Nieuwsbericht

Start vaarseizoen 2022: vaarwegbeperking Coenbrug

Gepubliceerd op: 1 april 2022 - Laatste update: 28 februari 2023, 14:35

Vaarseizoen 2022 staat in de startblokken en dit betekent dat het weer drukker gaat worden op het water. Graag wijzen wij vaarweggebruikers erop dat de vaarwegbeperking bij de Coenbrug nog steeds van kracht is.

De Coenbrug (A8) wordt niet bediend. Kan uw boot onder de brug door? De maximale vaarhoogte onder de verschillende bruggaten van de Coenbrug vindt u op de website van Vaarweginformatie.

Schade

Op 4 mei 2021 is er een storing opgetreden aan de Coenbrug over de Zaan, waarbij er ernstige schade is ontstaan aan de bewegende delen van de brug. Daardoor kan de brug sindsdien niet meer geopend worden voor de scheepvaart.

Omleidingen

Voor scheepvaartverkeer dat niet onder de brug door past, zijn er op dit moment de volgende omleidingsroutes in beide richtingen:

  • Den Helder – Noordzee
  • Den Helder – Waddenzee – IJsselmeer (via Stevinsluizen) – Markermeer
  • Zeil- en motorboten (klasse BZM) kunnen via de Nauernasche Vaart varen.

Ook wanneer u de omvaarroutes gebruikt, raden wij vaarweggebruikers aan goed voorbereid het water op te gaan door de website van Vaarweginformatie te checken. Hier kunt u op basis van vaarweg (bijvoorbeeld Nauernasche Vaart) of op basis van individuele bruggen/sluizen vinden of er beperkingen zijn.

Herstel

Op welke wijze de brug hersteld gaat worden, wordt momenteel onderzocht. Of dit een tijdelijk herstel van de brug wordt of een vervanging/renovatie is op dit moment nog niet besloten. Het is daarom nog niet bekend wanneer de brug weer bediend kan worden.

Wanneer er meer nieuws is over de uitkomsten van de inspecties en onderzoeken, delen wij dit met u.