Zeeland: onderhoud slijtlagen bruggen

Waarom

  • Om de bruggen in goede conditie te houden, vervangen we de slijtlagen van de brug over Krammersluizen en de bruggen van de Bergse Diepsluis, de Zandkreeksluis, de Grevelingensluis.
  • Ongeveer eens in de 12 jaar is het nodig om de slijtlaag te vervangen.

Hoe

verwijderen oude slijtlagen, inspecteren en eventueel repareren onderlaag, aanbrengen nieuwe slijtlaag en markering

Heb ik last van de werkzaamheden?

Wegverkeer

Tijdens de werkzaamheden zijn de bruggen afgesloten voor het verkeer. Waar mogelijk leiden we het verkeer om via een omweg of parallelweg.

Scheepvaart

Het vaarwegverkeer is tijdens de werkzaamheden volledig gestremd, met uitzondering van de werkzaamheden aan de fietsbrug van de Grevelingensluis.

Scheepvaart hoger dan 13,5 m kan tijdens de werkzaamheden aan de Krammerbrug niet passeren en moet daardoor omvaren.

Meer over hinder en maatregelen

Slijtlagen beweegbare bruggen Zeeland

(Een sluis vanuit de lucht.) PAUL VAN WESTEN: Ik loop hier op de Bergse Diepsluis, een sluis in de Oesterdam, die het water van de Oosterschelde verbindt met het Schelde-Rijnkanaal. Ongeveer eens in de twaalf jaar vervangen we de slijtlaag van de brug. LEVENDIGE MUZIEK (Een auto rijdt de brug over. Van Westen hurkt neer op het wegdek.) Een slijtlaag bestaat uit asfalt en meerdere lagen daaronder. Dat zien we heel duidelijk op deze slijtageplek. Om de slijtlaag te vervangen, doorlopen we verschillende stappen. We verwijderen barriers en vangrail. We zetten de werktent neer en schermen draaipunten goed af, zodat er geen vuil in komt. We verwijderen de bestaande slijtlaag. We inspecteren en herstellen de ondergrond. We brengen een nieuwe slijtlaag en markering aan. En we plaatsen barriers en vangrail weer terug. (Van Westen kijkt naar het langsrijdende verkeer.) DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT VERDER De brug over de Bergse Diepsluis is een van de zeven bruggen in Zeeland die we voorzien van een nieuwe slijtlaag. Dit onderhoud gaan we dit jaar en in 2025 ook uitvoeren bij de bruggen van de Grevelingensluis bij Bruinisse, de bruggen van de Zandkreeksluis bij Goes en de brug over de Krammersluizen. De werkzaamheden kunnen flinke impact hebben op de bereikbaarheid van de omgeving. Zo kunnen we het onderhoud alleen uitvoeren wanneer de brug naar beneden staat, en dat veroorzaakt hinder, voor scheepvaart én voor wegverkeer. Het aanbrengen van de slijtlaag is ook zeer weersgevoelig: het mag niet te koud zijn en ook niet te vochtig. Daarom kan een nieuwe slijtlaag op deze bruggen alleen in de periode tussen april en september worden aangebracht. We kijken altijd met onze aannemer hoe we de hinder zo veel mogelijk kunnen beperken. Soms kunnen we verkeer omleiden via een bypass of parallelweg, maar die mogelijkheid hebben we niet overal. Dan kan het zo zijn dat je wat verder moet omrijden of dat de vaarweg gestremd is. We voeren dit onderhoud op korte termijn uit

Wanneer

Klaar: 2025
Maandag 16 september - zondag 29 september 2024

Vervangen slijtlaag Grevelingenbrug (N59)

Maandag 16 september - zondag 29 september 2024

Vervangen slijtlaag Oosterscheldebrug Zandkreeksluis (N256)

Maandag 14 april - zondag 27 april 2025

Vervangen slijtlaag Grevelingensluis Ysere Ryve (parallelweg N256)

Deze planning kan nog veranderen.

Bekijk de hele planning en aanpak

Nieuws