Expert Egon Baldal
Expert Egon Baldal Blog

Kleine schakel in een grote kennisketen

'Good morning, great to virtually see all of you today'. Zo trap ik het online eindevenement van het project Building with Nature af.

Als overkoepelend projectleider van dit Europese project heb ik deze slotdag georganiseerd. Online, vanwege corona. Na de aftrap schets ik hoe we in november 2015 het project zijn begonnen met 15 partnerorganisaties uit Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, België, Schotland en natuurlijk Nederland. Ons doel: samen leren hoe we veilig blijven tegen overstromingen, vooral door te werken mét de natuurlijke processen in plaats van er tegenin.

Een groepje mensen staat in het gras aan de waterkant en bekijkt een houten 'log jam' wat in het water ligt
Projectleden bekijken een 'log jam' in Schotland: een simpele maar effectieve maatregel tegen overstromingen die werkt mét de natuur.

Allereerste meeting

Het is een gevarieerd programma. Interviews met deskundigen en wervelende gesprekken in Zoom wisselen elkaar af. Het enthousiasme van de 80 virtueel aanwezigen is net zo aanstekelijk als de opwinding van onze allereerste werkmeeting in 2016. Ik dwaal even af en zie me nog zitten in de trein terug van Malmö richting Kopenhagen. Mijn collega-reisgenoot Ralph en ik raken maar niet uitgepraat over die 1e meeting. Veel indrukken. Veel nieuwe mensen en nog veel meer vraagtekens.

We vragen ons hardop af: hoe vergelijk je die schalen?

Het is al donker en treinend over de Sontbrug zien we weinig van de zeestraat onder ons. Ralph en ik vragen ons hardop af hoe je hoogwaterproblematiek in samenhang kunt bestuderen met die van een rivier als de Schotse Eddleston. En van een stroompje in België en Zweden. Hoe vergelijk je die schalen? Hoe maak je dat onderling relevant?

Nature based solutions

Terwijl de trein doordendert naar het Deense vliegveld hebben we op dat moment nog geen antwoord. Het duurt een jaar voor onze gedachten een vlucht nemen. Wat begon als een onderling vergelijk is geëindigd in een totaal raamwerk voor het beoordelen van nature based solutions, zoals we bouwen met de natuur noemen.

Wetenschap, focus en collegialiteit

De messcherpe presentatie van Quirijn, een van onze hoogwaterveiligheid-specialisten, haalt me weer terug in het hier en nu. Gepassioneerd vertelt hij over het vergelijken van kustverdedigingen langs de verschillende Noordzeekusten. En dat hij en zijn team hiermee inzicht hebben gekregen in nieuwe wetmatigheden, maar ook dat er theorieën zijn gesneuveld. Hier zien we de kracht van wetenschap, focus en jarenlange collegialiteit in zijn volle glorie!

Projectleiderschap gaat over het kennen van je collega’s en het vormen van een stevige vertrouwensbasis

Ik ben regelmatig aangeschoven bij dit dreamteam. Telkens maar hopend dat ik niet zo dom zou overkomen als ik me voelde... Het is namelijk een illusie dat je als projectleider alles kunt weten. In een project waar rivier- en kustspecialisten, ecologen, fysisch geografen, civiel technici, kenners van business cases, bestuurskundigen en weet ik wie samenwerken, ben je als projectleider maar een kleine schakel in een grote kennisketen. Projectleiderschap gaat vooral over het kennen van je collega’s en het creëren van een stevige vertrouwensbasis.

Groep projectleden tegen een rotsachtergrond
Als projectleider ben je een kleine schakel in een grote kennisketen

Blik in de toekomst

Tegen het eind van de dag geven consultants van Ecoshape ons alvast een blik in de toekomst. Hun gloednieuwe gedachtegoed leidt tot een levendige online discussie. Net wat we nodig hebben! Dit is een vlucht die we nú moeten boeken, ook al weten we alleen dat die gaat naar het randje van de wetenschap. Onze Policy Learning Group, een aantal wijze dames en heren, kritische vrienden van ons project, reflecteert op dit toekomstidee: er blijken gelukkig nog vraagstukken om op te kauwen.

Trots

Zo sluiten we na een interactieve reis door verleden, heden en de toekomst niet alleen een geslaagd evenement, maar ook een succesvolle episode af. Na ruim 5 jaar zit ons project Building with Nature erop. Trots kijk ik terug op de nauwe samenwerkingsverbanden die zijn gesmeed en de vele inzichten die dit heeft opgeleverd. Inzichten die we met de hele wereld hebben gedeeld via talloze technische rapporten, wetenschappelijke publicaties en presentaties op internationale symposia.

Nieuw avontuur

Moe maar voldaan rijd ik naar huis. Ik denk alweer aan de volgende stappen. En alle nieuwe ideeën waar nu langzaam een volgend project omheen gesmeed gaat worden. Op naar een nieuw avontuur om Nederland droog te houden, nu en in de toekomst.

Wilt u meer weten over 'Building with Nature' kijk dan op de website.