langs de wegafzetting rijden die (al voor een deel) klaarstaat.
Omdat we niet precies aan kunnen geven wanneer de oprit exact is afgesloten, kunt u er het beter rekening mee houden met dat de opritten 15 minuten eerder dicht zijn.
De Kiltunnel is vanaf half uur voor een afsluiting tolvrij.
-
Tijdens de renovatie blijven de Hoeksche Waard en de regio altijd bereikbaar. Wel is er tijdens de afsluitingen sprake van hinder en extra vertragingen - zeker in de spits - omdat het verkeer dat normaal over de A29 rijdt, wordt omgeleid via omliggende wegen.
We hebben uiteraard goed nagedacht over maatregelen om de regio zo goed mogelijk bereikbaar te houden:
- De werkzaamheden worden in fasen en in verkeersluwe perioden (weekenden, nachten en vakantieperioden) uitgevoerd.
- Rijkswaterstaat heeft samen met de provincie Zuid-Holland, gemeenten en andere organisaties in de omgeving een bereikbaarheidsplan opgesteld. In dit plan staan maatregelen om de hinder zoveel mogelijk te beperken.
Maar om ervoor te zorgen dat het verkeer kan blijven rijden is meer nodig: 30.000 voertuigen per werkdag minder op de weg. Dit vraagt dus ook om uw inzet als weggebruiker, en de inzet van bedrijven, (zorg)instellingen en locaties waar veel bezoekers komen.
-
De oproep was en is bedoeld voor iedere weggebruiker die niet per se de weg op hoeft. Juist om de weg te ontlasten voor degenen die niet anders kunnen, zoals toeristen en dagjesmensen met bijvoorbeeld een caravan, maar ook nood- en hulpdiensten.
Toeristen en dagjesmensen moeten wel op de hoogte zijn van de afsluitingen en omleidingsroutes. Via de vakantieparken, hotels, VVV's, advertenties en social media informeren we deze doelgroep. Er is ook een website met informatie in 9 talen: A29roadworks.
-
Tijdens de renovatie en de afsluitingen blijft de regio bereikbaar, ook de bedrijven. Vindt u dat u schade lijdt, dan kunt u op de website van Rijkswaterstaat lezen wanneer u mogelijk recht hebt op schadevergoeding. Daar vindt u ook de formulieren waarmee u een schadeclaim kunt indienen.
-
Niet al het internationale vrachtverkeer in de Hoeksche Waard is doorgaand vrachtverkeer, sommigen hebben een bestemming in de Hoeksche Waard. Rijkswaterstaat begrijpt heel goed dat iedere buitenlandse vrachtwagen er voor het gevoel 1 te veel is. Om zoveel mogelijk te voorkomen dat chauffeurs die niet in de Hoeksche Waard moeten zijn hier ook niet komen zetten we verschillende maatregelen in:
- Er is een uitgebreid bebordingsplan met digitale route informatiepanelen boven de wegen (DRIPs).
- We leiden vrachtwagens al zo vroeg mogelijk richting de omleidingsroute. Zo wordt op de ring van Antwerpen het verkeer, veelal vrachtverkeer, middels DRIPs al via de A16 naar Rotterdam gestuurd.
- Er zijn duidelijke tunnelpictogrammen met kruis erdoorheen op de DRIP’s gezet (tunnel afgesloten).
- Alle gele borden zijn uitgebreid met, naast Nederlandse tekst ook Engelse tekst ‘A29 Heinenoordtunnel dicht/closed’ en ‘volg/follow A’.
- Bij afrit 22 Numansdorp zijn extra omleidingsborden geplaatst om een eventueel verdwaalde vrachtwagenchauffeur netjes terug te begeleiden de snelweg op.
- Diverse locaties in de Hoeksche Waard kunnen worden afgesloten om sluipverkeer te weren.
- De verkeerscentrale in Rhoon monitort het verkeer op de snelwegen. Bij een calamiteit kunnen zij verkeer via DRIPs omleiden/anders sturen of zelfs wegen dicht te zetten als het ergens heel druk dreigt te worden.
- We zetten ook in op (digitale) communicatie met berichten specifiek gericht op internationaal (vracht)verkeer.
- Via de website A29 Roadworks (website in 9 talen).
- Met Z-cards (in meerdere talen en met verwijzing naar de A29 Roadworks) verspreid via tankstations en wegrestaurants en uitgedeeld op parkeerplaatsen voor vrachtwagens.
- Via koepelorganisaties als Deltaliqs en TLN die hun eigen achterban informeren.
- Berichten via de havens van Rotterdam en Antwerpen.
Ondanks het hele pakket aan maatregelen is helaas niet te voorkomen dat een klein percentage van de vrachtwagenchauffeurs alle vooraf gegeven informatie en de omleidingsborden missen of negeren en alsnóg over de A29 de Hoeksche Waard inrijden.