IJssel

IJssel

De (Geldersche) IJssel is een aftakking van de Rijn. De rivier loopt van Westervoort (bij Arnhem) via Zutphen, Deventer, Kampen en het Ketelmeer naar het IJsselmeer.

Kenmerken IJssel

 • Lengte: 127 km
 • Breedte: 70 - 140 m
 • Diepte: -3,20 NAP

Projecten op de IJssel

IJssel: onderhoud Molenbrug bij Kampen

In 2021 plegen we noodzakelijk onderhoud aan de Molenbrug. Zo stroomt het verkeer in de regio ook in de toekomst vlot en veilig door via de N764.

Oost-Nederland: onderhoud van rivieren en kanalen

De rivieren en kanalen in Oost-Nederland moeten goed bevaarbaar blijven. Daarom voeren we onderhoud uit.

Boven-IJssel: voorgenomen aanleg overnachtingshaven Giesbeek-Valeplas

We leggen een nieuwe haven aan, omdat er te weinig overnachtingsplaatsen zijn voor binnenvaartschippers op de Boven-IJssel.

Feiten over de IJssel

 • Lang is gedacht dat de IJssel ontstond rond 12 v. Chr. toen de Romeinse veldheer Drusus de Rijn met de Oude IJssel verbond. Het kanaal heette de Fossa Drusiana. Onderzoek van Wageningen University laat zien dat de rivier waarschijnlijk jonger is en pas in de vroege Middeleeuwen water kreeg uit de Rijn.
 • De IJssel is jaarlijks op de laatste zondag van september het toneel van de Veluwerally. Met honderden deelnemers is dit een van de grootste kanotochten van Nederland.

IJsselbrug

Nieuws over de IJssel

 • Planning overnachtingshaven Giesbeek aangepast

  Nieuwsbericht 29 oktober 2020
  Door het wegvallen van de PAS-regeling moet Rijkswaterstaat de plannen en vergunningaanvragen voor de nieuwe overnachtingshaven bij Giesbeek aanpassen. Dit kost...
 • Baggeren om te kunnen varen

  Interview 9 september 2020
  Dagelijks voert Rijkswaterstaat onderhoud uit aan de vaarwegen. Zo blijven de rivieren en kanalen goed bevaarbaar en blijft de waterhuishouding op orde.
 • Afvoer van rivieren laag maar voldoende

  Nieuwsbericht 18 augustus 2020
  De neerslag in het weekend van 15 en 16 augustus 2020 heeft lokaal het grondwaterpeil aangevuld. Op verschillende plaatsen in Nederland was zelfs sprake van...

Naar al het nieuws

Zie ook