Eems-Dollard: onderdeel van de Waddenzee

De Eems-Dollard is een beschermd natuurgebied in de oostelijke Waddenzee. Het gebied vormt de verbinding tussen de rivier de Eems en de Noordzee. Zoet rivierwater en zout zeewater komen hier samen. Aan de Eems-Dollard liggen belangrijke Nederlandse en Duitse havens. Ook is het gebied een belangrijke vaarverbinding.

Estuarium

De overgang tussen zoet- en zoutwater noemen we een estuarium. Het Eems-Dollard-gebied is, samen met de Westerschelde, een van de 2 overgebleven open estuaria in Nederland. Het estuarium vormt een belangrijk onderdeel van de Waddenzee en is een Natura 2000-gebied.

Uniek karakter

De invloed van het getij zorgt voor verschillende karakteristieken in het estuarium. Zeewaarts vanaf de Eemshaven vind je diepe zandige geulen en droogvallende wadplaten. Het gebied richting de Dollard heeft ook ondiepe geulen. De kust en de platen zijn hier slibrijk.

Gemeenschappelijk gebied

Het Eems-Dollard estuarium is gelegen in het noordoosten van Nederland, op de grens met Duitsland. De grens is niet officieel vastgelegd, omdat er een meningsverschil bestaat over het exacte verloop. Daarom zijn er in verschillende verdragen afspraken gemaakt over hoe om te gaan met het gemeenschappelijk gebied.

Samenwerking

Andere beheerders in het Nederlandse gebied zijn bijvoorbeeld het Groninger Landschap, de aanliggende gemeenten, provincie Groningen, Natuurmonumenten en particuliere eigenaren. Bij veel zaken wordt nauw samengewerkt. Het meest bekende samenwerkingsverband is Eems-Dollard 2050 (ED2050). In dit programma werken overheden, bedrijven en natuur- en milieuorganisaties samen aan natuurherstel van de Eems-Dollard.

Menselijke invloed

De mens heeft door de jaren heen het estuarium erg beïnvloed. Bijvoorbeeld door het aanleggen van dijken, polders en dammen. Door het regelmatig baggeren van de vaargeul blijven de havens van Eemshaven, Delfzijl en Duitsland bereikbaar.

De Eemshaven en de haven bij Emden zijn groot en belangrijk. Steeds grotere schepen varen naar deze havens toe. De geulen worden daarvoor op de juiste diepte gebaggerd. Rijkswaterstaat (en onze Duitse equivalent WSA) baggeren de vaargeul. De havenbedrijven houden hun havens zelf op diepte.

Door deze menselijk ingrepen is de natuurkwaliteit van het estuarium flink achteruitgegaan. Voor een aantal planten en dieren is het water te troebel geworden, doordat veel ‘zwevend slib’ niet kan bezinken.

Natuurwaarden

Er is nog steeds een grote verscheidenheid aan leven. Zo leven er veel bodemdieren, vissen, vogels en zeehonden. Maar de zeegrasvelden en mosselbanken in de Eems-Dollard zijn sinds het begin van de 21e eeuw sterk achteruit gegaan. Ook zijn verschillende vogelsoorten in aantal afgenomen.

We zijn verantwoordelijk voor het opstellen van het Natura 2000-beheerplan voor de Waddenzee, waarvan de Eems-Dollard onderdeel uitmaakt. In een Natura 2000-beheerplan staat beschreven hoe de natuur zich ontwikkelt en welke maatregelen genomen kunnen worden om deze te verbeteren.

Daarom zetten we ons samen met andere beheerders in het gebied in om deze natuurwaarden te behouden en tegelijkertijd de havens zo goed mogelijk bereikbaar te houden.

Vlogs Eems-Dollard

Alle samenwerkende partijen hebben ook meegewerkt aan een serie van vlogs over de Eems-Dollard. Bekijk de compilatievlog op YouTube.

Publieksvriendelijke Samenvatting Supplement Beheerplan N2000

Op de website Platform Participatie kunt u informatie over de Publieksvriendelijke Samenvatting Supplement Beheerplan N2000 vinden.

Podcast de Kleirijperij

Wist u dat we slib uit de Eemsmonding halen en dat hergebruiken in de strijd tegen de zee? En een dubbele dijk bouwen in Oost-Groningen om ons land veilig te houden? Luister mee in deze podcast.

Anders omgaan met slib

Botte Jellema neemt in deze podcast een kijkje bij de Kleirijperij in het Eems-Dollardgebied.

Nieuws