Oude Maas: renovatie Spijkenisserbrug

Waarom

 • De Spijkenisserbrug, over de Oude Maas en in de Groene Kruisweg, is gebouwd in 1978.
 • De brug is voor zowel wegverkeer als (zee)scheepvaart belangrijk.
 • De asfaltlaag op de hefdelen van de brug is aan vervanging toe. Er zitten gaten in het wegdek en het asfalt mist de benodigde stroefheid.
 • Ook de technische installaties en systemen van de brug zijn toe aan vervanging.
 • Door de renovatie blijft de Spijkenisserbrug ook in de toekomst veilig en beschikbaar.

Alle doelen en resultaten

Hoe

vernieuwen asfaltlaag en alle technische installaties en systemen

Heb ik last van de werkzaamheden?

Ja, de werkzaamheden in 2024 en 2025 veroorzaken hinder voor zowel weg- als scheepvaartverkeer. Om veilig te kunnen werken, sluiten we de brug soms (gedeeltelijk) af of stellen deze buiten bedrijf. Hierdoor is de brug meerdere keren niet of beperkt beschikbaar.

We nemen maatregelen om de hinder te beperken. Pas waar mogelijk uw reisgedrag aan. Zo zorgen we samen voor minder hinder, ook voor mensen die afhankelijk zijn van de auto.

Meer over hinder en maatregelen

Wanneer

Klaar: december 2025
April - mei 2024

Asfaltwerkzaamheden hefdelen brug

Afsluiting voor wegverkeer:

 • zaterdag 13 april 22.00 tot en met maandag 13 mei 20.00 uur

Fiets- en voetpad blijft open

Mei 2024

Regulier onderhoud

Nachtafsluitingen voor al het verkeer:

 • 27 tot en met 31 mei

Fiets- en voetpad blijft open

November - december 2024

Start vervanging technische installaties en systemen. Weekendafsluitingen voor wegverkeer:

 • 8 tot en met 11 november
 • 15 tot en met 18 november
 • 22 tot en met 25 november
 • 29 november tot en met 2 december
 • 6 tot en met 9 december

Fiets- en voetpad blijft open

Deze planning kan nog veranderen.

Bekijk de hele planning

Brugafsluiting 13 april - 13 mei 2024

Rijkwaterstaat voert in april en mei 2024 asfaltwerkzaamheden uit aan de Spijkenisserbrug tussen Hoogvliet en Spijkenisse. De brug is dan 4 weken dicht voor wegverkeer. Houd in deze periode rekening met grote verkeershinder.

[Titel] Werkzaamheden Spijkenisserbrug [Menno Kamp, omgevingsmanager] Rijkwaterstaat voert van half april tot half mei werkzaamheden uit aan de Spijkenisserbrug. De brug is dan vier weken dicht voor wegverkeer. Voor fietsers en voetgangers is de brug wel gewoon open. Reis je deze periode met de auto? Hou dan rekening met extra drukte en een langere reistijd. Door slijtage zitten er gaten in het asfalt van de Spijkenisserbrug. Zoals je hier ziet is het echt nodig om het asfalt te vervangen. Hiermee zorgen we ervoor dat het verkeer veilig over de brug kan blijven rijden. Al het oude asfalt gaat eraf, tot op het staal. We controleren het staal op kleine scheurtjes, en we repareren die waar nodig door ze dicht te lassen. En als de brug dan toch dicht is renoveren we de voegovergangen en passen deze aan. Daarna brengen we een nieuwe, lichtere kleur asfalt aan op de brug. Samen met de aangepaste voegovergangen zorgt dit ervoor dat de brug beter bestand is tegen uitzetting op warme zomerdagen. Hierdoor hoeft de brug niet meer gekoeld te worden als het heet is. Al met al is dit een intensieve klus waar we vier weken mee bezig zijn. In die periode is de brug dus afgesloten voor het wegverkeer. Maar goed om te weten: het fiets- en voetpad blijft wél gewoon open. Ga je tijdens deze afsluiting de weg op? Dan word je omgeleid via de Hartelbrug en Botlekbrug. Hoe vervelend ook, het omrijden kan voor extra reistijd zorgen, zeker op drukke momenten zoals in de spits. Hou er dan ook rekening mee dat je 30 tot 60 minuten langer onderweg kan zijn. Hoe voorkom je dat je deze periode vaker in de file staat? Probeer buiten de spits te rijden wanneer het wat minder druk is. Of pak de metro, de fiets. Of als het even kan, probeer thuis te werken. Want er zijn altijd mensen die wél afhankelijk zijn van de auto. Wil je meer weten over de Spijkenisserbrug en de werkzaamheden die er nog aankomen in het najaar? Kijk dan op www.rijkswaterstaat.nl/spijkenisserbrug [Eindleader] Meer weten? www.rijkswaterstaat.nl/spijkenisserbrug Een productie van Rijkswaterstaat 2024

Digitale nieuwsbrief renovatie Spijkenisserbrug

Wilt u op de hoogte blijven van de renovatie van de Spijkenisserbrug, de maatregelen en alternatieven om de hinder te beperken en de voortgang van de renovatie? Meld u zich dan aan voor de digitale nieuwsbrief.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Documenten

Renovatie Hartelbrug

In de zomer van 2024 renoveert de provincie Zuid-Holland ook de Hartelbrug. Deze renovatie vindt plaats ná de asfaltwerkzaamheden en vóór het vervangen van de technische installaties en systemen van de Spijkenisserbrug. De bruggen worden dus niet op hetzelfde moment gerenoveerd.

Nieuws