A29

Haringvlietbrug (A29)

De Haringvlietbrug kruist het Haringvliet en is gelegen in de snelweg A29 tussen de Hoeksche Waard en het Hellegatsplein. De brug zorgt voor de verbinding van de Hoeksche Waard met Goeree Overflakkee en met Noord-Brabant.

Renovatie Haringvlietbrug

In januari 2023 zijn we gestart met de renovatie van het bewegende deel, de klep van de burg. Vanaf 1 januari tot de voltooiing van de renovatie kan de brug niet worden geopend voor de hoge scheepvaart. Van 9 juni tot en met tot 4 augustus is de brug afgesloten voor al het wegverkeer.

Meer informatie over de renovatie, de afsluitingen en wat we doen om de hinder te kunnen beperken en wat u zelf kunt doen om de files te vermijden vindt u op de projectpagina A29: renovatie Haringvlietbrug beweegbare deel.

Specificaties

De Haringvlietbrug is een ongeveer 1000 m lange vaste brug met een beweegbaar deel, een basculebrug. Op de brug ligt de snelweg met daarnaast een parallelbaan voor langzaam verkeer. De Haringvlietbrug is opengesteld in 1964 en was toen de langste verkeersbrug in Europa.

De brug is gebouwd door de NV Brugverbinding Goeree en Overflakkee en Hoekse Waard. Deze NV is opgericht door verschillende gemeentes in de regio. Tot in 1971 werd door de NV tol geheven om de brug af te betalen. In 1973 is de brug voor beheer en onderhoud overgedragen aan Rijkswaterstaat.

Vandaag de dag maken op een werkdag ongeveer 66.000 voertuigen gebruik van de brug. Op het Haringvliet kan scheepvaart tot 13 m onder het vaste deel van de brug door. Voor hogere schepen, met name pleziervaartuigen, wordt de brug geopend.

De Haringvlietbrug in meters

  • Lengte brug: 1222 m
  • Beweegbare deel: 35 m
  • Doorvaarhoogte vaste deel: ongeveer 13 m

Meer over renovatie bewegende deel

In augustus 2021 zijn tijdelijke maatregelen op de brug ingesteld, omdat klemmen van het brugdek lostrilden door het vele en zware verkeer dat over de burg rijdt. De maximumsnelheid is verlaagd naar 50 km/h en de rijbanen zijn versmald.

De klep van de Haringvlietbrug, het bewegingswerk en de technische installaties worden in 2023 vervangen. Door de renovatie blijven we de veiligheid van de brug en bereikbaarheid van de regio ook in de toekomst garanderen. In het najaar van 2023 is de renovatie klaar.

Actuele verkeersinformatie

Kijk voor actuele verkeersinformatie op de website Rijkswaterstaat Verkeersinformatie. Bekijk hier ook de geplande werkzaamheden op de A29.