A29

Haringvlietbrug (A29)

De Haringvlietbrug kruist het Haringvliet en is gelegen in de snelweg A29 tussen de Hoeksche Waard en het Hellegatsplein. De brug zorgt voor de verbinding van de Hoeksche Waard met Goeree Overflakkee en met Noord-Brabant.

Specificaties

De Haringvlietbrug is een ongeveer 1000 m lange vaste brug met een beweegbaar deel, een basculebrug. Op de brug ligt de snelweg met daarnaast een parallelbaan voor langzaam verkeer. De Haringvlietbrug is opengesteld in 1964 en was toen de langste verkeersbrug in Europa.

De brug is gebouwd door de NV Brugverbinding Goeree en Overflakkee en Hoekse Waard. Deze NV is opgericht door verschillende gemeentes in de regio. Tot in 1971 werd door de NV tol geheven om de brug af te betalen. In 1973 is de brug voor beheer en onderhoud overgedragen aan Rijkswaterstaat.

In 2023 is het beweegbare deel van de brug gerenoveerd en werden de klep, het bewegingswerk en technische systemen voor de bediening, bewaking en besturing vernieuwd. De bediening van de brug verhuisde naar de locatie bij de Volkeraksluizen.

Vandaag de dag maken op een werkdag ongeveer 66.000 voertuigen gebruik van de brug. Op het Haringvliet kan scheepvaart tot 13 m onder het vaste deel van de brug door. Voor hogere schepen, met name pleziervaartuigen, wordt de brug geopend.

De Haringvlietbrug in meters

  • Lengte brug: 1222 m
  • Beweegbare deel: 35 m
  • Doorvaarhoogte vaste deel: ongeveer 13 m

Actuele verkeersinformatie

Kijk voor actuele verkeersinformatie op de website Rijkswaterstaat Verkeersinformatie. Bekijk hier ook de geplande werkzaamheden op de A29.