A12: renovatie IJsselbruggen

Waarom

  • De A12 is een belangrijke achterlandverbinding van en naar Duitsland.
  • Ook voor regionaal verkeer rondom Arnhem en de Liemers is de A12 van groot belang.
  • Sinds 2017 is bekend dat de 2 stalen IJsselbruggen in de A12 richting Duitsland toe zijn aan renovatie en versterking.
  • Van eind 2022 tot 2026 worden de 2 stalen A12 IJsselbruggen gerenoveerd.
  • Na de renovatie zijn de bruggen weer 30 jaar vrij van groot onderhoud.

Alle doelen en resultaten

Hoe

laswerkzaamheden aan de onderzijde van de stalen bruggen

Heb ik last van de werkzaamheden?

Het verkeer maakt tijdens de renovatie gebruik van de bruggen waaraan niet wordt gewerkt en ondervindt weinig extra hinder.

Meer informatie over hoe u anders kunt reizen op het traject A12 Arnhem - Duitse grens? Kijk op de website A12 slim reizen.

Alles over hinder en maatregelen

Wanneer

Klaar: 2026
2026

Buitenste brug gereed

Verwacht einde renovatie

Bekijk de hele planning

Deze planning kan nog veranderen.

Video: Inspecties A12 IJsselbruggen

In 2022 starten we met de renovatie van de stalen IJsselbruggen in de snelweg A12. De stalen bruggen zijn toe aan renovatie. Tot einde renovatie voeren we regelmatig inspecties uit in het kader van veiligheid.

Inspecties A12 IJsselbruggen.[Kaart van Nederland met locatiepointer in beeld] Vanaf 2022 start de renovatie van de stalen IJsselbruggen in de A12. [Verkeersbord werk aan de weg in beeld] Ten oosten van Arnhem kruist de A12 de IJssel. [Kaart van rivierkruising met locatiepointer in beeld] A12 IJsselbruggen ten oosten van Arnhem.[Inzoom op bruggen] Een betonnen brug voor verkeer richting Utrecht,[Highlight betonnen brug] en twee stalen bruggen voor verkeer richting Duitsland. [Highlight op stalen bruggen] De stalen bruggen zijn toe aan renovatie. [inspecteurs onder de brug aan het werk op een mobiele kraan] Dit start vanaf 2022.Tot die tijd: regelmatig inspecties, omdat veiligheid voorop staat. [inspecteurs onder de brug aan het werk en details van de brug] We gebruiken de stalen bruggen nu om-en-om, zo voorkomen we extra slijtage en kan het verkeer veilig gebruik blijven maken van deze bruggen. [verkeer rijd over de bruggen, boot vaart onder de brug door] Meer informatie? Kijk op www.rws.nl/A12IJsselbruggen Een productie van Rijkswaterstaat ©2020

Werken volgens twee-fasenaanpak

De renovatie van de IJsselbruggen gebeurt op een vernieuwende manier: volgens de twee-fasenaanpak. Rijkswaterstaat en Savera IJsselbruggen maken samen het ontwerp én voeren het werk samen uit. Hierdoor verloopt de renovatie voorspelbaarder. 

Meer informatie over deze werkwijze leest u op de website van Vitale infrasector.

Nieuws