Video's

Op deze pagina vindt u video's over de renovatie van de IJsselbruggen in de A12.

Lassen van versterkende balken onder A12 IJsselbruggen

Deze video geeft een kijkje achter de schermen van de renovatie van de A12 IJsselbruggen. Het grootste deel van de werkzaamheden speelt zich af onder de bruggen en zijn daardoor vaak niet zichtbaar zijn vanaf de weg. Een belangrijk onderdeel van de renovatie is het versterken van de brug met 1,9 km extra stalen balken en het verbeteren van ruim 1.000 lasverbindingen. In deze video geven we een beeld van deze laswerkzaamheden. De gehele renovatie van de bruggen is in 2026 klaar.

LEVENDIGE MUZIEK TOT HET EIND VAN DE VIDEO (Beeldtitel: Staal en vonken. Lassen van versterkende balken onder A12 IJsselbruggen. Luchtbeelden van een brug waar verkeer over rijdt.) (Onder de brug zijn mensen in oranje veiligheidskleding aan het werk. Met een kraan takelen ze een lange metalen balk op een kar.) (Ze leggen de balk op een gele constructie met rollen die aan de onderkant van de brug is bevestigd. Langzaam rollen ze de balk naar de juiste plek.) (De balk hangt aan metalen kettingen. Een man met een gele helm stelt de kettingen bij zodat de balk precies even hoog komt te hangen als de balk ervoor. Het geheel wordt vastgezet met klemmen.) (Oranje vonken spatten in het rond terwijl een man met een slijpschijf aan de balk werkt. Daarna stelt de man een machine in op de balk.) (Even later zet hij een lasmasker op en schakelt het lasapparaat in. Meteen verschijnt er een felwit licht. De man zit op een krukje naast de balk. Rook krinkelt langs de onderkant van de balk en het lasmasker van de man.) (Boven het hoofd van de man hangt een brede buis, die is verbonden aan een afzuigmachine even verderop. De man is nog steeds aan het lassen. Het vizier van z'n lashelm is pikzwart. Het laslicht heeft lange stralen, als een zon.) (Als de man klaar is, loopt er boven de balk een fijne lasnaad. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op www.rws.nl/a12ijsselbruggen. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2023.)

Ontruiming bouwplaats A12 IJsselbruggen uit voorzorg tegen overstroming uiterwaard

Vanwege het hoge water in de IJssel en het kwelwater in de uiterwaarden is de bouwplaats in december 2023 tijdelijk ontruimd. De aannemer houdt er in zijn planning rekening mee dat dit enkele keren per jaar gebeurt. In deze timelapse video zie je hoe de keten, de containers en het materiaal met opleggers worden weggehaald van de bouwplaats. 

(Beeldtitel: Ontruiming bouwplaats uit voorzorg tegen overstroming uiterwaard. Luchtbeelden van een brug waar verkeer over rijdt.) RUSTIGE MUZIEK TOT HET EIND VAN DE VIDEO (Naast de brug ligt een terrein waar grote containers staan. Mensen in oranje veiligheidskleding verzamelen rode en witte plastic hekken, die ze op pallets stapelen.) (Een vrachtwagen met een kraan en een open laadbak rijdt het terrein op. De kraan takelt containers en bouwmateriaal op de laadbak waarna de vrachtwagen wegrijdt en weer terugkomt.) (Een geel met groene container hangt aan de kraan en wordt heel secuur op de laadbak gezet. Onder de brug ligt een veld dat steeds verder onder water komt te staan. Intussen worden de laatste containers opgeladen.) (Een vrachtwagen vertrekt met een grote, groene container. Meteen erachter volgt een tweede vrachtwagen met kleinere containers. Ze rijden over een landweg, parallel aan de snelweg.) (Het terrein is ontruimd. Witte parkeervakken geven aan waar vroeger auto's stonden. Verkeer raast over de snelweg op de brug. De groene velden aan weerszijden van de brug stromen langzaam onder.) (Luchtbeelden van de brug en de rivier die buiten haar oevers is getreden. Ook een deel van de bouwplaats staat onder water.) (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op www.rws.nl/a12ijsselbruggen. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2023.)

Animatie renovatie IJsselbruggen

Tijdens de renovatie worden de A12 IJsselbruggen versterkt, verbeterd en onderdelen vernieuwd. Deze werkzaamheden vinden vooral plaats onder de bruggen en zijn vanaf de weg meestal niet zichtbaar. In onderstaande animatie laten we zien hoe het renovatieproces precies in zijn werk gaat.

VOICE-OVER: De twee stalen A12-IJsselbruggen bij Arnhem krijgen een flinke opknapbeurt. In 2022 is Rijkswaterstaat samen met Savera IJsselbruggen gestart met deze werkzaamheden. De zestig jaar oude bruggen zijn namelijk toe aan renovatie en versterking. (Een animatie.) We renoveren eerst de middelste stalen brug en daarna de buitenste stalen brug. We gaan de bruggen versterken, verbeteren en onderdelen vernieuwen. We verdelen elke brug in twaalf werkvelden en voeren werkzaamheden per veld uit. Deze werkzaamheden vinden vooral plaats onder de bruggen en zijn vanaf de weg meestal niet te zien. Tijdens de renovatie bouwen we steigers om onder de brug en boven het water te kunnen werken. Om de steigers plaatsen we een tent. In deze afgesloten ruimtes kunnen de werkzaamheden aan de staalconstructie veilig worden uitgevoerd. Ook voorkomen we zo dat de vrijkomende stoffen in de omgeving terechtkomen. Het staal wordt gestraald om vuil en oude verflagen te verwijderen. Na het stralen verbeteren we de lasverbindingen, op maar liefst duizend plekken. En we versterken de bruggen met 1,9 kilometer stalen balken. Het staal wordt opnieuw gestraald, zodat het brandschoon is. Hierna brengen we een verflaag aan om het staal extra te beschermen. Als de werkzaamheden klaar zijn, demonteren we de steigers. Deze stappen herhalen we onder de hele lengte van de bruggen. Dit doen we twaalf keer per brug. Naast het versterken, vernieuwen we twee steunpunten en 2,4 kilometer inspectiepaden. In 2026 is de renovatie klaar. De bruggen zijn dan weer dertig jaar vrij van groot onderhoud. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op www.rws.nl/a12ijsselbruggen. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2023.) LEVENDIGE MUZIEK TOT HET EIND VAN DE VIDEO

Timelapse: bouw hangsteigers onder de A12 IJsselbruggen

In deze timelapse ziet u de bouw van de hangsteigers voor de renovatie van de A12 IJsselbruggen. Eind 2022 zijn we gestart met de versterking van de 2 stalen bruggen bij Arnhem. In 2024 is de eerste brug gereed. Volgens de planning is de renovatie in 2026 klaar.

LEVENDIGE MUZIEK TOT HET EIND VAN DE VIDEO (Een vlag met: Veilig boven de IJssel. Beeldtitel: Steigers boven de IJssel. A12 IJsselbruggen.) (Een kraan tilt een rek met stalen steigerpijpen op. Vlak onder de brug gebaart een man dat het rek nog een stukje omhoog moet. Een andere man controleert of een pijp waterpas ligt.) (Versnelde beelden tonen de bouw van een steiger die aan de onderkant van de middelste stalen IJsselbrug komt te hangen.) (Terwijl meerdere steigerbouwers druk aan het werk zijn, rijdt het verkeer over de buitenste brug onverstoorbaar verder.) (De steigerbouwers werken hoog boven de IJssel en zitten met een vallijn vast aan de stalen buizen van de steiger. Onder hen vaart een binnenschip door het water.) (Een van de bouwers bevestigt de haak van z'n vallijn aan een buis en klopt met z'n hamer op een metalen steigerplank.) (Versnelde beelden tonen dat zowel aan de linker- als aan de rechterkant van de middelste IJsselbrug een hangsteiger wordt gebouwd. Een bord aan een van de steigers geeft aan dat de maximale doorvaarthoogte 3,40 meter is.) (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op www.rws.nl/a12ijsselbruggen. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2022.)

Inspecties A12 IJsselbruggen

In 2022 zijn we gestart met de renovatie van de stalen IJsselbruggen in de snelweg A12. Tot einde renovatie voeren we regelmatig inspecties uit in het kader van veiligheid.

Inspecties A12 IJsselbruggen.[Kaart van Nederland met locatiepointer in beeld] Vanaf 2022 start de renovatie van de stalen IJsselbruggen in de A12. [Verkeersbord werk aan de weg in beeld] Ten oosten van Arnhem kruist de A12 de IJssel. [Kaart van rivierkruising met locatiepointer in beeld] A12 IJsselbruggen ten oosten van Arnhem.[Inzoom op bruggen] Een betonnen brug voor verkeer richting Utrecht,[Highlight betonnen brug] en twee stalen bruggen voor verkeer richting Duitsland. [Highlight op stalen bruggen] De stalen bruggen zijn toe aan renovatie. [inspecteurs onder de brug aan het werk op een mobiele kraan] Dit start vanaf 2022.Tot die tijd: regelmatig inspecties, omdat veiligheid voorop staat. [inspecteurs onder de brug aan het werk en details van de brug] We gebruiken de stalen bruggen nu om-en-om, zo voorkomen we extra slijtage en kan het verkeer veilig gebruik blijven maken van deze bruggen. [verkeer rijd over de bruggen, boot vaart onder de brug door] Meer informatie? Kijk op www.rws.nl/A12IJsselbruggen Een productie van Rijkswaterstaat ©2020

Video: animatie van verkeersaanpassingen in 2020

Vanaf 2022 starten de werkzaamheden aan de IJsselbruggen in de A12 ten oosten van Arnhem. In 2020 zijn al verkeersmaatregelen genomen om verslechtering van de stalen bruggen tegen te gaan. Het verkeer kan ook tijdens de renovatie in beide richtingen vlot en veilig over de IJsselbruggen blijven rijden.

Verkeersaanpassingen IJsselbruggen A12 in 2020 [Kaart van Nederland met locatiepointer in beeld] Vanaf 2022 starten er werkzaamheden aan de IJsselbruggen in de A12. [Verkeersbord werk aan de weg in beeld] In 2020 zijn al belangrijke verkeersaanpassingen nodig. [Kaart van Nederland met locatiepointer in beeld] Ten oosten van Arnhem kruist de A12 de IJssel. [Inzoom op locatie] Deze kruising bestaat uit drie bruggen. [Inzoom op bruggen] Een betonnen brug met 4 rijstroken voor verkeer richting Utrecht. [Highlight betonnen brug] En twee stalen bruggen met 4 rijstroken voor verkeer richting Duitsland. [Highlight op stalen bruggen] Over deze stalen bruggen rijden dagelijks 62.000 voertuigen, waarvan 10.000 vrachtwagens. [Voertuigen in beeld] Uit onderzoek blijkt dat de draagkracht van de stalen bruggen achteruit gaat. [Vergrootglas op brug gericht] De bruggen zijn veilig. Rijkswaterstaat neemt maatregelen om verslechtering te voorkomen. [Checkvinkje in beeld] Daarom gebruiken we vanaf 2020 afwisselend één van de twee stalen bruggen. [Uitzoom naar locatie en kalender 2020] Zo ontzien we deze stalen bruggen. [Kalender verdwijnt uit beeld] Wat betekent dit voor de verkeerssituatie? [Inzoom op de bruggen] We verdelen het verkeer anders over de drie bruggen. [Inzoom naar rijstroken op de bruggen] Er zijn straks 3 rijstroken richting Utrecht. [Rijstroken verschuiven] En 4 richting Duitsland. [Rijstroken verschuiven. Verkeersstromen nieuwe situatie.] De snelweg blijft open en alle op- en afritten blijven in gebruik. [Afslag 27 Westervoort bereikbaar in beeld] De maximale snelheid wordt 90 km/h. [Verkeersbord 90 km/h in beeld] Zo rijdt het verkeer de komende jaren vlot en veilig over de IJsselbruggen en blijft de regio goed bereikbaar. [Overzichtsbeeld bruggen] Meer info? Kijk op www.rws.nl/A12IJsselbruggen Een productie van Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 2019.

Inspection A12 IJsselbridges

Inspections of the A12 bridges over the River IJssel. In 2022, renovation will start on the A12 bridges over the River IJssel. Until renovation is finalized, in 2026, regular inspections are carried out.

Inspections of the A12 bridges over the River IJssel. In 2022, renovation will start on the A12 bridges over the River IJssel. East of Arnhem, the A12 motorway crosses the River IJssel. A12 bridges over the River IJssel east of Arnhem. One concrete bridge for Utrecht-bound traffic, and two steel bridges for Germany-bound traffic. Renovation of the steel bridges is necessary. This will start in 2022. Until then: regular inspections, because safety comes first. Only one of the two steel bridges is in use at any one time, this prevents further deterioration and allows traffic to continue using the bridges safely. For more information, check www.rws.nl/A12IJsselbruggen A Rijkswaterstaat production ©2020

Changes to the traffic situation on the A12 bridges

Work will commence on the A12 bridges over the River IJssel east of Arnhem in 2022. In 2020 major changes have already been made to the traffic situation. Studies concluded that the load capacity of the 2 steel bridges is deteriorating. The bridges remain safe.

Rijkswaterstaat is actively taking measures to prevent further deterioration. What does this mean for the traffic situation? From 2020 traffic is directed over the 3 bridges differently. There are 3 Utrecht-bound lanes. And 4 Germany-bound lanes. The motorway will remain open, as will all slip roads. The speed limit is temporarily set at 90km/h.

Changes to the traffic situation on the A12 bridges over the River IJssel in 2020. Work will commence on the A12 bridges over the River IJssel in 2022. But major changes already need to be made to the traffic situation in 2020. East of Arnhem, the A12 motorway crosses the River IJssel. This section of the motorway consists of three bridges. One concrete bridge with 4 lanes for Utrecht-bound traffic. And two steel bridges with 2 lanes each for Germany-bound traffic. 62,000 vehicles cross these steel bridges every day, including 10,000 lorries. Studies have shown that the load capacity of the steel bridges is deteriorating. The bridges are safe. Rijkswaterstaat is simply taking measures to prevent further deterioration. From 2020 therefore, only one of the two steel bridges will be in use at any one time. This will reduce the strain on these steel bridges. What does this mean for the traffic situation? Traffic will be directed over the three bridges differently. There will be 3 Utrecht-bound lanes. And 4 Germany-bound lanes. The motorway will remain open, as will all slip roads. The speed limit will be 90km/h. This will keep traffic moving swiftly and safely over these bridges during the next few years and ensure easy access to the region. For more information, check www.rws.nl/A12IJsselbruggen A Rijkswaterstaat production, copyright 2019.